UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-03-08 18:53

Atlétika: ifjúsági világrekordot döntött gerelyhajításban a 16 éves vajdasági lány

Csaknem három méterrel megdöntötte a gerelyhajítás ifjúsági világrekordját Világos Adriana. A 16 éves, szerb színekben versenyző vajdasági lány, így már négy korosztályban érte el minden idők legjobb eredményét, miközben korábban kézilabdázott is, tagja volt déli szomszédunk korosztályos válogatottjának.

Korosztályos világcsúcsot ért el a 16 éves Világos Adriana, aki a vajdasági Szávaszentdemeteren gerelyhajításban döntötte meg az ifjúsági rekordot. Az 500 grammos gerely 68.76 méterre repült, ez pedig csaknem három méterrel több, mint amennyi a korábbi csúcs volt, amit egy görög lány tartott – írja a sporthataroknelkul.hu.

Világos Adriana megdöntötte a gerelyhajítás ifjúsági világcsúcsát Forrás: atlex.rs
Világos Adriana megdöntötte a gerelyhajítás ifjúsági világcsúcsát Forrás: atlex.rs
Ráadásul a kishegyesi születésű, szerb színekben versenyző atléta a 18 évesek mezőnyében érte el a nem mindennapi rekordot, akkor nyilvánvaló, hogy szenzációs eredmény született. De persze nem az egyik napról a másikra jutott el az ifjúsági világcsúcsig. Több korosztályban övé minden idők legjobb eredménye, így például a 13, a 14 és a 15 évesek között is csúcstartó a 400, illetve az 500 grammos gerellyel egyaránt. A felnőtt világrekordot a cseh Barbora Spotakova tartja 72,28 méterrel, ők viszont 600 grammos gerellyel versenyeznek. A 2004-es születésű lány sokáig kézilabdával és atlétikával is foglalkozott párhuzamosan. Kézilabdázásban is tehetséges, meghívót kapott már a szerb korosztályos válogatottba, de mint mondta, nemrégiben választania kellett a két sportág közül. Edzésekre ugyan még mindig eljár, de a kézilabda most már inkább hobbi, míg az atlétika sokkal fontosabb a számára. A zentai egyesületnek a tagja, edzője pedig mind a két sportágban édesanyja, Világos Györgyi. Számos verseny vár rájuk ebben az évben, amelyek közül minden bizonnyal az olaszországi U18-as Európa-bajnokság a legfontosabb. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.