UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-03-02 08:45

Kézilabda: te csak várj? – körkérdés a három hazai sztárklub mesteréhez a fiatalok csapatba kerülési esélyeiről

Az ég kék, a fű zöld, a világsztárokkal teletűzdelt hazai élcsapatokba nehéz betörniük a fiataloknak. A Győri Audi ETO KC, a Mol-Pick Szeged és a Telekom Veszprém vezetőedzőjével próbáltuk megvizsgálni az utánpótláskorú kézilabdázók lehetőségeit.

A három hazai élcsapatnál, Győrött, Szegeden és Veszprémben a legnagyobb célokért küzdenek – így nem lehet, vagy legalábbis nem könnyű felépíteni az egyébként jól működő utánpótlásból érkező fiatal kézilabdázókat. A dilemmáról a három vezetőedzőt, Danyi Gábort, Juan Carlos Pastort és David Davist kérdeztük.

A három hazai sztárklub mesterét kérdeztük a fiatalok csapatba kerülési esélyeiről
A három hazai sztárklub mesterét kérdeztük a fiatalok csapatba kerülési esélyeiről
MÉG A SZTÁROKNAK IS NEHÉZ Nem kérdés, az elmúlt három női Bajnokok Ligája-kiírást megnyerő Győri Audi ETO KC-be nem könnyű bekerülniük a fiatal hazai ígéreteknek. Győrött világsztárok sora szerepel, az elvárások és célkitűzések változatlanul a legmagasabbak, kevés a lehetőség a kísérletezésre. Pedig Danyi Gábor személyében 2018 nyara óta magyar tréner ül a kispadon. „Az utánpótlásból érkező edzőként mindkét oldalt ismerem, nagy rálátásom van erre a problémára, és azt tudom mondani, hogy ez egyetlen nagycsapatnál sem egyszerű – kezdte az Utanpotlassport.hu-nak a Győri Audi ETO KC vezetőedzője. – Most nálunk Győrben egészen különleges helyzet alakult ki: nemhogy a fiataloknak, de a világsztároknak sem mindig tudunk elegendő játéklehetőséget adni. Pedig pontosan tudom, hogy az utánpótláskorúaknak játékpercekre van szükségük, ráadásul lehetőleg akkor, amikor még nem dőlt el a meccs, hanem teher van rajtuk.” Példaképekből viszont nincs hiány az ETO-ban, Danyi szerint ez sokat jelent a szárnyaikat bontogató játékosoknak.
Danyi Gábor szerint a fiatalok fejlődését is segíthetik a világsztárok Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport
Danyi Gábor szerint a fiatalok fejlődését is segíthetik a világsztárok Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport
Látom a gyerekeken, hogy mekkora motivációt, felhúzó erőt jelent, amikor a világsztárokkal edzhetnek, akik tökéletesen partnerek ebben. Egészen más, amikor a kapusoknak Grimsbö, vagy éppen az irányítóknak Oftedal magyaráz. Persze nem ér annyit, mint a meccsrutin, de azért sokat számít.” Akkor vajon mi lehet az útja a tehetségek kibontakozásának? A győriek évek óta kölcsönadják legjobb fiataljaikat (Lakatos Rita, Pál Tamara, Afentaler Sára, Varga Emőke, Gerháth Kincső stb.) a több játéklehetőség reményében. „Manapság már nagyon ritka a világ legjobb csapataiban, hogy egy fiatal játékos az utánpótlásból üstökösként berobban a felnőttek közé. Azt tapasztaljuk, hogy a kölcsönadás járható út, ahonnan persze várjuk vissza őket. De nem lesz mindenkiből Görbicz Anita. Az is hasznos, ha stabil NB I-es játékosokat sikerült kinevelni, a mai élvonalbeli mezőnyben is rengeteg győri nevelésű kézilabdázót látunk, amire szintén büszkék lehetünk.” VÉGIG KELL JÁRNI AZ UTAT A szegedi sztárok között is elvétve találunk fiatalokat, utánpótláskorúakat meg pláne. Nem csoda, hiszen jelenleg talán minden idők legjobb garnitúrája szerepel hétről hétre az Újszegedi Sportcsarnokban. Közben pedig a másik két hazai élcsapathoz hasonlóan a „kékeknél” is a BL négyes döntője a fő cél.
Bajus Bruno egyre gyakrabban megvillan a szegedi bal szélen Forrás: Mol-Pick Szeged
