UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-02-12 19:45

Birkózás: a 19 éves Váncza István ötödik a római felnőtt Eb-n

A 67 kg-os súlycsoport bronzérméért lépett szőnyegre ma este a 19 éves Váncza István a római felnőtt Európa-bajnokság kötöttfogású küzdelmeiben, miután a vígaszágon legyőzte az U20-as Eb harmadik helyezettjét, a bolgár Dejvid Dimitrovot. Ellenfele a dobogós helyért a tavalyi Eb bronzérmese, Karen Aszlanjan csak óriási küzdelemben tudta őt legyűrni.

Tegnap parádésan kezdett a Ferencváros versenyzője: az U23-as Európa-bajnok, lengyel Roman Pacurkowski ellen aratott 6−0-s diadalt, csakhogy a negyeddöntőben megállította őt az orosz Naszir Abdullajev (0−4).

Váncza István ötödik lett a római felnőtt Eb-n Fotó: birkozoszov.hu
Váncza István ötödik lett a római felnőtt Eb-n Fotó: birkozoszov.hu
„Amikor megláttam a sorsolást, egyből tudtam, hogy kötelező hoznom az első két ütközetet, mert az oroszt a lengyel és az azeri sem tudja megverni. Tehát kiestem volna. Úgy érzem, kihoztam magamból mindent, elkaptam a ritmust. A lehető legtöbbet kell nyújtanom szerdán is, ha dobogóra szeretnék állni! – mondta Váncza a keddi nap után Miután az orosz fiú ezután nagy csatában legyűrte az örmények tavalyi Eb harmadik helyezettjét, Karen Aszlanjant, Váncza folytathatta a küzdelmet a vigaszágon. Élt is a lehetőséggel, hiszen szerdán „bemelegítésként” technikai tussal (10−0) verte a bolgár Dejvid Dimitrovot. Remekül indult a mérkőzés, a kezdeti fogáskeeresés után először Aszlanjant intették, s ennek nyomán – felfordítással – a magyar szerzett 3−0-s előnyt, amely a félidőig csak egy ponttal csökkent. A második menetben fordult a kocka, a magyart intették, s a 25 éves örmény rövid idő alatt két-, majd négypontos emeléssel megfordította az eredményt. Négypontos előnyre tett szert, Váncza azonban nem adta fel, de a huszáros hajrája és a levitele csak a szépítésre volt elegendő (5−7). Bár a dobogóról lemaradt a ferencvárosi versenyző, és az ötödik helyen végzett, a helytállásáért minden dicséretet megérdemel. Az elsőt még a szőnyegen megkapta: a győztes Aszlanjan elismerőleg vigasztalta. A tartalékos kötöttfogású válogatott két ezüst-, egy bronzéremmel, egy ötödik hellyel és 65 ponttal zárta a kontinensbajnokságot. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.