UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-02-15 09:02

Atlétika: Varga Gréta két futása három korosztályos csúcsot ért

A veszprémi SVSE 16 éves futója, Varga Gréta olyannyira remekül kezdte a fedett pályás szezont, hogy 1500 és 3000 méteren is megjavította az ifjúsági országos csúcsot – utóbbi távon elért eredménye egyben juniorrekord is. A tavalyi év legjobb ifjúsági leány atlétájának választott versenyző szokásához híven nagy szerénységgel beszél kimagasló teljesítményéről.

Amiben tavaly elindult, abban egyéni csúcsot javított – igaz ez 800 métertől 5000 méterig. A bakui EYOF-on fő versenyszámában, 2000 méter akadályfutásban szerzett ezüstérmet, az év végi junior mezei futó világbajnokságon pedig a négy évvel idősebbek között szerepelt, hetedikként zárt. Tóthné Stupián Anikó tanítványa decemberben megkapta az év ifjúsági leány atlétája elismerést. A fedett pályán ott folytatta, ahol szabadtéren abbahagyta: Pozsonyban az 1500-on elért 4:24.00-s ideje, majd az egy hete Budapesten, 3000 méteren futott 9:28.40-es eredménye új ifjúsági országos csúcs, sőt, utóbbi juniorrekord is. A veszprémi SVSE 16 éves futójával, Varga Grétával beszélgettünk.

vargagretaujveol
vargagretaujveol
Három hete még nem fűződött a nevedhez egyetlen korosztályos rekord sem, most mindjárt három is. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megjavítanom a csúcsokat. A pozsonyi 1500 után is jó érzéssel töltött el az eredmény, de a 3000 métert követően csak fokozódott bennem az öröm. A kettő között azért van némi különbség. Bár benne volt a levegőben, hogy megjavítom a rekordot, Pozsonyban nem mertem ránézni futás közben az órára, csak a végén. Budapesten Anikó néni minden körben mondta, hogy hol tartok. Akkor ott már kimondottan a csúcs volt a cél? Igen. Gondoltuk, hogy 3000 méteren is képes vagyok javítani – ezt persze az 1500-as időből is lehetett gyanítani. Azonban picit hezitáltunk, hogy elinduljak-e a budapesti versenyen, vagy várjunk addig, amíg erősebb lesz a mezőny. A pozsonyi futásnál sokat számított, hogy remek felnőtt futókkal versenyezhettem együtt. Végül ragaszkodtam a nevezéshez, szerettem volna futni. Bíztam benne, hogy így sikerül. Ezek szerint nem is kell az erős mezőny? Ez most így alakult. Az hajtott, hogy minél közelebb legyek a csúcshoz. Megbeszéltük milyen köröket kell futnom, hogy összejöjjön. Egyúttal 28 év után új juniorcsúcsot is láthattunk. Azt be kell valljam, fogalmam sem volt, mennyi az U20-as rekord. Mondjuk úgy, az hab volt a tortán. Az ifjúsági világranglistát milyen gyakran nézed meg? Egyszer-kétszer már rápillantottam, de nem sokszor szoktam. Azt azért tudod, hogy mindkét távon a legelején vagy? Természetesen igen. Bár annál többet nem tudok mondani erről, mint hogy örülök neki. Remélem, nem nagyon fogok lejjebb csúszni. Hogyan állsz rajthoz a középtávokon annak tudatában, hogy jó eséllyel te fogsz nyerni a korosztályodban? Nem egyszerű, hogy sokszor csak magammal kell versenyeznem, de így is vannak elvárásaim. Az a célom, hogy egyre jobb időket fussak, függetlenül attól, vannak-e mellettem vagy sem. Persze azért erős mezőnyben talán ez egyszerűbb. Ha van lehetőségem, akkor magasabb korosztályokban indulok. Nagy motivációt adott, hogy az ifik között megkaptam az év atlétája díjat – ez azt jelenti, jó úton járok. Idei fő versenyed az ifjúsági Európa-bajnokság lesz 2000 akadályon. Ezek után is fix a versenyszám? Igen. Akadályt majd csak tavasszal tudok futni, bizakodom, hogy abban a számban is képes leszek kimagaslóan teljesíteni. Az 1500 és a 3000 méter is nagyon közel áll hozzám, de most azt mondom, akadályon szeretnék indulni. Hogyan fogadták otthon a sikereidet? Nem is kellett hazáig menni, mert a szüleim mindkét versenyen ott voltak. Mindig nagyon szurkolnak, és úgy gondolom, igazán büszkék rám. Azt mondták, én vagyok a kedvenc lányuk! Ez nagyon jólesik, bár ebben a versenyben biztos befutó voltam, mert testvérem nincsen. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.