UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2020-03-02 12:51

„Nem hitték, hogy bármi keresnivalóm van itt” – az öttusázó Gáll András az ifi atlétikai ob 3000 méterén szerzett aranyérméről

Némi meglepetésre az U17-es Eb-bronzérmes öttusázó, a 16 éves Gáll András nyerte az ifjúsági fedett pályás atlétikai országos bajnokság 3000 méteres síkfutását. A versenyző számított a jó eredménye, de a bajnoki címmel magát is meglepte.

Valljuk be, az öttusázókat sokszor megvádolják: azért választják szeretett sportágukat, mert külön-külön a versenyszámokban nem érnének el kimagasló eredményeket. Erre cáfolt rá vasárnap a 16 éves Gáll András, aki öttusázóként aranyérmet szerzett az ifjúsági fedett pályás atlétikai országos bajnokság 3000 méterén. A budapesti BOK-csarnokban rendezett versenyszámban az egyik legnépesebb mezőny állt rajthoz, a húsz fiatal között a Trion SC pentatlonistája a veszprémi VEDAC színeiben indult és győzött 8:51.70-nel, közel két másodperccel megelőzve a budaörsi Kovács Ferenc Somát, valamint több mint öttel a békéscsabai Karsai Gábort. Persze, most nem az időeredmény a szenzáció, csupán a bajnok kiléte érdekesség. A tavalyi U17-es háromtusa Európa-bajnokságon bronzérmet szerző Gáll feltűnése a rekortánon azért nem véletlen.

Gáll András a dobogó tetején Forrás: Gáll András/Facebook
Gáll András a dobogó tetején Forrás: Gáll András/Facebook
„Az öttusán belül mindig is jól ment a futás, nagyon szeretem – mondja az aranyérmes. – A laser runban, vagyis a kombinált számban 4x800 métert futunk, közben lövünk. Ezt átszámítva az atlétikában 3000 méter az én versenyszámom. Nézegettük a tavalyi országos bajnokság eredményeit, és úgy láttuk, lenne esélyem a távon az egytől hatodik hely valamelyikére. Az edzőm jó viszonyt ápol a VEDAC-os vezetőkkel, így a viadalon az ő színeikben indultam el, egyébként mindent a Trionnál csinálok. Maga a verseny rendkívül élvezetes volt, három nagyon ígéretes atlétával együtt szerepeltem a futamban. Én titkon reménykedtem a dobogóban, de hogy megnyertem, az meglepett. Úgy gondolom a megfontolt taktikám mellett a jól sikerült hajrámnak köszönhető a bajnoki cím, és miután senki nem hitte, hogy bármi keresnivalóm van itt, természetesen nagyon örülök.” Gáll András fő profiljának azért megmarad az öttusa és már javában készül, hogy kvalifikálja magát az idei korosztályos Európa-, valamint világbajnokságra. A magyar csapatot a négy válogatóverseny legjobb három eredménye alapján állítja össze a szövetség. A versenyző nagy lépést tett a kerettagság felé, miután az első ilyen viadalt megnyerte. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.