UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-04-11 15:00

Sakk: Paul Morphy, az első csodagyerek

Maradj otthon, és sakkozz! címmel folytatódik a rovat, amelyet Kállai Gábor nemzetközi nagymester jóvoltából indított az Utanpotlassport.hu szerkesztősége. A kényszerű bezártságban bizonyára üdítő olvasmányélménnyel szolgálnak mind a fiataloknak, mind a szülőknek azok a történetek, amelyeket a 2002-ben ezüstérmes sakkolimpiai csapat kapitánya, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, az MTK Budapest sakkszakosztályának elnöke és vezetőedzője oszt meg az olvasókkal. A hetente szombaton megjelenő írásokban található feladványok megfejtéséhez sok sikert kívánunk!

Már jóval több, mint ötven éve sakkozom. Az MTK-VM-ben kezdtem, egyik első mesterem Szabó László, háromszoros világbajnokjelölt volt. Első tanítványom, negyven éve Polgár Zsuzsa, későbbi sakkvilágbajnoknő lett. Szeretem a sakkozás múltját, rengeteg sztoriját. És szeretem a sakkozás jelenét és jövőjét is, melynek már nem csak mi emberek, hanem a Mesterséges Intelligencia is a szereplője. Ezekről a múltbeli és jövőbeli történetekről szeretnék mesélni. Remélem, velem tartanak, és így segíthetek kicsit színesebbé tenni az otthoni napokat.

Paul Morphy játszik Löwenthal János Jakabbal (New Orleans, 1850)
Paul Morphy játszik Löwenthal János Jakabbal (New Orleans, 1850)
A vacsora és a kiszolgálás egyformán hibátlan volt. Ráadásul megkülönböztetett tisztelettel is bántak vele. Löwenthal János Jakab elégedetten dőlt hátra vendéglátója New Orleans-i házának ebédlőjében. A házigazda, Alonso Michael Morphy jómódú ügyész, tudta, kit lát vendégül. Löwenthal messzeföldön híres sakkmester volt. 1848-ban hivatalt vállalt Kossuth Lajos kormányában, ezért a magyar szabadságharc bukása után menekülnie kellett, így sodródott Amerikába. – Kedves Löwenthal úr! Tudja, a fiam, Paul, még csak 12 éves. Senki nem tanította sakkozni. Engem és a bátyámat figyelve sajátította el a játék szabályait. Megtenné, hogy játszik vele egy partit, és véleményt mond a tudásáról? – fordult Morphy úr a magyar sakkmesterhez. Löwenthal nem volt túl lelkes. Tizenkét éves? És senki nem tanította? De hát ebben a helyzetben a kérés elől nem volt menekvés.
1. feladvány (Paul Morphy egyetlen sakkfeladványa): világos indul, és 2 lépésben mattot ad
1. feladvány (Paul Morphy egyetlen sakkfeladványa): világos indul, és 2 lépésben mattot ad
A fiúcska bejött a szalonba. Olyan jól nevelt, gazdagforma gyerek, semmi különös. Löwenthal egy két kierőszakolt kedves szóval köszöntötte a srácot. Még Paul fejét is megsimogatta, minta azt mondta volna: „Ne félj, öcskös, nem fog fájni!”  Felállították a sakktáblát, kezdődött a játszma. Paul elmélyülten, megfontoltan, mégis tempósan játszott. Löwenthal mosolyogva, fölényesen sakkozott, ahogyan szokott…. Egészen a 12. lépésig! Ekkor homályos, rossz érzése támadt. Még egy-két lépés, és… Löwenthal ereiben megfagyott a vér!  „Nem baj, rosszabbul állok, de majd csak kivágom magam belőle” – gondolhatta. Ezután Paul minden lépése után úgy liftezett a magyar mester vastag szemöldöke, mint egy komédiában. És Löwenthal nem tudta kivágni magát, veszített. Később még két partit játszottak, de azokat is elveszítette. Korrektül összegezte a tapasztalatait: „A magaménál nagyobb erő gyűrt le.” És ez a gyerek, Paul Morphy (1837–1884), akit soha senki nem tanított sakkozni, néhány évvel később Amerikából már Európába kellett jöjjön, hogy ellenfelet találjon magának. De itt sem talált legyőzőre, mindenkit végigvert. Így elismerten ő lett a földkerekség legjobbja, akit a sakktörténet „nem hivatalos világbajnokként” tart számon. Játszmái stratégiáját, elsöprő támadásai logikáját máig is minden valamirevaló edző tanítja.
2. feladvány: sötét indul, és nyer!
2. feladvány: sötét indul, és nyer!
  És hogy mi lett Löwenthal János Jakabbal (1810–1876)? Végül Angliában kötött ki, ahol hosszú ideig a legerősebb játékos volt. Emellett sakk klubot alapított, híres sakkrovatokat és -magazint is vezetett. Sőt ő készítette el az első sakkdemonstrációs táblát. Morphy pedig európai körútja után, rendkívül fiatalon, már 23 évesen bejelentette a visszavonulását a tornáktól. És bár élete második felében nem versenyzett, mégis, amíg élt, senkinek nem jutott az eszébe, hogy jogot formáljon a sakkvilág trónjára.  

Az előző heti (2020. április 3-i) feladványok megoldása. 1. feladvány: 1. – Bh5+! 2. Kxh5 Vh3+ 3. Kg5 h6+ 4. Kf4 g5+ 5. Ke5 Ve6 matt! (Zambelly Károly – Maróczy Géza, levelezési játszma, 1897). 2. feladvány: 1. Be7!! és sötét feladta, mert 1. – Vxe7-re 2. Vd5+ gyorsan mattolna.

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.