UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2020-02-13 13:04

Meglepetésre készül

A Mol Alapítvány által is támogatott, még mindig csak 17 éves párbajtőrvívó, Büki Lili az utolsó, pozsonyi junior-világkupaversenyen harcolta ki a részvételt a február végi, poreči Európa-bajnokságra. Vele és edzőjével, Plásztán Attilával beszélgettünk.

A tatabányai Gnám Tamara és a tatai Büki Lili között mindössze 570 pont volt a különbség a junior magyar párbajtőrranglistán a pozsonyi korosztályos világkupaverseny előtt. Ez a megméretés döntött arról, melyikük léphet pástra egyéniben és csapatban a február végi, poreči utánpótlás Európa-bajnokságon.

Büki Lili a toruni junior-világbajnokságon harmadik lett Forrás: Bizzi Team
Büki Lili a toruni junior-világbajnokságon harmadik lett Forrás: Bizzi Team
„Mindkét helyen edzősködöm, Lili ráadásul az én tanítványom. Jól ismerem őket, és ők is egymást. A páston ellenfelek, azon kívül kiváló barátnők. Tisztelik és motiválják egymást, példaértékűen kezelik a helyzetet. Tavaly is hasonlóan szoros volt a verseny: többen is utaztak a mindent eldöntő, dijoni világkupa-viadalra” – mondta a junior leány párbajtőr-válogatott vezetőedzője, Plásztán Attila. Pozsonyban Tamara a negyvenedik lett, ezért az eredményért 180 pont járt, Lili pedig az ötödik helyen zárt (1260 pontért), így ő vehetett részt az Eb-n. Az a különösen érdekes helyzet állt elő, hogy a junior-világranglistán negyedik Gnám kiszorult az Eb-keretből.  „Csupán két tuson múlt a nyolc között, hogy Lili nem győzte le honfitársát, Wetzker Laurát. Emiatt kicsit búslakodott, de összességében persze örülhet, hiszen elérte, amiért odament” – véli a mester. Lili eleinte nem úgy szerepelt a korosztályos világkupa-viadalokon, ahogyan szeretett volna: Laupheimben 85., Burgosban 14., Udinében pedig 63. lett. Szlovákiában javított eredménysorán. „Elsődleges célom az volt, hogy kijussak az Eb-re. Tudtam, hogy a most harmadéves juniorok nagyon erős generációt alkotnak, egyáltalán nem volt biztos a helyem. Pozsonyba úgy utaztam, hogy nincs veszítenivalóm, és úgy tűnik, ez bejött. Tavaly is hasonló eredményességi ívet írt a szezonom, mint idén, bízom benne, hogy ugyanolyan sikeresen zárul, mint legutóbb.” Nem véletlen, hogy ismételni szeretne: 2019-ben egyéniben Európa- és világbajnoki harmadik helyet, csapatban Eb-aranyat ünnepelhetett. Ráadásul a juniorok mezőnyében is a hatodik helyig jutott. „Sikerült mindent kizárnom magam körül. Csakúgy, mint tavaly, idén is ajándékként élem meg a kijutást. Már önmagában az nagy eredmény, hogy ott lehetek, emiatt hatalmas teher esik le a vállamról, koncentráltabban küzdhetek. Úgy vélem, a realitás az, hogy egyéniben a legjobb harminckettő vagy tizenhat közé jussak. A párbajtőr ugyanakkor a legkiszámíthatatlanabb fegyvernem, bármi megtörténhet. Meglepetést szeretnék okozni!” A párbajtőröző négy éve versenyez tatai színekben, miközben Székesfehérváron lakik. Edzője elmondta, Lili ilyen sok elfoglaltság mellett is kitűnő az iskolában. „Valóban nem egyszerű a helyzetem – így Büki –, hiszen nem ugyanott élek, mint ahol edzek. Hálás vagyok a szüleimnek, akik rengeteget segítenek, mindenben támogatnak. Mindig elvisznek edzésre, a tanulást általában út közben oldom meg. Mindazonáltal gyakran van szükségem pihenőre, az erőpróbák után muszáj két-három napra kikapcsolnom. Ilyenkor sem tétlenkedek; általában teniszezek.” Lili felkészülését a Mol Alapítvány is támogatja. Az eszköztámogatást olyan sportórára költötte, amelynek segítségével az edzéseken és viadalokon egyaránt nyomon követheti a pulzusát és a teljesítményét. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.