UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-03-19 09:03

Úszás: elmarad az ob, központi edzőtáborokban készülhet az utánpótlás-válogatott is

Az országos bajnokság elmarad, az uszodák jelentős része bezárt, de a szövetség dolgozik a válogatott úszók edzéslehetőségének megoldásán. A MÚSZ elnöke, Wladár Sándor és az első számú utánpótlásúszó, Zombori Gábor nyilatkozott a kialakult helyzetről.

Éppen a márciusi felnőtt országos bajnoksággal indult volna be az úszóidény, de a papírformának megfelelően a napokban érkezett a hír: a koronavírus-járvány miatt sok más sporteseményhez hasonlóan a Duna Arénába tervezett viadalt sem tartják meg.

Elmarad a március végére tervezett felnőtt ob
Elmarad a március végére tervezett felnőtt ob
Az ob a rangja mellett az Európa-bajnoki és olimpiai kvalifikáció szempontjából is kulcsfontosságú versenynek számít, ezért már bejelentették, hogy március 28-án (az lett volna az országos bajnokság utolsó napja) Sós Csaba szövetségi kapitány kihirdeti az úgynevezett védett, azaz a tokiói olimpián mindenképpen részt vevő úszókat. A MÚSZ közleményében hangsúlyozza, az országos bajnokság halasztásánál is fontosabbnak tekinti, hogy a válogatottak megfelelően folytathassák edzéseiket – miközben országszerte egyre több uszodát zárnak be. A szövetség elnöke, Wladár Sándor így nyilatkozott: „Megértjük a döntéshozók reakcióját, de úgy gondolom, jól szervezett módon a felnőtt és az utánpótlás-válogatott tagjainak edzéseit mindenképpen biztosítanunk kell. A szövetségben azon dolgozunk, hogy négy-öt helyen mostantól központi edzőtáborban készüljenek a legjobbak, azzal a rendkívül szigorú megkötéssel, hogy az uszodán és a szálláshelyükön kívül sehová nem mehetnek, mindennek megsértése pedig fegyelmi vétségnek minősül.”
Zombori Gábor nem viseli rosszul a kényszerpihenőt és minden utasítást betart Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
Zombori Gábor nem viseli rosszul a kényszerpihenőt és minden utasítást betart Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
A központi edzőtáborok helyszíneként Budapestről, Balatonfűzfőről és Kaposvárról is lehetett olvasni az elmúlt napokban. A különleges helyzetben megkerestük a junior-világbajnok Zombori Gábort, aki a múlt év végi kiöregedések miatt egyértelműen az utánpótlás-válogatott elsőszámú versenyzőjének számít, aki ráadásául a tokiói olimpián is érdekelt lehet.Természetesen nem örülök a jelenlegi helyzetnek, de a saját szempontomból akad pozitívum is a történetben – mondta az Utanpotlassport.hu-nak Zombori. – Mivel nekem már van A-szintem az olimpiára, annyira nem sajnálom, hogy nem lesz az országos bajnokság, mert addig sem tudnak mások megelőzni. De azért természetesen keményen készülünk továbbra is.” S a kényszerpihenővel töltött időszakból is próbálja a legtöbbet kihozni. „Persze, hiányzik az úszás és az edzések, de azért nem viselem annyira rosszul, csinálom a program többi részét. Az ölembe hullott extra pihenőidőt is igyekszem maximálisan kihasználni, a családom társaságában töltődöm, figyelem és betartom az utasításokat.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.