UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-04-13 20:02

A mi kis falunk: Gombola András Halásztelken emelte magasba a tőrt

Bár a magyar sport – benne az utánpótlás – létesítményhelyzete sokat javult az utóbbi időben, a jövő ígéretei nem mindenütt készülhetnek pompázó pályákon és csillogó csarnokokban. A mi kis falunk elnevezésű sorozatunkban kistelepülések olyan nevelőműhelyeit mutatjuk be, amelyek sikert sikerre halmoznak, vagy éppen csak körülményeikhez képest érnek el elismerésre méltó eredményeket. E heti főszereplőink a halásztelki tőrvívók.

Sorozatunkban általában a kis klubok életéről, a községben betöltött szerepükről és az utánpótlás-nevelő filozófiájukról esik a legtöbb szó, ám ezúttal felhagyunk ezzel a rutinnal, hiszen egészen elképesztő története van a Halásztelki BSE tőrvívóedzőjének, Gombola Andrásnak. A Szatmárnémetiben született, immár 44 éves szakember egészen a juniorkorosztály végéig sorban nyerte a román bajnoki aranyérmeket, ám ezután mély, végeláthatatlannak tűnő szakadékba zuhant az élete. Csúcsra törő, legfőképpen az egója által vezérelt, alkoholista emberré vált − volt olyan időszak is, mikor a drogok rabjává vált. Hétszer került pszichiátriára, többször öngyilkosságot kísérelt meg.

