UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-03-08 16:45

Kézilabda: a BL nem a kísérletezés terepe, kevés a villogó utánpótláskorú játékos

A magyar csapatokban elvétve szerepelnek a fiatal játékosok a kézilabda Bajnokok Ligájában, de a riválisoknál sem feltétlenül villognak az utánpótláskorúak. Az első számú nemzetközi kupasorozat férfi és női végjátéka előtt, megvizsgáltuk, hogyan teljesítettek eddig.

A hazai kézilabda sztárcsapatok legfontosabb célja évről évre a Final Fourba jutás, illetve a Bajnokok Ligája-győzelem. Ilyen körülmények között természetesen legfeljebb epizódszerep hárul a nemzetközi szintet még nem feltétlenül megütő játékosokra, illetve az utánpótláskorúakra.

Szegeden, Veszprémben és Győrben legfeljebb epizódszerephez jutnak a fiatalok a BL-ben Forrás: MOL-Pick Szeged
Szegeden, Veszprémben és Győrben legfeljebb epizódszerephez jutnak a fiatalok a BL-ben Forrás: MOL-Pick Szeged
A közelmúltban a Telekom Veszprém, a MOL-Pick Szeged és a Győri Audi ETO KC vezetőedzőjével közöltünk összeállítást, akiket arról kérdeztünk, miként látják a világsztárok között klubjuk saját nevelésű játékosainak a helyzetét. A győriek mestere, Danyi Gábor nem kertelt, elmondta, természetesen tisztában van vele, hogy többet kéne szerepeltetnie a fiatalokat, de meg kell érteni: az ETO-ban még a klasszisjátékosok sem mindig kapnak annyi lehetőséget, mint szeretnének. „Az utánpótlásból érkező edzőként mindkét oldalt ismerem, nagy rálátásom van erre a problémára, és azt tudom mondani, hogy ez egyetlen nagycsapatnál sem egyszerű. Manapság már nagyon ritka a világ legjobb csapataiban, hogy egy fiatal játékos az utánpótlásból üstökösként berobban a felnőttek közé. Azt tapasztaljuk, hogy a kölcsönadás járható út, ahonnan persze várjuk vissza őket. De nem lesz mindenkiből Görbicz Anita. Az is hasznos, ha stabil NB I-es játékosokat sikerült kinevelni, a mai élvonalbeli mezőnyben is rengeteg győri nevelésű kézilabdázót látunk, amire szintén büszkék lehetünk.” A Győrben a 2019/20-as évadban egyáltalán nem is szerepelt még utánpótláskorú játékos, a Telekom Veszprémben és a MOL-Pick Szegedben viszont igen. A bakonyi alakulatban nemrégiben bombagóllal mutatkozott be az ukrán Motor Zaporizzsja otthonában a 18 éves Ilics Zoran, korábban pedig a Tisza-parti együttesben volt eredményes a szintén 18 esztendős Bajus Brunó. Érdekesség, hogy az utóbbi években az utánpótláskorúak szerepeltetésében élen járó FTC-ben is mindössze két korosztályos válogatott játékos jutott szóhoz: az időközben megsérült Tóth Nikolett kétszer, a következő szezont kölcsönben a DVSC-ben töltő Bánfai Kíra pedig egyszer volt eredményes. A zöld-fehérek napokban bejelentett 2020/21-es évadra készülő keretében pedig csupán egyetlen utánpótláskorú játékos szerepel Tóth személyében.
A 19 éves Pauletta Foppa a BL mostani idényének legeredményesebb játékosa Forrás. PQR/ République du Centre
A 19 éves Pauletta Foppa a BL mostani idényének legeredményesebb játékosa Forrás. PQR/ République du Centre
Persze a legtöbb nagycsapat esetében hasonló a helyzet: a férfiak mezőnyében a német Kielben, Flensburgban és a lengyel Kielcében, míg a nők között a norvég Kristiansandban egyetlen fiatal sem iratkozott fel a góllövőlistára. A férfimezőnyben a Celje 19 éves szlovén irányítója, Domen Makuc volt eddig a legeredményesebb 17 találattal, míg a női sorozatban a Brest Bretagne szintén 19 esztendős beállósa, Pauletta Foppa volt a legjobb góllövő 36-tal. Az egész mezőnyt tekintve akad egy-egy kiugró teljesítményt nyújtó játékos, de összességében kijelenthető, igaza van Davis, Pastor és Danyi mesternek, amikor azt mondja, hogy a Bajnokok Ligája nem a kísérletezés terepe.

A BAJNOKOK LIGÁJA UP-KORÚ GÓLSZERZŐI A 2019/20-AS ÉVADBAN: Férfiak Barcelona: Mamdou Diocou Soumare (20) 2, Alex Pascual Garcia (20) 6 Kiel: Aalborg: Oliver Amnitzboll Norlyk (20) 3, Magnus Moland Sönnichsen (19) 1 Montpellier: Paul-Louis Guiraudou (19) 1, Elio Zammit (19) 1 PSG: Sadou Ntanzi (20) 4 Flensburg: MOL-Pick Szeged: BAJUS BRUNÓ (18) 1 Telekom Veszprém: ILICS ZORAN (18) 1 Vardar: Martin Karapalevski (19) 1 Wisla Plock: Mikolaj Czapilinski (19) 3 Kielce: Porto: Dinamo Bucuresti: Celje: Filip Rakita (18) 6, Tim Cokan (18) 6, Domen Makuc (19) 17 Nők Esbjerg: Elma Halicevic (19) 5 Brest Bretagne: Namizata Fofana (20) 1, Pauletta Foppa (19) 36 Metz: Ilona Di Rocco (19) 1 FTC: BÁNFAI KÍRA (20) 1, TÓTH NIKOLETT (18) 2 Győri Audi ETO: Buducsnoszt: Katarina Dzaferovics (17) 1, Ivana Godecs (18) 1, Nadja Kadovics (16) 6 Kristiansand: CSM Bucuresti: Denisa Andreea Valcan (19) 3 Ramnicu Valcea: Iuliana Daniela Marin (19) 1, Roberta Maria Stamin (19) 1 Rosztov-Don: Valerija Maszlova (19) 5 RK Krim: Laura Cerovak (19) 2, Valentina Klemencic (18) 23 Savehof: Lina Cardell (19) 4, Nina Dano (19) 33, Kajsa Lindberg Blohm (17) 7, Louise Rundcrantz (20) 1

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.