UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2020-02-25 13:41

Tenisz: a 16 éves Szabanin Natália betört az első ötvenbe

Litvániában tornát nyert, és ezzel több, mint harminc helyett lépett előre Szabanin Natália az ITF-juniorranglistán. A 16 éves balkezes teniszezővel az eddig sikeres esztendőről, a szlovákiai Cibulkova-akadémiáról és a Grand Slam-tornákról is beszélgettünk.

A múlt héten az első idei tornagyőzelmét ünnepelhette Szabanin Natália, a 16 éves teniszező a litvániai Siauliai városában rendezett 2-es kategóriás ITF-juniorversenyen győzött, ráadásul szettvesztés nélkül. A pozsonyi – a Grand Slam-döntős Dominika Cibulkova nevével fémjelzett – Love4 Tennis Akadémián készülő lány egyébként sincs rossz formában az utóbbi hetekben, az idén korábban mindhárom első kategóriás viadalán eljutott a negyeddöntőig. „Elégedett vagyok eddig az évemmel, de azért nem vártam tornagyőzelmet magamtól Litvániában – kezdte az Utanpotlassport.hu-nak Szabanin Natália. – A versenyt megelőző héten nem ment jól edzésen, meglepett, hogy a versenyre ennyire fel tudtam javulni. Az első két forduló még nehéz volt, de meccsről meccsre jobb lettem, a végére már egészen összeállt a játékom.”

Szabanin Natália a múlt héten harmincnégy helyet lépett előre a junior-világranglistán
Szabanin Natália a múlt héten harmincnégy helyet lépett előre a junior-világranglistán
A tornagyőzelem az U18-as ranglistán is nyomot hagyott, a legfrissebb, február 24-i állapot szerint a 48. helyre jött fel, harmincnégy pozíciót javított egy hét alatt. Ami azért is lehet fontos, mert a junior Grand Slam-tornákon éppen a lajstrom első negyvennyolc helyezettje indulhat alanyi jogon. „Természetesen szeretnék a legrangosabb versenyeken is elindulni, kíváncsi vagyok, milyen lehet ezeknek a légköre, hangulata. De nem akarok ennyire előre gondolkodni, mert az Australian Opent is szerettem volna, és az nem sikerült. Egyelőre a következő versenyemre, a casablancai tornára koncentrálok.” A friss tornagyőztes hat és fél éves korábban kezdett teniszezni, kezdetben kézilabdázott, valamint úszott is. Az ütős sportág kilenc-tízéves korában vált komollyá az életében, amikor találkozott Krocskó József edzővel, jelenleg pedig – ahogyan már írtuk – Pozsonyban készül.  A balkezes játékos a legnagyobb erősségének az adogatását tartja. „A szervámat emelném ki elsősorban, valamint azt, hogy jól tudom variálni a játékot. Bizonyos technikai elemekben viszont még mindenképpen javulnom kell. Azon vagyok nap, mint nap hogy ez sikerüljön.” Konkrét példaképe nincs, ha már választania kell valakit, akiéhez hasonlít a játéka, akkor a cseh Marketa Vondrousovát mondaná. De inkább a saját úját járná. „Pontos elvárásaim nincsenek magammal szemben, hogy ezt vagy azt mindenképpen el kell érnem a pályafutásom alatt. De az biztos, hogy nem sak a juniorok, hanem a felnőttek között is el szeretnék jutni Grand Slam-tornákra.” További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.