Bajus Bruno egyre gyakrabban megvillan a szegedi bal szélen Forrás: Mol-Pick Szeged
A legelső feltétel az, hogy a fiatal játékos fizikailag és technikailag is készen álljon a feladatokra jelentette ki a Mol-Pick Szeged vezetőedzője, Juan Carlos Pastor. – És utána is lépésről lépésre kell haladnia: először edzhet velünk, utána jön az NB I, és utána, csak nagyon az út végén van a Bajnokok Ligája, amely óriási ugrást jelent az utánpótlásból.” A szegedi csapatban már a Bajnokok Ligájában is megmutatta magát– ráadásul góllal –  az egyik utánpótláskorú játékos. Méghozzá az egykori szegedi közönségkedvenc Bajusz Sándor 19 éves fia, Bajus Brunó. „Nagyon tehetséges fiú, akinek most az a legfontosabb, hogy befejezze az iskolát és velünk tudjon lenni minden nap. Tömegben viszont még mindenképpen erősödnie kell, hogy a legmagasabb szinten is eredményes legyen, mert a kézilabda nem csak támadásból áll, akár zavaróban és kettes védőben is szükségünk lehet rá.” Pastor úgy látja, hogy a legfontosabb az alapokat lerakni, nem szabad kapkodni, minden fiatalnak tudatosan kell építenie a karrierjét. „A kézilabda olyan, mint az élet: előbb jársz óvodába, aztán általános iskolába, középiskolába, végül egyetemre, és csak ezek után mész dolgozni. Nem szabad egyetlen lépést sem kihagyni, mert aztán kiderülhet, hogy pont az lett volna a legfontosabb. Sok olyan játékos van Európában, aki gyorsan pénzt akar keresni, és ez össze is jön neki, de megragad azon a szinten. Kell a jó alap, és ha valaki bizonyít, a Szeged sem elérhetetlen.” HÉVVEL, DE TÜRELEMMEL Fiatalként helytállni a veszprémi gigaklubban sem egyszerű. A fennállása első Bajnokok Ligája-győzelmére hajtó együttes évek óta minden megtesz azért, hogy a keretében tudja a legnagyobb ászokat. De mi a helyzet a bakonyi akadémián kinevelt magyar reménységekkel? „Elképesztően nehéz a dolguk, ha arra gondolunk, milyen célokért küzd ez a klub – ismeri el David Davis, a Telekom Veszprém vezetőedzője.  – A mi esetünkben sajnos megoldhatatlan, hogy megkapják a szükséges meccsrutint, mindazonáltal nem győzöm hangsúlyozni, hogy akik felhívják magukra a figyelmet az edzésen, azoknak az NB I-ben biztosítunk lehetőséget. Hogy mennyire használjuk ki az utánpótlásban rejlő lehetőségeket? Erre azt szoktam mondani, hogy az akadémiáról kikerülnek tehetséges játékosok, de nyilván nem egyik napról a másikra fogják beverekedni magukat egy, a nemzetközi élmezőnybe tartozó csapatba.”
Ilics Zoran szombaton debütált a BL-ben, és mindjárt bombagólt szerzett Forrás: Veszprém Handball Team
Ilics Zoran szombaton debütált a BL-ben, és mindjárt bombagólt szerzett Forrás: Veszprém Handball Team
A Veszprém mestere hozzáfűzte, nem irigyli a fiatalokat, mert egyszerre kell fékezhetetlen hévvel játszaniuk, és mégis türelmesnek maradniuk. „Ilyenkor hiába mondod egy játékosnak, hogy maradjon türelmes. A legtöbbjük erre képtelen, ezért előbb-utóbb távozik a klubtól. Ezt sem tartom feltétlenül rossz döntésnek, de figyelni kell, hogy józanul válassz új csapatot, mert ha nem jönnek be a számításaid, onnantól kezdve elvesztél és nagyon nehéz újra rátalálni a helyes útra.” Davis saját szerepével kapcsolatban amondó, nem az ő döntései határozzák meg, ki milyen karriert fut be a fiatalok közül – ez kizárólag rajtuk múlik. A 18 éves Ilics Zoran például szombaton debütált a BL-ben, s mindjárt első meccsén bombagólt szerzett.Ez nem úgy működik, hogy én kinézek három gyereket az akadémiáról és elkezdem játszatni őket. Azok, akik keményen dolgoznak, előbb-utóbb elérik az álmaikat.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.