Gombola András élettörténete egészen elképesztő Fotó: Czinzel László
Gombola András élettörténete egészen elképesztő Fotó: Czinzel László
„A vívást azért hagytam abba, mert büdösnek éreztem kék-sárga-piros melegítőben pástra lépni a világversenyeken. »Románozni« akkoriban nem lehetett, helyette »zsidóztunk és négereztünk«. Ennyi év távlatából már tisztában vagyok vele, mitől váltam ilyenné. Az édesanyám soha nem mutatta ki a szeretetét, egyszer sem hallottam azt a szót tőle, hogy szeretlek. Cserébe viszont elkényeztetett − majdhogynem helyettem törölte ki a fenekemet. A gyerekkori barátaimmal folyamatosan követtük a trendeket: a kommunizmusban éltünk, a kilencvenes években megkaptuk a demokráciát, amelyet úgy értelmeztünk, hogy bármit megtehetünk. Együtt süllyedtünk, s bizony akad olyan is, akinek azóta sem sikerült kimásznia a gödörből. Lázadtunk, így éltük meg a fájdalmainkat” − emlékezik vissza Gombola. Balkezes tőrvívó volt, sok éven át fejlesztette a karját, ám annyira mélyre is került, hogy az ereken át a csontig vágta a saját kezét – ezt is túlélte, fájdalmas műtét után rendbe hozták. Képtelen volt váltani, hajléktalanná vált. Sokan imádkoztak azért, hogy ne így végződjön a története, mert tudták, sokkal többre hivatott. „Terápiás otthonba vonultam tizenöt hónapra – ez volt életem legszebb időszaka. Mentoraim voltak, olyan közösségbe kerültem, amely felemelt. Rengeteg élethelyzettel találkoztam – sokkal rosszabbakkal, mint amilyen az enyém volt. Az egyik sorstársam anyukáját a szeme láttára ütötte el a kamion, majd – egy éven belül – mindkét bátyja felakasztotta magát. Ráébredtem, hogy eltörpülnek az én problémáim ezek mellett. Szégyent éreztem, magamhoz tértem. Időközben istenre is rátaláltam, megleltem a belső csendet. Immár hét éve egy korty alkoholt sem ittam, a történetemről pedig 2016-ban jelent meg a könyvem: Nem hagyhatom kint Istent címen.”
A mester amondó: a tőrvívás oktatását az alapok játékos tanításával kell kezdeni
A mester amondó: a tőrvívás oktatását az alapok játékos tanításával kell kezdeni
Hat évvel ezelőtt, 2014 nyarán munkát kapott a Solti Antal által szervezett nemzetközi edzőtáborban Szombathelyen, amelyben hatvan, kadétkorú lánynak tartott tréningeket. Rájött, hogy nagyon tetszik neki az edzőszakma, ráadásul élvezi is. Külföldről kapott ajánlatokat, ő mégis Szigetszentmiklóson kezdett dolgozni. A gyerekek imádták, egyre többen igazoltak az egyesületbe, ennek ellenére távozásra kényszerült. „Három olyan ifjú volt, aki mindvégig ragaszkodott hozzám, nem akartam magukra hagyni őket. A helyi lelkésszel közösen kerestünk termet, rátaláltunk a Bocskai István Református Oktatási Központra Halásztelken, ahol 2015 szeptembere óta működik a klub − napjainkban már Halásztelki BSE néven.” Pedig más lehetősége is adódott: Szigetszentmiklóson májusban ért véget a munkaviszonya, nyárra Kínába utazott, ahol a fényűző körülmények mellett rengeteg pénzt is ajánlottak neki. „Megígértem néhány gyereknek, hogy hazajövök, tartottam a szavam. A személyük óriási segítség volt. Három tanítvánnyal kezdtem, az iskolától és a szövetségtől ötszáz-ötszázezer forintot kaptam a rajthoz. Megrendeltem harminc darab gyakorlótőrt, és az ehhez szükséges kesztyűket. Szereztünk vívógépet, összeraktuk a pástot, és elkezdtem négy osztály testnevelésóráján oktatni – ennek az lett az eredménye, hogy tizenöten leigazoltak. Jelenleg ötvenöten vagyunk, a legutóbbi kiírásban – csak az utánpótlást figyelembe véve – a harmadik legeredményesebb tőrszakosztály lett a miénk: hat országos bajnoki érmet nyertünk, a leány gyermekcsapatunk mindenkit maga mögé utasított.”
A halásztelki vívóknak nagyobb teremre lenne szükségük
A halásztelki vívóknak nagyobb teremre lenne szükségük
Gombola kifejtette, szerinte hogyan kell megtanítani a tőrvívás alapjait a fiataloknak: „Az olaszok például nem az alapokkal kezdenek, hanem menet közben oktatják azokat. Úgy vélem, fontos elsajátítani egyből a tökéletes kéztartást, a helyes vívóállást, a lépések pontos befejezését és az ideális távolság megtartását – mindezt játékosan. Nem vívás közben javítom ki őket, az edzések után beszélünk meg mindent. Az elmúlt két évben reggel fél héttől este fél nyolcig minden hétköznap dolgoztam – már nem bírtam, immár egy hónapja Szilassy Bence is tart tréningeket, sokat segít. A halásztelki vívók öt éve dolgoznak a nagyon kicsi, hatszor tizenöt méteres teremben. Úgy fest, hamarosan új otthonra lelnek: „Jó irányba haladunk, de néhány éven belül nemzetközi szinten is eredményesek szeretnénk lenni. A csapatban rengeteg a tehetséges sportoló, sokan vagyunk, hiányérzetünk csupán amiatt lehet, mert több helyre van szükségünk. Sínen van az ügy, az iskolával közösen beadtuk a pályázatot, a hely biztosítva van tehát. Ha minden a tervek szerint alakul, akár már nyárra elkészülhet az új bázis.”
Nádasdy Anna ajándéka Gombola 44. születésnapjára
Nádasdy Anna ajándéka Gombola 44. születésnapjára
Persze az élet gyakran áll elő olyan helyzettel, amellyel senki nem számol: „Említettem, hogy 2015-ben megígértem néhány gyereknek, hogy hazajövök Kínából. Köztük volt a most tizenöt éves Nádasdy Anna is, aki a legutóbbi kadét országos bajnokságon bronzérmet nyert. Akkor még nem sejthette, a combcsontjában rák alakult ki. Nem áttétes, de nagyon nehéz időszakon megy keresztül, kemoterápiára jár. Van mit tanulnunk tőle: elképesztően éretten és bölcsen kezeli a helyzetet. A vívócsalád összefogott miatta, a világ több pontjáról keresik, ajándékokat, üzeneteket küldenek neki. Szorítunk érte, remélem mihamarabb visszatér, és együtt küzdhetünk tovább az álmainkért.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.