UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2020-04-01 17:43

A jólétnek vége lehet a magyar sportban, de az utánpótlás-nevelés prioritás marad

„Egybehangzó álláspont, hogy az utánpótlás-nevelésnek biztosított működési feltételek megtartása a fő prioritás” – nyilatkozta a Vasas SC elnöke, Markovits László a klub honlapjának adott interjújában arról, hogy a magyar sport milyen helyzetbe kerülhet a koronavírus-járvány miatti intézkedések után.

Az egyik legnagyobb hazai klub, a Vasas SC elnöke, Markovits László szerint az elmúlt években megszokott jólétnek vége lesz a magyar sportban, a változás azonban a fiatalok érdekeit szolgálhatja.  Az egykori kiváló teniszező a klub honlapján megjelent interjújában beszélt arról, elnökként az volt a legfontosabb számára a koronavírus-járvány miatti váratlan helyzetben, hogy a Vasas munkavállalói ne kerüljenek rögtön egzisztenciális bizonytalanságba, lehetőségük legyen magukra és a családjaikra vigyázni. Véleménye szerint senki sem tudja megmondani, hogy hosszú távon milyen hatások érik a gazdaságot és ezen belül a sportot.

Markovits László Fotó: Szabó Gábor/Origo
Markovits László Fotó: Szabó Gábor/Origo
 „Nagyon fontos a mostani helyzetben, hogy a sportban dolgozók türelmesen és empátiával várják ki, milyen pénzügyi lehetőségeink lesznek a jövőben. Ezeket a döntéseket nem lehet sürgetni, feltétlenül szolidárisnak kell maradni, mert a kormánynak és az embereknek vannak jelenleg égetőbb feladataik is. Szerintem a magyar sport ezzel a hozzáállással tudja meghálálni az elmúlt évtized különleges bánásmódját.” Úgy fogalmazott, alapvetően optimista, még akkor is, ha nagy valószínűséggel az elmúlt tíz évben megszokott általános jólétnek vége szakad a magyar sportban. Az elnök hozzátette, azt tapasztalja, van igény a kiút közös megtalálására. „Egybehangzó álláspont, hogy az utánpótlás-nevelésnek biztosított működési feltételek megtartása a fő prioritás. Remélhetőleg az állami, az önkormányzati és a tao-támogatások mértéke nem fog kényszerből drasztikusan csökkenni, hiszen ebben az esetben elkerülhetetlen lenne, hogy a sport visszasüllyedjen a rendszerváltás utáni áldatlan állapotokba, és így kárba veszne az elmúlt évek összes pozitívuma. Azzal is számolni kell, a jövőben kevesebb forrás jut a sportinfrastruktúra-fejlesztésre, de az nagyon fontos, hogy a kényszerintézkedések ne érintsék azokat a beruházásokat, amelyek a sportszakmai alapfeladatok ellátását szolgálják." Markovits László az élsportról úgy vélekedett, látni kell, hogy az elmúlt évek során elképesztő magasságokba emelkedtek a csapatsportágak költségvetései Magyarországon. „Ez egy mesterségesen fenntartott világ volt, amelyet biztosan nagyon érzékenyen érint majd az előttünk álló nehezebb gazdasági helyzet. Hozzáteszem, ennek lehet pozitív hozadéka is, hiszen újra kiegyensúlyozottabbá válhat a verseny, és emellett nagyobb szerepet kaphatnak az olyan, általunk is preferált értékek, mint a klubhűség, a közösség, a tervezhetőség, vagy a magyar fiatalok szerepeltetése" – mondta.