UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-04-07 09:02

Koronavírus: több fiatalnak is kedvezhet az olimpia elhalasztása

A tokiói olimpia egyéves elhalasztása után több utánpótláskorú sportolónak is megmaradtak, avagy megnőttek az esélyei az ötkarikás játékokon való részvételre.

Egy hete jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), hogy a tokiói ötkarikás játékokat egyéves halasztással, 2021. július 23.-tól tartják meg. Jövő év június 29-ig szerezhetnek kvótát a versenyzők, a már megszerzett indulási jogok továbbra is érvényesek maradnak. A sportvilágot a feje tetejére állító döntés néhány utánpótláskorú sportoló számára kedvező lehet a részvételt illetően. ATLÉTIKA A férfiak között két kalapácsvető, a 21 éves Rába Dániel és a 22 esztendős Varga Balázs eredményei adnak okot a bizakodásra, a női mezőnyben a 21 éves akadályfutó Tóth Lili Anna és a felnőttvébét is megjárt, U23-as Eb-ezüstérmes 20 éves távolugró, Farkas Petra mellett a 19. életévében járó junior Eb-ezüstérmes Mátó Sára 400 gáton, a 2001-es születésű Molnár Janka 400 méteren reménykedhet. BIRKÓZÁS A 19 éves kadétvilágbajnok, Szőke Alex (97 kg) elesett a budapesti olimpiai kvalifikációs viadaltól, de a világkvalifikáción még indulhat, amennyiben győz az országos bajnokságon. Ez járható út lehet Tokió felé, s az egy év halasztás jól jöhet a vele egykorú, junior-világbajnoki bronzérmes Váncza Istvánnak (67 kg) is.

Özbas Szofi valósággal tarolt az utánpótlás-eseményeken, s a tokiói részvételben is okkal reménykedhet Fotó: Tumbász Hédi
Özbas Szofi valósággal tarolt az utánpótlás-eseményeken, s a tokiói részvételben is okkal reménykedhet Fotó: Tumbász Hédi
CSELGÁNCS Az ifjúsági olimpiai bajnok, junior világ- és Európa-bajnok, U23-as Európa-bajnok Özbas Szofi (63 kg) és a kétszeres ifjúsági, egyszeres U23-as kontinensbajnok Sipőcz Richárd (+100 kg) egyaránt „lőtávolban van”. Szofi a 36., Richárd a 38. a világranglistán, amelyről az első 18 helyezett kvalifikálja magát. KAJAK-KENU A tavalyi olimpiai kvalifikációs világbajnokság alapján a tokiói olimpia legnagyobb utánpótláskorú magyar esélyese Kopasz Bálint lett volna. A 22 éves kajakos Storcz Botond után először nyert magyarként egyesben a királyszámban, 1000 méteren. Ő ugyanúgy bizakodhat jövőre, és szintén reménykedhet a kajaknégyessel aranyérmes 19 éves Gazsó Alida Dorka, hogy újra bekerül a hajóba. KARATE Az olimpián először szereplő sportág olimpiai mezőnyében ott lehet Baranyi Zsófia, Ilankovic Aleksandra és Jakubovics Dalma is. A 17 éves Ilankovic tavaly szerzett küzdelemben junior Európa-bajnoki címet, míg ez év februárjában, éppen Budapesten lett korosztályos Eb-aranyérmes a 16–17 évesek között vitézkedő Jakubovics és az U21-eseknél mindenkit megelőző 18 éves Baranyi. KERÉKPÁRSPORTOK A hegyikerékpárosok között a női mezőnyben a 19 éves Vas Kata Blanka és a 20 éves Buzsáki Virág, a férfiaknál a 19 éves Fetter Erik pályázott kvótára, s pályázhat jövőre is. Országúton Valter Attila (21) és Peák Barnabás (21) szerepelt a szűkített, olimpiai helyre hajtó keretben.
A 2020-ban még utánpótláskorú magyar versenyzők közül Kopasz Bálint utazott volna esélyesként Japánba Fotó: Mura László
A 2020-ban még utánpótláskorú magyar versenyzők közül Kopasz Bálint utazott volna esélyesként Japánba Fotó: Mura László
KÉZILABDA A női válogatottba a győri selejtezőtornára a 19 éves Kácsor Grétát hívta meg a Danyi Gábor, Elek Gábor szövetségi kapitánypáros, míg a decemberi felnőttvébén a vele egyidős Vámos Petra volt a keret tagja. Ők jövőre is ott lehetnek a jelöltek között, és valószínűleg akadnak még további juniorkorú jelentkezők – tegyük hozzá, a csapat még nem szerzett kvalifikációt. ÖTTUSA A 19 éves Gulyás Michelle és a 20 éves Guzi Blanka remekül teljesített év elején, egy év alatt fizikálisan és mentálisan is sokat fejlődhetnek, de versenyrutint idén nemigen szereznek. Ötkarikás álmokat szövögethet még a 20 esztendős, junior vb-bronzérmes Barta Luca is. SPORTLÖVÉSZET A 17 esztendős Mészáros Eszter tavaly Münchenben kvótát szerzett. A puskás fiatalok közül a már felnőtt Európa-bajnokságot is megjárt Bajos Gitta (17), Dénes Eszter (18) vagy Klenczner Márton (18) célba veheti egyéves csúszással is Tokiót, Pekler Zalán (20) is bizakodhat. SÚLYEMELÉS Mitykó Veronikának az egyéves „plusz” segíthet abban, hogy jelentősen fejlődjön. A júliusban 20. születésnapját ünneplő békéscsabai ígéret egyre-másra javította meg a korosztályos magyar csúcsokat, legjobbjával szakításban bronzérmet nyert a juniorok októberi Európa-bajnokságán. TEKVANDÓ Kvalifikáción kell kiharcolnia a jogot a lányoknál a 19 éves Patakfalvy Lucának. A fiúk közül a 17 esztendős Józsa Levente tavaly felnőtt Eb-bronzérmet harcolt ki, míg az ifik olimpiai súlycsoportos kontinensbajnokságán meg sem állt az aranyig. A február végén 18 évessé serkent, az Egyesült Államokban élő Salim Sharif – miután ifiként pánamerikai bajnok lett – tavaly már magyar színekben szerzett ezüstöt a junior Eb-n. VÍVÁS A 18 évesen a felnőtt-világranglista élcsoportjába (11.) tartozó Pusztai Liza és a 16 esztendős Battai Sugár egyaránt oszlopos tagja a női kardcsapatnak, s bizakodhat abban, hogy meg tudja tenni az utolsó lépéseket Tokió felé. A 17 éves Muhari Eszternek egyéniben lehet keresnivalója a kvótavadászatban. ÚSZÁS Ha szigorúan a még jelenleg is utánpótláskorú versenyzők között keresgélünk, 2020-ban alighanem csak a 17 éves Zombori Gábor lett volna esélyes a kijutásra, miután a tavalyi budapesti junior-világbajnokságon hatalmas vb-csúcsot és olimpiai A-szintet repesztett; nem mellesleg ő lett a magyar úszósport harmadik egyéni korosztályos vb-aranyérmese. Ha azt a nívót tudja tartani, szép reményei lehetnek egy év múlva. VÍZILABDA Egyelőre csak a férfiak harcolták ki a részvételt, az utánpótlás szakmai vezetői szerint a halasztással négy-hat fiatal előtt nyílhat meg a kapu. Számukra az lehet a kedvező forgatókönyv, ha a magyar topklubokban rendszeresen kiemelkedően játszanak és bíznak abban, hogy Märcz Tamás szövetségi kapitány vállalja még a kísérletezést a fő torna előtt.