UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2020-03-06 19:47

Túlzott a koronavírus-járvány okozta pánik a sportvilágban?

A koronavírus-járvány miatt több sportág rangos világeseményét is törölték vagy elhalasztották. Összefoglaltuk, mely versenyeket övezi kérdőjel, emellett sportági szakemberekkel beszélgettünk a kialakult helyzetről. Van, aki aggódik, de akad olyan is, aki szerint túlzott a pánik.

Világszerte 97757 embert fertőzött meg a koronavírus, összesen 3356-an haltak meg általa. A legfrissebb adatok szerint Magyarországon eddig négy emberben diagnosztizálták a betegséget, 39-en vannak karanténban.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy veszélyben van-e az idei, tokiói nyári olimpia Fotó: Tomohiro Ohsumi
Egyelőre nem lehet tudni, hogy veszélyben van-e az idei, tokiói nyári olimpia Fotó: Tomohiro Ohsumi
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) honlapján rikító felirat – „cancelled!” – egyértelműsíti, hogy törölték a sportág bukaresti junior-világbajnokságát, amelyet március 14. és 21. között rendeztek volna a mintegy ötven országból érkező több száz fiatalnak, ám a koronavírus jelentette veszély miatt február utolsó napján az IWF elnöksége – miután széleskörű konzultációkat folytatott az ügyben – úgy határozott: lefújja a korosztályos seregszemlét. A sorsáról – hogy hol és mikor tartható meg − később döntenek. A bukaresti viadalon öt magyar versenyző indult volna. Nem csak a súlyemelők jártak így… A szöuli rövid pályás gyorskorcsolya vb egy hét múlva rajtolt volna, az eseményt egyelőre törölték, nincs új időpont. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség mind a hat, U18-as fiú és leány világbajnokságát levette a naptáráról. A Juventus U23-as labdarúgóit karanténba zárták. Az ifjúsági leány kézilabdázók nyári világbajnokságának a helyszínét megváltoztatták: Kína helyett Horvátország ad otthont az eseménynek. Kérdésként merülhet fel, ez utóbbi jó döntés volt-e, hiszen a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség épp a hétvégi, zágrábi ifi Európa–kupa-versenyt törölte. Csakúgy, mint a lignanói junior-, a comibrai és a winterthuri felnőtt Ek-viadalt, valamint a hétvégi, rabati olimpiai kvalifikációs Grand Prix-versenyt.
Az ifjúsági világbajnok Mamira Luca sem indulhat a zágrábi Ek-versenyen
Az ifjúsági világbajnok Mamira Luca sem indulhat a zágrábi Ek-versenyen
A Magyar Judo Szövetség már a törlés előtt elhatározta, nem lépnek magyarok tatamira Olaszországban és Horvátországban: „Csakúgy, mint mindenki, mi is tartunk a koronavírus-fertőzéstől. Hallottuk a híreket, amelyek nyomán tudjuk, hogy Olaszországban különösen veszélyes most a helyzet. A zágrábi erőpróbára száztíz olyan olasz dzsúdóst neveztek, akiről nem tudjuk, az ország melyik térségéből érkezik. Minden képlékeny. Nem sejthetjük, milyen ütemben terjed Európában a vírus vagy mikor találják meg a védőoltást. Az eddig megszokott négy megméretés helyett így hárman veszünk csak részt. Ha szükségszerű, akkor keresünk még egy viadalt vagy módosítunk a válogatási elveken” – mondta február 28-án honlapunknak az ifjúsági fiúválogatott vezetőedzője, Bíró Norbert. A világjárvány miatt elhalasztották az utánpótláskorú ökölvívók 70. Bornemissza nemzetközi emlékversenyét is, amelyet a március másodikával kezdődő héten rendeztek volna meg Egerben. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség közleménye szerint a hevesi főváros polgármestere, Mirkóczki Ádám kérésére döntöttek így. „Az ökölvívók tekintélyes múltú egri korosztályos versenye nem marad el, csak a jelenlegi helyzetre való tekintettel el lett halasztva” – hangsúlyozta érdeklődésünkre Dorkó Péter, a torna főszervezője. Hozzátette, hogy a szervezet most keresi a megfelelő új időpontot: „Jelenleg úgy néz ki, hogy augusztus utolsó hetében kerülhet sor az erőpróbára, amelyre a szokásos nagy mezőnyt, húsz-huszonkét ország ifjú bokszolóit várjuk.”
András Csaba jelenleg a varasdi U21-es Európa-bajnokságon szerepel Forrás: MOATSZ
András Csaba jelenleg a varasdi U21-es Európa-bajnokságon szerepel Forrás: MOATSZ
A felnőtt asztaliteniszezők március végi, dél-koreai csapat-világbajnokságát június végére tették át, míg az ifjúsági és serdülő olasz nemzetközi bajnokságot, valamint a Masters-viadalt elhalasztották. Az U21-es Európa-bajnokság jelenleg is zajlik Horvátországban, Varasdon – két magyar résztvevővel. „Az olaszországi megméretésen semmiképpen nem vettünk volna részt, ugyanis a versenyzőink egészsége a legfontosabb. Az világ- és az európai szövetség folyamatosan követi a vírussal kapcsolatos fejleményeket, ahogyan mi is. Biztosat egyelőre senki nem tud mondani. Jelen állás szerint azokon a viadalokon, amelyeket előzetesen kijelöltünk, ott leszünk, ám a helyzethez alkalmazkodunk, és amennyiben szükséges, lemondjuk a részvételt. Semmilyen kockázatot nem vállalunk, fő a biztonság” – így a Magyar Asztalitenisz Szövetség sportigazgatója, Fazekas Péter. A birkózóválogatott – 19 másik ország sportolóival együtt – nemzetközi edzőtáborban készül Tatán a március 19-én kezdődő, budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyre. A Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, Bacsa Péter annak ellenére sem aggódik, hogy az ugyanilyen minősítésű ázsiai erőpróbát elhalasztották: „Beszéltem a szakágak szövetségi kapitányaival, akik elmondták, nem okoz pánikot a koronavírus-járvány veszélye Tatán. Mindenki keményen edz a tokiói kvótáért, nem pedig azzal foglalkozik, hogy valamilyen gyenge vírus terjed a világban, amely összesen négy embert fertőzött meg idehaza. Azt gondolom, hogy a pánik eltúlzott. A számokat olvasva, tájékozódva, túlzottnak érezzük a reakciókat. A nemzetközi szövetség elnöke, Nenad Lalovic is ezt a véleményt osztja, úgyhogy feltehetően nincs veszélyben a fővárosi megméretés. Remélem, egy-két hónapon belül elcsendesül a pánik, és a jobb idő kisöpri a vírust is.” Hogy kinek van igaza, azt egyelőre nem lehet tudni, ám valószínűsíthető, hogy a következő hónapokban választ kapunk erre a kérdésre is.