UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-03-25 17:32

A kosárlabda-oktatást és a tanulást hasonlóan fontosnak tartják Debrecenben

„Tanítványaink többsége egyetemre jár, gyakorlatilag az idősebbek mentorálják a fiatalabbakat, így rengeteg játékosunk szerzett már diplomát − erre nagyon büszkék vagyunk. Várjuk, hogy mihamarabb véget érjen az országos veszélyhelyzet, hiszen a munkát folytatnunk kell!” − így a Debreceni Kosárlabda Akadémia vezetője, Becsky István.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége úgy határozott, hogy a koronavírus-járvány miatt a bajnokságokat az eddigi eredmények alapján befejezik. Az elnökség lezártnak nyilvánította a 2019/2020-as szezont minden korosztályban, mindkét nemben. Győztest nem hirdetnek, mint ahogyan kieső sem lesz az idén.

Átmenetileg Debrecenben is megállt a kosárlabdaélet Forrás: hunbasket.hu
Átmenetileg Debrecenben is megállt a kosárlabdaélet Forrás: hunbasket.hu
„Ésszerű döntést hoztak, nem volt más választás. Természetesen csalódottak vagyunk, hiszen az évad java, a rájátszások vége, valamint az országos bajnoki nyolcas döntők még hátra voltak. A fiúk mezőnyében a serdülők, a kadétok, a juniorok, valamint az U20-asok között is jó eséllyel pályáztunk a végjátékra, némelyik korosztályban éremesélyesnek számítottunk, így természetesen fájó pont az idő előtti finis” − fejti ki véleményét a Debreceni KA vezetője, Becsky István. A szakember arról is beszélt, hogy jelenleg is zajlanak még az egyeztetések arról, milyen, otthon végezhető edzésprogramot alakítsanak ki a fiataloknak, az új helyzethez igazodó szakmai koncepció kidolgozása tehát folyamatban van. „Minden gyerek lakásába sajnos nem tudunk palánkot juttatni, ennek okán most az erőnlétre kell helyeznünk a hangsúlyt − az ehhez szükséges, apróbb felszereléseket pedig próbáljuk mihamarabb  beszerezni. Kiindulva abból, hogy a francia Elisha Nochomovitz néhány nappal ezelőtt az erkélyén futotta le a maratont, tudjuk, semmi sem lehetetlen. A cél jelenleg az, hogy formában maradjanak a gyerekek.” Csakúgy, mint a Budapesti Honvéd, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs és a Soproni Darazsak Akadémia, a Debreceni KA is államilag elismert sportakadémia lett. „Az Emberi Erőforrások Minisztériumától már megkaptuk a támogató dokumentumot. Igaz, az egészségügyi válság miatt lelassult a folyamat, de készen állunk a feladatra. A legfontosabb változás az lesz, hogy az edzőink, ezzel együtt a tanítványaink számát is növeljük. A merítési lehetőségünk eddig is megvolt, ezután viszont olyan feltételeket ajánlhatunk a gyerekeknek, amelyekre korábban nem volt példa − a vidékieknek szálláslehetőséget nyújthatunk, étkezést, emellett jobb ösztöndíjrendszert alakíthatunk ki, fejleszthetjük az egyéni képzésünket és több nemzetközi tornán vehetünk részt; a világ legjobb utánpótláscsapataival nézhetünk farkasszemet.” Debrecenben a fiúszakág az ütőképesebb az országos bajnokságokban, Becskyék mindazonáltal a lányokat is fel szeretnék zárkóztatni. A vezető kifejtette, milyen filozófia alapján dolgoznak: „Természetesen azt tartjuk szem előtt, hogy minél több kosarasunk mutatkozzon be a nemzeti válogatottakban, valamint a felnőttegyütteseinkben. Ugyanakkor tisztában vagyunk vele, mindenkiből nem válhat profi játékos. Éppen ezért tekintünk a tanulásra hasonlóan magas szinten, mint a kosárlabda-oktatásra: tanítványaink többsége egyetemre jár, gyakorlatilag az idősebbek mentorálják a fiatalabbakat, így rengeteg játékosunk szerzett már diplomát − erre nagyon büszkék vagyunk. Várjuk, hogy mihamarabb véget érjen az országos veszélyhelyzet, hiszen a munkát folytatnunk kell!” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.