UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2020-03-16 21:13

Asztalitenisz: mi lesz veled, Statisztika?

Több, mint két hete jelentek meg az első cikkek a nagy múltú asztaliteniszklub, a Statisztika PSC megszűnéséről, amely ezzel a lépéssel nagy csapást mérhet az amúgy sem vastalapzaton álló hazai pingpongutánpótlásra. Ennek okán komoly kérdések merülnek fel. Például az, hogy mi lesz az Ormai László Asztalitenisz Csarnokban jelenleg nevelkedő fiatalokkal?

Nagyon úgy fest, hogy a magyar sporttörténelem egy rendkívül fontos bázisa, a 25-szörös BEK-győztes, és számos Európa-bajnokot, valamint kontinensbajnoki érmest adó asztaliteniszklub, a Statisztika PSC legkésőbb jövő tavasszal végleg lehúzza a rolót, megszűnik.

Nem lehet tudni, mihez kezdenének a Statisztika legfiatalabb versenyzői a klub megszűnése esetén Forrás: oroscafe.hu
Nem lehet tudni, mihez kezdenének a Statisztika legfiatalabb versenyzői a klub megszűnése esetén Forrás: oroscafe.hu
„Évek óta húzódó probléma utolsó fejezetéhez érkeztünk. Nincs gazdánk, nincs szponzorunk, így pénzünk sincs. A Központi Statisztikai Hivatal sok esztendeje nem akarja finanszírozni a klubot, július 31-től a hivatalból − amely eddig a bejelentett székhelyünk volt − is mennünk kell. Ami a szövetséget illeti: furcsa a viszonyunk, nem igazán támaszkodik ránk. Annak ellenére sem, hogy hosszú évtizedek óta a magyar női asztaliteniszről mindenkinek a Statisztika jut az eszébe. Ha valaki nem nyúl a hónunk alá, akkor tényleg be kell fejeznünk a tevékenységünket” − bánkódik a legendás klubvezető, Ormai László. A leánynevelő-műhelyre a többszörös Európa-bajnok, kilencszer az év magyar asztaliteniszezőjének megválasztott Póta Georgina is meleg szívvel gondol: „Több kedves emlékem van. A legszebb pillanatokat akkor éltem át, amikor a Statisztika negyvenedik országos bajnoki címét csapatban szereztük meg. De említhetném a 2001-es BEK-győzelmünket is − ekkor még egyáltalán nem számítottam alapembernek, a döntőben nem is játszottam, de már a kispadon ültem, és néhány selejtezőmérkőzésen asztalhoz állhattam.” Az együttes megszűnése valóban nagy csapást mérhet az amúgy sem vastalapzaton álló hazai pingpongutánpótlásra. Komoly kérdések merülnek fel. Például az, hogy mi lesz az Ormai László Asztalitenisz Csarnokban jelenleg nevelkedő fiatalokkal? „Ez a legnagyobb problémánk. Az idősebb, ütőképesebb játékosokat könnyű odaadni más együtteseknek, hiszen minden év júniusában a bejáratnál állnak a csapatok képviselői, hogy leigazolják őket. De a kicsiket még meg kell tanítani játszani, nem tudjuk mi lesz velük, sajnáljuk. Nevezhetjük akár kampánynak, segélykiáltásnak is, amit most csinálunk. Abban reménykedünk, hogy a gyerekek a lehető legjobb kezekben folytathatják a munkát” − így Ormai. A Magyar Asztalitenisz Szövetség a hivatalos honlapján reagált a Statisztika megszűnéséről szóló hírre: „Természetesen tisztában vagyunk a ténnyel, miszerint a Statisztika PSC nem csupán a magyar, de az európai, sőt az egyetemes asztalitenisz számára is felbecsülhetetlen értékű utánpótlásbázis. A klub beírta magát a sportág történelmébe. Szerintünk a nemzetközi asztalitenisz-életben nincs olyan számottevő szereplő, aki ne ismerné, és ne méltatná az együttes korszakos munkáját és eredményeit. Ez a klub a sportág hazai történetének meglehetősen hosszú korszakát határozta meg. Amikor a Statisztika sikereiről beszélünk, nyilvánvalóan Ormai László sportvezetői teljesítményét is dicsérjük. Személye és munkássága sok éven át eredményezett sikereket klub- és válogatottszinten egyaránt. Az alakulat ügyében március 19-én, csütörtökön rendkívüli elnökségi ülést tartunk.” További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.