UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2020-03-10 15:47

Az MTK volt a legjobb a tatamin

Napjaink rideg valósága köszönt vissza a szervezők invitálójában, amelyben Magyarországra, közelebbről Szigetszentmiklósra hívták a nemzetközi karatés közösséget a március 7-i hagyományos Tatami-kupára. Tudniillik az előzetes tájékoztatóban – a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos biztonsági intézkedéseket érintve – leszögezték: „Nincsenek olasz és iráni versenyzők”.

A korábban megszokottnál valamivel kevesebben jöttek el az ez évi – kereken 30. - karatés Tatami-kupára, hiába, na, a koronavírus réme többeket is elriasztott a világban amúgy felettébb népszerű hagyományos magyarországi viadaltól. Ráadásul a házigazdák - a legfertőzöttebb gócnak számító területekről jövőket eleve kizárandó - nem kívánt szereplőknek nyilvánították Olaszország és Irán képviselőit, akik távol maradni kényszerültek az idei rendezvénytől.

Karatés nagyüzem a tatamikon Forrás: tatamicup.hu
Karatés nagyüzem a tatamikon Forrás: tatamicup.hu
Az óvatosság, a megalapozott félelmek dacára összességében tekintélyes mezőny sorakozott fel a szigetszentmiklósi városi sportcsarnokban, ahol a résztvevők jelentős részét az utánpótlás-korosztályok reprezentánsai alkották. Nem véletlenül: a viadalt a felnőttek mellett a gyermek, az ifjúsági, a kadét és a junior karatésok, vagyis a 8-17 esztendősök számára írták ki formagyakorlatban és küzdelemben egyaránt. „Akadt lemondás is, ezzel együtt jónak és nagynak számító mezőny volt az idei versenyünkön is – bocsátotta előre érdeklődésünkre Klima Zsuzsanna, a főszervezők egyike. – Tizenegy országból hatvankilenc sportegyesület képviseltette magát, nyolcszáznyolcvan nevezés érkezett, s Európán kívülről, nevezetesen Tajvanról is jöttek indulók.” A vele együtt a Tatami-kupát 2002 óta szervező, korábban szintén világ- és Európa-bajnoki érmes Szathmáry Renáta annyit fűzött hozzá, hogy a három legnagyobb hazai nemzetközi karateverseny egyike az övék.
A kicsiknél is nagy volt az adok-kapok Forrás: tatamicup.hu
A kicsiknél is nagy volt az adok-kapok Forrás: tatamicup.hu
„Fontosnak tartom még kiemelni a Tatami-kupát illetően, hogy ez azért is jelentős eseményünk, mert hazai közönség előtt tudnak küzdeni sportolóink külföldiek ellen” – tette hozzá. A viadalon 38 klub szerzett valamilyen érmet, aranynak 23 egyesület örülhetett, a legjobban pedig egy ukrán és két magyar alakulat teljesített. Legsikeresebb külföldiként a MOWGLY másodikként végzett 13 arannyal, 4 ezüsttel és 7 bronzzal, az UTE lett a harmadik 11, 14, 13-as mutatóval, míg a medáltáblázat élén - a tavalyi második helyről az élre ugorva - az MTK zárt, amelynek karatésai 13 aranyat, 8 ezüstöt és 10 bronzot gyűjtöttek. A folytatás? „Természetesen lesz jövőre is Tatami-kupa – mondta szinte egyszerre a két korábbi kiváló karatéka. – Valószínűleg változatlan helyszínnel, 2021. március 6-a a következőnek a dátuma.”   További korosztályos hírek a KARATE sportági aloldalunkon.