UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2020-02-20 13:43

Még nagyobb lendülettel

A korábbinál is nagyobb lendülettel készül az évre a 17 éves Kropkó Márta. A Kropkó Triatlon Club versenyzője a Mol Alapítványnak köszönhetően jelenleg Portugáliában edzőtáborozik, ott alapozza meg az előtte álló, remélhetőleg sikeres hónapokat.

Kropkóéknál minden a triatlon körül forog: a sportág legendás alakja, Kropkó Péter és felesége, a szintén korábbi válogatott versenyző Golubics Andrea négy gyermeke – Márta, Márton, Jázmin és Ábel – is követte a szülők példáját.

Kropkó Márta még nagyobb lendülettel halad a céljai felé
Kropkó Márta még nagyobb lendülettel halad a céljai felé
A 17 éves Márta egészen elképesztő évet zárt tavaly: felnőtt-, junior és ifjúsági eseményekről is sok-sok éremmel tért haza, a dohai strandvilágjátékokon mixváltóban nyert bronzérmére, illetve az egyéni negyedik helyezésre a legbüszkébb. Az idősebbek között szerzett tapasztalatok a leghasznosabbak számára, ezek készítik fel őt a jövőbeli, rendkívül kiélezett versenyekre, és nem mellesleg így egyszerűbb is versenyeznie a „kicsik” között, azaz saját korosztályában. Emellett ezüstérmes lett – szintén mixváltóban – a kitzbüheli ifjúsági Eb-n és nyert junior Európa-kupa-fordulót is. Mondhatnánk azt is, hogy volt kitől örökölnie a tehetséget a junior Európa-ranglista tizenötödik helyezettjének – de ki gondolná, a kezdetekkor nem is volt olyan egyértelmű a sportágválasztás. „Szüleink eleinte talán nem is annyira akarták, de biztosan nem erőltették, hogy mi is triatlonozzunk. Érdekesség, hogy nem nagyon beszéltek nekünk az eredményeikről, valószínűleg nem akartak ránk plusz terhet pakolni. Aztán később mi nyomoztuk ki, hogy milyen nagyszerű sportolók voltak meséli a triatlonsport egyik legnagyobb hazai ígérete az Utanpotlassport.hu-nak, majd visszaemlékszik az első lépésekre. –  A legfontosabb mind a négyünk esetében az volt, hogy tanuljunk meg úszni, ami már csak a családi nyaralásokon is jól jön, hiszen nem fulladunk bele a vízbe. Nekem és az idősebb öcsémnek, Marcinak nemrégiben kellett döntenünk, és bár az úszás sem ment rosszul, a triatlont választottuk.” De az úszás így is remek alapot ad a még mindig csak ifjúsági korú versenyzőnek, akinek természetesen ez a legerősebb száma. „Nem szeretem különválasztani, de igen, természetesen úszásban vagyok a legerősebb, majd a kerékpár jön és aztán a futás. De persze mindegyikben van még bőven fejlődési lehetőség, most is éppen azon dolgozom, hogy jobb és jobb legyek.”
Kropkóéknál minden a triatlon körül forog
Kropkóéknál minden a triatlon körül forog
A portugáliai edzőtáborban is azért rója mindhárom sportágban a kilométereket, hogy minél szebb eredményeket szállítson az idén. Összesen egy hónapot tölt az osztrák és brit válogatottal az Atlanti-óceán partján, s ez a felkészülési lehetőség nem valósulhatna meg a Mol Alapítvány támogatása nélkül. Talán a legfontosabb, hogy azt csinálhatja, amit szeret. „Nagyon sok helyre eljutottam már és világszerte nagyon sok barátot szereztem már a triatlonnak köszönhetően. Ezen kívül – mivel három különböző sportágból áll össze – rendkívül izgalmas, nincs sok hibázási lehetőség, óriási kihívást jelent. És azt látom, hogy világszerte elismerik és egyre népszerűbb.” Az élsport mellett odafigyel az iskolára is, a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulójaként – bár még csak tizenegyedikes – már idén lerak két érettségit, nyelvvizsgát szerez, hogy a következő éve könnyebb legyen. Sportosztályba jár, az intézmény mindenben támogatja őt, s ezt újabb sikerekkel hálálná meg. „A legfontosabb célom, hogy még inkább éljek-haljak ezért a sportágért. Már eddig is elhivatottnak éreztem magamat, de tudom, hogy minél idősebbekkel versenyzem, egyre nehezebb lesz. Még több munkát és energiát szeretnék beletenni, és akkor biztos vagyok benne, hogy az eredmények is jönni fognak.” További korosztályos hírek TRIATLONBAN a sportági aloldalunkon.