UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-02-26 12:43

Érzelmi hullámvasút szállította a kadét Eb-aranyig a leány kardvívócsapatot Porecben

„A magyar szurkolók elképesztőek voltak, de még őket is ki tudtam zárni, csak a feladatomra koncentráltam. Arra, hogy meg kell nyernünk, hiszen két nappal korábban megfogadtuk, hogy megcsináljuk. A célt végül elértük, és hihetetlen pillanatokat élhettünk át együtt” – emlékezett vissza a leány kadét kardcsapat tagjaként kedden Európa-bajnoki címet szerzett Battai Sugár a győztes pillanatokra. Helyszíni jelentésünk Porecből.

„Számomra a mélypont a törökök elleni negyeddöntő volt, amelyben tizennégy tust kaptam. Rengeteget hibáztam, nem tudom, mi történt velem. Szerencsére nem adtuk fel, és visszahozták a lányok az asszót. Érzelmi hullámvasúton utaztunk egész nap, megnehezítettük a saját dolgunkat, de végül megcsináltuk. Extázisba kerültem, szinte nem is emlékszem a győztes pillanatokra” – emlékezett vissza Fenyősi Zita arra, hogyan nyert kadét Európa-bajnoki címet a leány kadét kardcsapat kedden a poreci Zatika Sportcentrumban.

Az Európa-bajnok leány kadét kardcsapat (balról: Keszei Kíra, Fenyősi Zita, Pápai Zoé, Battai Sugár) Forrás: EFC
Az Európa-bajnok leány kadét kardcsapat (balról: Keszei Kíra, Fenyősi Zita, Pápai Zoé, Battai Sugár) Forrás: EFC
„Kaptam már ki a román Ilinca Pantistól ebben az évadban. Tizenhárom tusos előnyben léptem fel az ötödik asszóra. Az első néhány tusnál még azzal nyugtattam magam, hogy ezt innen nem lehet elbukni. Tizennyolc–négyre vitte a felvonást, megfordította a párharcot. Teljesen leblokkoltam. A lányok ugyanakkor ezt is megoldották, végül bejutottunk az oroszok elleni aranycsatába. Elképesztő volt, hihetetlenül boldog vagyok, hogy az első világversenyemen aranyérmet ünnepelhettem. Sosem felejtem el, amikor rohantunk ünnepelni a pástra!” – mesélte Pápai Zoé. „A legnehezebb pillanatokat a törökökkel szemben éltem át, meg kellett csinálnom, máskülönben az érmet is elfelejthetjük. Az lebegett a szemem előtt, hogy meg kell védeni a tavaly, Foggiában szerzett Eb-aranyunkat. Az egyéni verseny nem úgy sikerült, ahogyan elterveztem, már a főtábla első körében kikaptam. Ez a cím elégtételként szolgál, és remélem, erőt meríthetek belőle a folytatásban” – így Keszei Kíra, aki +14 tust vágott a negyeddöntőben. Nem csak neki nem jött össze úgy az egyéni viadal, ahogyan szerette volna. A már felnőttválogatottban is helytálló Battai Sugár a kontinenstorna favoritjaként érkezett Horvátországba, végül a nyolcaddöntőben búcsúzott: „Azt hiszem, elnyomott az esélyesség terhe, nem birkóztam meg a feladattal. Sokkal komplikáltabban vívtam, mint ahogy azt kellett volna. Csapatban én voltam a befejezőember, negyven–harminckilencnél vettem át az asszót az oroszok ellni döntőben. A magyar szurkolók elképesztőek voltak, de még őket is ki tudtam zárni, csak a feladatomra koncentráltam. Arra, hogy meg kell nyernünk, hiszen két nappal korábban megfogadtuk hogy megcsináljuk. A célt végül elértük, és hihetetlen élményeket szereztünk együtt.” Így emlékeztek tehát vissza a helyszínen Gulácsi Ferenc tanítványai szerdán a történtekre. A lányok nem nyilatkozni jöttek az arénába, hanem szurkolni, hiszen a kadétok erőpróbája ma este véget ér a leány tőr- és párbajtőr-, valamint a fiú kardcsapatok megméretésével.
Kálmán Gyöngyvér (jobbról) a svájciak elleni nyolcaddöntőben Forrás: EFC
Kálmán Gyöngyvér (jobbról) a svájciak elleni nyolcaddöntőben Forrás: EFC
A Demeter Diána, Kálmán Gyöngyvér, Szarvas Rita és Wimmer Dorina alkotta csapat 45:21-es diadalt aratott a nyolcaddöntőben. „Nem erre számítottam, azt hittem, szoros asszó lesz, de a lányok zseniálisan vívtak, és könnyedén vették az akadályt. Biztatni kellett őket. Azt mondtam nekik tegnap többször is, hogy magabiztosan lépjenek pástra, higgyenek magukban. Ha ez ugyanígy megy tovább, akár az elődöntőig is eljuthatunk” − vélekedett a szakág vezetőedzője, Partali Csaba. A lányok a folytatásban hatalmasat küzdöttek, végük 45:44-re kikaptak a németektől, tehát az 5−8. helyért vívhatnak tovább. A Kreiss Gábor vezette tőregyüttes az első körben kikapott. Fenyvesi Viktória, Kalocsai Luca, Kovács Réka és Wolf Eszter 45:37-es vereséget szenvedett a törököktől. A 9−16. helyért a spanyolokkal találkoznak. „Kettejüknek ez volt az első világversenye, megilletődve küzdöttek, nem azt nyújtották, amire valójában képesek. Kaptunk már ki ebben az évadban a török együttestől, ettől függetlenül verhető volt” – mondta Kreiss. A kardvívó srácok szintén a spanyolokkal néztek farakasszemet a 16 között, Ondrik Konrád, Szabó Márton, Tóth Patrik és Vigh Benedek végül − kicsit meglepő módon − 45:37-re alulmaradt. AMIT EDDIG AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK Szombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben Kó Benedek nyolcaddöntős „Óriási csalódás volt ez a nap” Hat magyar még versenyben a második napon Szemes Gergő kadét Európa-bajnok Szemes Gergő felébredt, és kadét Európa-bajnok lett A fejes elmaradt, de Ondrik bronzérmes Bronzérmes a kadét fiú párbajtőrcsapat Pompás kardvirágok További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.