UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2020-04-05 10:52

Cseppet sem lassul

A korosztályváltás nem rettenti el a Trion SC 16 éves öttusázóját, Gáll Andrást: a Mol Alapítvány által támogatott versenyző teljes erőbedobással edz és a felkészülés időszakában atlétikai országos bajnokságon szerzett aranyéremmel tartja eksztázisban magát.

Tavaly az U17-es Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, az U17-es világbajnokságon hatodikként végzett a Trion SC 16 éves öttusázója, Gáll András. Idén korosztályt váltott, a háromtusa helyett érkezett a négytusa, tehát az úszás és a kombinált szám (futás és lövészet) kiegészült a vívással. Ez azonban nem aggasztja az ambiciózus versenyzőt, az pedig, hogy immáron U19-es viadalokon indul és két évvel idősebbekkel verseng, egyenesen felcsigázza.

Gáll András nem csak az öttusaversenyeken fut sebesen, az atlétikai ob-n is meglepte a mezőnyt Forrás: pentathlon.hu
Gáll András nem csak az öttusaversenyeken fut sebesen, az atlétikai ob-n is meglepte a mezőnyt Forrás: pentathlon.hu
„Októberben kezdtük a felkészülést. Azzal a céllal vetettem bele magam a munkába, hogy minden számban előrelépjek, megdöntsem az egyéni rekordjaimat. Az alapozás elején vívóegyesületet váltottam, úgy gondolom, ebben a számban rövid idő alatt látványos fejlődésen mentem keresztül, de ami legjobban meglepett, az a futás. Két éve igazoltam a Trionhoz és egyik évről a másikra hatalmasat javultam, ezután azt hittem, kicsit le fog lassulni a folyamat. Nem ez történt.” Olyannyira nem lassult, hogy András az ifjúsági fedett pályás atlétikai országos bajnokság 3000 méteres versenyén indult és nem kis meglepetésre győzött. A budapesti BOK-csarnokban rendezett versenyen a népes, húszfős mezőnyben a veszprémi VEDAC színeiben indult és ért el 8:51.70-et. „A kombinált számban 4×800 métert futunk, közben lövünk. Ezt átszámítva az atlétikában 3000 méter az én versenyszámom. Nézegettük a tavalyi országos bajnokság eredményeit, és úgy láttuk, lenne esélyem a távon az egytől hatodik hely valamelyikére. Az edzőm jó viszonyt ápol a VEDAC-os vezetőkkel, ezért indultam a színeikben, egyébként mindent a Trionnál csinálok. Maga a verseny rendkívül élvezetes volt, három nagyon ígéretes atlétával együtt szerepeltem a futamban. Titkon reménykedtem a dobogóban, de hogy megnyertem, az meglepett. Úgy gondolom, a megfontolt taktikám mellett a jól sikerült hajrámnak köszönhető a bajnoki cím, és miután senki sem hitte, hogy bármi keresnivalóm van az atléták között, természetesen nagyon örülök.” Nem ez volt az első sikere ebben az évben, hiszen az idei korosztályos világversenyek kvalifikációs viadalai már elkezdődtek. Az Európa- és világbajnokságon egyéniben négy fő indulhat, s hogy kik lesznek ők, az a négy válogatóverseny három legjobb eredménye alapján dől el. András nagy lépést tett a csapatba kerülés felé, hiszen az első versenyt megnyerte. Az U17-es korosztályban rendre lehetett számítani arra, hogy a dobogó közelében végez a világeseményeken, esélyeit az idősebbek között sem szeretné rontani. „A korosztályváltást nem hátrányként fogom fel, sokkal inkább motivál és bizonyítani szeretnék. Így, hogy bejött a vívás, sokkal inkább lutri a siker. Bizakodó vagyok, hiszen már tavaly is négytusaversenyeken szerepeltem itthon és jól vívtam, idén is hasonlóra számítok. A nyárra nagy céljaim vannak, de nem szeretném elárulni őket. Természetesen az élmezőnybe vágyom. Ha arra tudok majd koncentrálni, amit csinálok, akkor nem lesz baj. Nálam azon múlnak a dolgok, mennyire tudom kizárni a környezetet. Mindenesetre most teljes erőbedobással készülök, a 3000 méteres siker igazán jót tett a lelkemnek. Ilyen verseny után időbe telik, míg összeszedem magam, de most nyomát sem érzem a fáradtságnak, az edzések is jobban mennek. Eksztázisban élem ezeket a napokat.” A nyárra kitűzött célok elérésében a Mol Alapítvány is segíti az öttusázót, támogatását a folyamatos cserét igénylő sportfelszerelésekre költi a versenyző. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.