UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2020-03-09 12:01

Súlyemelés: tini rekordok a Savaria-kupán

Sok évtizedes hagyománya van a súlyemelők szombathelyi Savaria-kupájának, amely a város jeles szülöttje, az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Tóth Géza 2011-es halála óta emlékverseny is egyben. Az idei pénzdíjas viadal a mögöttünk hagyott hét végén zajlott, szintén a tradícióknak megfelelően felnőttek mellett ifjúsági és juniorkorú emelők részvételével. Az utánpótlás legjobbjai remekeltek: mindkét nemnél tinédzser versenyző – Boros Viktória és Fekécs Szilárd - nyújtotta a legkiemelkedőbb produkciót, országos csúcsok sorával kirukkolva.

A Savaria-kupáért kiírt Tóth Géza emlékverseny, amelyet szombaton rendeztek meg a szombathelyi Haladás Sportkomplexumban, két fiatal pályafutásában különösen emlékezetes állomás lesz. Nemcsak azért, mert kor- és súlycsoportjukban győztek, hanem mert úgy szerezték meg az első helyet, hogy közben sorra döntögették az országos csúcsokat. Ami azért ebben a sportágban nem mindennapos.

Fekécs Szilárd hat országos ifjúsági csúcsot állított fel Szombathelyen Forrás: mssz.hu
Fekécs Szilárd hat országos ifjúsági csúcsot állított fel Szombathelyen Forrás: mssz.hu
Afféle előrehozott nőnapi házi ünnepség keretében a hölgyeknél a 81 kg-os Boros Viktória ragadtatta tapsra a sportág híveit. A Haladás VSE 18 esztendős kitűnősége, aki 2017-ben és 2018-ban is dobogóra állhatott a korosztályos Európa-bajnokságon, a 84 és a 88 kilós kolonc kiszakítása után a 91 kilogrammal nem bírt ugyan, ám a folytatásban három kifogástalan gyakorlatot mutatott be. A 105-ös rajtot követően előbb 110-re, majd 113 kilóra tornázta fel saját korábbi junior csúcsát, utóbbi mutatványával pedig egyszersmind az összetett országos rekordot is megjavította, először átlépve a két mázsán szombattól 201 kg a kategória legjobb magyar teljesítménye. Joggal örült edzője, a Haladás szakosztályát irányító, olimpiai ezüstérmes Márkus Erzsébet is tanítványa sikerének. A férfi főszereplő, Fekécs Szilárd ha lehet, még kellemesebb meglepetéssel szolgált, nemcsak magának, s mesterének, Balog Jánosnak, hanem családjának is, amelyben a testvérek közül öten is a súlyemelés elkötelezettjei. A 16. születésnapját február elején betöltő békési fiatalember hat nagyszerű fogással szolgált, s a tökéletes sorozatnak csupa csúcs lett az eredménye az ifjúsági korosztály 73 kilogrammos súlycsoportjában.
Boros Viktória és mestere, Márkus Erzsébet  Forrás: veol.hu
Boros Viktória és mestere, Márkus Erzsébet Forrás: veol.hu
Szilárd, aki negyedik éve emel, már december közepén is hatalmas fejlődésről tett tanúbizonyságot, amikor az izraeli korosztályos Európa-bajnokságon – a szakítás (109 kg) hatodik és az összetett (247 kg) ötödik helye mellett - úgy lett lökésben 138 kilóval negyedik, hogy közben kétszer is Európa-csúcsot állított fel. Szombaton az első fogásnemben 107 kilón biztosított, majd elbánt a 113 és a 115 kilóval egyaránt, utóbbiakkal kétszer is átírva a honi rekordlistát. A java azonban csak ezután következett. Lökésben 137 kilóra jelentkezett be, amely meg se kottyant neki, hogy aztán 143-mal élete legjobbját produkálja. Majd még erre is rátett egy lapáttal, merthogy a 146 kiló sem tudott megálljt parancsolni neki. És persze az összetettben teljesített 261 kilogramm is újabb országos csúcsot ért a Békési TE 73 kilós kitűnőségének. Nem szívfájdító céllal írjuk, de tény: a 261 ezüstöt, a 146 kilogramm pedig aranyat ért volna bő két hónappal korábban, a múlt év végi eilati Európa-bajnokságon... További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.