UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-02-18 16:41

Úszás: Thaiföldön és Dél-Afrikán át vezethet Zombori Gábor útja Tokióba, az olimpiára

Külföldi edzőtáborokkal és belgiumi versennyel hangol az évre a junior-világbajnok Zombori Gábor. A Budafóka SE 17 éves úszója, ha minden a tervek szerint halad, ott lesz a tokiói olimpián, ahhoz azonban a márciusi felnőtt országos bajnokságon is jól kell teljesítenie.

Három hét Thaiföld, három hét Dél-Afrika, utána pedig jöhet a felnőtt országos bajnokság a Duna Arénában – röviden így néz ki a junior-világbajnok úszó, Zombori Gábor programja az első negyedévben.

Zombori Gábor thaiföldi és dél-afrikai edzőtáborral készül az idei eseményekre Forrás: MÚSZ
Zombori Gábor thaiföldi és dél-afrikai edzőtáborral készül az idei eseményekre Forrás: MÚSZ
A Budafóka SE 17 éves sportolója augusztusban a budapesti korosztályos vb-n bombameglepetésre világbajnoki csúccsal nyert 400 m gyorson, akkor őszintén bevallotta, nem is nagyon álmodott egy ahhoz hasonló kiugró eredményről. Most azonban már az sem lenne nagy szenzáció, ha a tokiói olimpián is láthatnánk medencébe ugrani, hiszen egyelőre ő az egyetlen A-szintes versenyző a magyar csapatban. „Természetesen az országos bajnokság most a fő cél, annak rendelünk alá mindent a felkészülésben kezdte Zombori az Utanpotlassport.hu-nak.A négyszáz gyorsra készülünk elsősorban, nem feltétlenül kell megúszni, de jó lenne megközelíteni az augusztusi időt, mert ezen múlik majd az olimpia. Ezen kívül kétszázat is meg fogom nyomni, mert biztos tagja szeretnék lenni a váltónak is.” Az ob előtt természetesen kőkemény munka folyik, mint ahogy azt már megszokhattuk a világ különböző pontjain: Zomboriék nemrég jöttek haza a háromhetes thaiföldi edzőtáborból, és nem egészen egy hét múlva Dél-Afrikába utaznak hasonló időintervallumra. „Persze, kicsit fárasztó a sok utazás, de nagyon hasznos időszakokat töltünk el ezekben az edzőtáborokban. Thaiföldön az első hét az átállás miatt kissé nehézkes volt, de utána kifejezetten jól ment a munka, gyakran még túl is teljesítettem, az edzőm, Horváth Tamás által előírtakat. Ugyanezt várom Dél-Afrikától is, azt remélem, hogy csúcsformában ugorhatok neki márciusban az országos bajnokságnak.”
A Budafóka SE junior-világbajnoka az idén is a gyorsúszásra koncentrál Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu
A Budafóka SE junior-világbajnoka az idén is a gyorsúszásra koncentrál Fotó: Mura László/utanpotlassport.hu
A két melegégövi edzőtábor között Belgiumban szerepelt versenyen, ahol bár az idők kissé elmaradtak a várttól, de pánik nincs, hiszen szó sem volt még formaidőzítésről. Azt inkább az év hátralévő részére tartogatná, főleg ha valóra válna a nagy álom, az olimpia. „Barátkozom már a gondolattal, hogy lehet, én is részese lehetek a játékoknak, de nem akarom görcsösen, nem leszek, akkor sem nagyon elkeseredve, ha nem sikerült. Még ifjúsági korú vagyok, van időm, de óriási lehetőség lenne számomra a részvétel.” Ha minden úgy alakul, ahogyan azt Zombori szeretné, a májusi budapesti felnőtt Eb-n és a július végi, augusztus eleji tokiói olimpián is indulhat. Az még kérdés, hogy mennyire férne bele eközben a júliusi, aberdeeni junior Európa-bajnokság, ezzel kapcsolatban egyelőre ő sem tud biztosat mondani. Úgy van vele, hogy előbb sikerüljön jól az ob, és legyen meg az olimpia. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.