UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2020-03-15 13:46

Parasnowboard: úttörő szerepben a 2022-es paralimpiára készülő Fekete Lilla

„Nagyon boldoggá tenne, ha valakit arra ösztönöznék, hogy próbálja ki ezt a csodálatos sportágat. Jó lenne néhány év múlva a többi magyarral együtt készülni, versenyezni” – mondja hazánk egyetlen parasnowboardosa, a 15 éves kaposvári Fekete Lilla, aki egy autóbalesetben elvesztette bal karját, mégis mosolyog, nyelveket tanul és a havon szállítja a jobbnál jobb eredményeket.

2013. július 24.: a kaposvári Fekete Lillának az egész addigi élete gyökerestül felborult, miután egy autóbalesetben elvesztette a bal karját. Egyedül egyvalami nem változott: a sport az ominózus nap előtt és azóta is főszerepet játszik mindennapjaiban. Snowboardozás nélkül pedig nem is tudna létezni. „Én a sportban fejezem ki önmagamat, fogalmam sincs, mihez kezdenék, ha nem lehetne snowboardozni. A családommal Eplényben próbáltuk ki a sportágat, és annyira megtetszett, hogy a téli olimpiát már a tévé előtt lesátorozva néztem végig, és elhatároztam, hogy egyszer én is szeretnék eljutni az ötkarikás játékokra.”

Fekete Lilla ezüstérmet szerzett az Európai Téli Parajátékokon
Fekete Lilla ezüstérmet szerzett az Európai Téli Parajátékokon
A Kaposvári Sportközpont és Sportiskola színeit képviselő parasnowboardos a hobbi szintről Dubajban jutott el odáig, hogy bátran elkezdhetett versenyezni. A mindenre elszánt lányt edzője, a szövetség főtitkári posztját is betöltő, tizenkétszeres magyar bajnok Némethné Harmat Rózsa kísérte el a „sivatagi kalandra”. „Igen, Dubajban van egy ilyen plázaszerű hely, amelynek a belsejében lehet síelni és snowboardozni. Alapvetően az emberek szórakoztatására építették, de rendeztek már versenyeket is. Különleges emlékeim vannak arról a pályáról, hiszen ott tanultam meg a sportág alapjait, mivel részt vettem két – kifejezetten parasnowboardosoknak kialakított – edzőtáborban. Rengeteget fejlődtem, és nagyon menő érzés volt melegben snowboardozni.” Hát még az milyen menő lehetett, amikor Lilla élete első megméretésén máris az előkelő nyolcadik helyen végzett a 19 ország 71 versenyzőjét felvonultató landgraafi Európa-kupán. Hogy milyen gyorsan fejlődik, mi sem mutatná jobban, minthogy ezüstérmet nyert az első ízben megrendezett Európai Téli Parajátékokon snowboard óriás-műlesiklásban. Mindezt úgy, hogy nagyjából másfél éve űzi en bloc a sportágat. „Nem is tudom kifejezni, mennyire örülök ezeknek az eredményeknek. A felnőttekkel sosem könnyű felvenni a versenyt, azért nálunk is nagyon sokat számít a rutin, de az, hogy Európában ismernek már, a riválisok tudják, hogy velem is számolniuk kell, elképesztően jó érzés. Mindez remek visszacsatolás nekem, hogy érdemes ezzel foglalkoznom és a 2022-es pekingi paralimpiára koncentrálnom. Ahhoz, hogy oda kijussak, viszont még több edzésre lesz szükség, és nem szabad elbizonytalanodnom azzal kapcsolatban, hogy sikerülhet. Mert igenis sikerülhet!”
A kaposvári tini második helyen végzett az Európai Téli Parajátékokon Forrás: kapos.hu
A kaposvári tini második helyen végzett az Európai Téli Parajátékokon Forrás: kapos.hu
Ne legyen kétségünk, ez a fajta pozitív hozzáállás a jövőben is kamatozni fog. Lilla igazán aktív életet él, szinte minden hónapban egy vagy két alkalommal külföldre utazik a sport miatt, így talán nem véletlen, hogy egy ideje már elmerült az idegen nyelvek zegzugos óceánjában: spanyolul, angolul, németül és olaszul is beszél vagy tanul éppen beszélni. Noha az elmúlt évben egymásra zsúfolódtak a nemzetközi edzőtáborok, a kaposvári tini egyáltalán nem bánja ezt. Sőt, egyenesen családként aposztrofálja a parasnowboardosok közösségét. Csak azt sajnálja, hogy ebben a családban ő az egyetlen magyar… „Rendkívül összetartunk, mert a közös edzőtáborokban van időnk megismerni egymást, és mindenki egytől egyig tiszteli a másikat. Már napokkal az utazás előtt lázban égek, hogy végre találkozzak a parasnowboardos versenytársakkal. Olyanok vagyunk, mint egy család. Csak azt sajnálom egy kicsit, hogy én vagyok az egyetlen magyar a mezőnyben. Nagyon boldoggá tenne, ha valakit arra ösztönöznék, hogy próbálja ki ezt a csodálatos sportágat. Jó lenne néhány év múlva a többi honfitársammal együtt készülni, versenyezni.” További korosztályos hírek SNOWBOARDBAN a sportági aloldalunkon.