UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2020-02-15 14:00

Országúti kerékpár: a szövetségi kapitány szerint soha nem állt ilyen jól a szakág, mint most a fiatalokkal

Dér Zsolt szövetségi kapitány szerint többek között a két 21 éves kerékpárosnak, Valter Attilának és Peák Barnabásnak köszönhetően az országúti szakág minden eddiginél fényesebb jövő előtt áll.

Az országúti kerékpársport szövetségi kapitánya, Dér Zsolt szerint még soha nem állt ilyen jól a szakág a nemzetközi viszonylatot tekintve, hiszen jelenleg a magyar topversenyzők remek csapatokban szerepelnek. Az előre lépés pedig egyértelműen a fiataloknak köszönhető. “Ilyen jól még soha nem álltunk, ennyi versenyzőnk még sosem volt magas szintű külföldi csapatban” – fogalmazott a kapitány.

Valter Attilával elégedettek Lengyelországban Forrás: tourdehongrie.hu
Valter Attilával elégedettek Lengyelországban Forrás: tourdehongrie.hu
Az elmúlt nyolc évben egyetlen magyar sem tekert a legmagasabb szinten – legutóbb Szeghalmi Bálint, 2011-ben a Lampre színeiben versenyzett a legjobbak között –, idén viszont a 21 éves Valter Attila a CCC, míg a vele egykorú Peák Barnabás a Mitchelton-Scott csapatát erősíti. Peák kézsérülése miatt a felkészülése egy részét kihagyni kényszerült, így a szezonkezdete is csúszik kicsit – számol be a szövetség. “Ő a Tour de Hongrie-n fogja képviselni az ausztrál csapatot, amelynél első számú ember lehet” – tájékoztatott Dér. Az ötnapos magyar körversenyre május 13-17-én kerül sor. Valtert elkerülték a sérülések a közelmúltban, így szakaszgyőzelmet aratott a fiatalok Tour de France-ának tartott Tour de l’Aveniren. A magyar kerékpársport ennek a viadalnak is köszönhetően felkerült a sportág nemzetközi térképére, de Valter pályafutásában is mérföldkőnek számít a siker. “Elégedettek vele a lengyel CCC nagycsapatánál, és mi is bizakodóak vagyunk, hogy ott fog állni a budapesti nagy rajtnál” – utalt Dér Zsolt arra, hogy a Giro d’Italia első három szakaszát május 9-11-én Magyarországon rendezik. A kapitány azt is megemlítette, Alberto Contador csapatában, a kontinentális szintű Kometa-Xstrában ugyancsak két fiatal magyar szerepel. Dina Márton és Fetter Erik profi körülmények fejlődhet. Az év legfontosabb versenye egyértelműen az olimpia lesz, ami mellett világbajnokság és az Európa-bajnokság kap kiemelt szerepet a válogatott szempontjából. A tokiói ötkarikás játékokra egy magyar kvóta van országúti kerékpárban, a szövetségi kapitány májusban öttagú keretből tesz javaslatot az induló személyére. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.