UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-03-29 20:06

Kosárlabda: mindig az lép előrébb, aki jobban alkalmazkodik – Mészárosné Kovács Andrea

Az U16-os leány kosárválogatott vezetőedzőjével, Mészárosné Kovács Andreával beszélgetett a wbasket.hu arról, milyen hatással lehet a koronavírus-járvány a lányokra, és mi az, amit tehetnek a karanténidőszakban.

Csakúgy, mint a rengeteg országban, Magyarországon is megállt a kosárlabdaélet, és ez nem csak a versenyrendszerekre van hatással, hanem a fiatalok mindennapjaira, lelkületére is. Az összes korosztályra másként hat a koronavírus-járvány miatt kialakult kényszerpihenő. Nagyon nehéz helyzetben van például az U16-os leányválogatott, hiszen a csapat tagjai közül a legtöbben ezen a nyáron mutatkozhatnának be először a korosztályos Európa-bajnokságon.

Mészárosné Kovács Andrea felhívta a figyelmet arra, hogy ezekben a nehéz időkben is van hová fejlődniük a kosarasoknak Forrás: FIBA
Mészárosné Kovács Andrea felhívta a figyelmet arra, hogy ezekben a nehéz időkben is van hová fejlődniük a kosarasoknak Forrás: FIBA
„Nem tudom, mennyire bízhatunk a folytatásban. Szokták mondani: a remény hal meg utoljára, de jelenleg eléggé el vagyok keseredve. Nem rossz korosztály a mostani, a szívem szakadna meg, ha esetleg nekik nem adatna meg, hogy képviseljék a magyar színeket júliusban, a matosinhosi kontinensviadalon” – mondta az U16-os leány nemzeti együttes vezetőedzője, Mészárosné Kovács Andrea a wbasket.hu-nak. Rengeteg kérdést vet fel a járvány – a legtöbb sportolónak fogalma sincs arról, melyik lesz a következő erőpróba, amelyen részt vehet, emiatt különösen nehéz megtartani a motivációt. „Sokat elmond a játékosok mentalitásáról, ki az, aki hajlandó energiát és időt befektetni a sportba kevesebb külső ösztönző erővel. Szezon közben a mesterek segítik át a mindennapokon a gyerekeket, ráadásul ott vannak a csapattársak is, akik szintén nagy pluszt jelentenek a pályán. Bízom benne, hogy az edzők és a játékosok új kihívásként élik meg a jelenlegi helyzetet, s megtalálják magukban a lendületet. A pihenés gondolata nem hiszem, hogy egyáltalán felmerül azokban a kosarasokban, akik a válogatott szintjén vannak. Ők is tudják, most nem szabad megállni.” Persze adódik a kérdés: milyen típusú munkát végezhetnek a fiatalok az otthoni karanténidőszakban? „Itt van az ideje annak, hogy olyan hiányosságokkal, gyengeségekkel foglalkozzanak, amelyekre az évad közben kevesebb idő jut. Gyakran panaszkodtunk arra, hogy le vagyunk maradva kondicionálisan. Most itt a lehetőség, bárki megtalálhatja a módot arra, hogy formában tartsa magát, sőt fejlődjön. A lényeg, hogy bizonyos képességekre helyezve a hangsúlyt készüljenek tovább. Nem mondom, hogy ez egyszerű, de megoldható. Tudjuk, hogy mindig az lép előrébb, aki jobban alkalmazkodik – ez most különösen helytálló.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.