UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-04-14 19:50

Női juniorválogatott: „Csodálatos volt ez a pár év, de az idén tehetnénk fel az i-re a pontot”

A koronavírus-járvány miatt kétségessé vált a nyári női U20-as kézilabda Eb sorsa is. A magyar válogatott csapatkapitányával, Vámos Petrával a bizonytalanságról és az együttes eddigi nagy eredményeiről beszélgettünk.

Nem volt olyan év, amikor ne állhatott volna dobogóra az aktuális világversenyen a 2000/2001-es korosztályt felvonultató női junior kézilabda-válogatott: 2017-ben az EYOF-on arany-, az Eb-n bronzérmet nyert a csapat, egy évvel később következett a vb-ezüst, majd tavaly nyáron a győri Európa-bajnoki arany. És lenne még egy nagy torna: júliusban az U20-as világbajnokság Romániában. Jelen körülmények között azonban nehéz elképzelni, hogy az eredeti időpontban rendezik meg az erőpróbát.

A magyar válogatott a romániai vb-n tehetné fel az i-re a pontot Forrás: MKSZ
A magyar válogatott a romániai vb-n tehetné fel az i-re a pontot Forrás: MKSZ
„Mint mindenki, mi is nehezen viseljük a mostani helyzetet, a bezártságot – kezdte az utanpotlassport.hu-nak a válogatott csapatkapitánya, Vámos Petra. – Az egészben a legrosszabb a bizonytalanság, hogy nem tudjuk mi lesz a nyári világbajnokságunkkal, amely az utolsó közös tornánk lenne. A lányokkal azért tartjuk a kapcsolatot, összeraktunk egy vicces kis sütikészítős videót.” A DVSC 19 éves irányítója elmondta, nagyon sajnálná, ha a tavalyi, győri Eb maradna az utolsó közös fellépésük tétmérkőzésen. „Ez az elmúlt pár év annyira meghatározó volt és annyira megszerettük egymást, hogy szeretnénk ha nem lenne még vége a közös kalandnak. Mindig többet és többet akarunk, pont ezen a tornán tehetnénk fel az i-re a pontot. Próbálok bizakodó maradni, és reménykedni, hogy nem kell elengednünk ezt az álmot. Talán az is egy opció lehet, hogy későbbi időpontban rendezik meg a vb-t.” Vámosék sok szép közös sikert értek el együtt, eleinte a Bohus Bea, Woth Péter edzőpáros irányításával, majd 2018 szeptemberétől Golovin Vlagyimir és Pigniczki Krisztina vezetésével. Az évek során igazi csapattá értek. „Szerintem mindannyian rengeteget épültünk ebből a néhány évből, megtanultuk kezelni a téthelyzeteket, sok tanulsággal szolgáltak, minden meccsből merítettünk valamit. Nagyon szoros kötődés alakult ki a csapaton belül, így már a két évvel ezelőtti vb-ezüst sem annyira fájó, pláne, hogy tavaly az EYOF-után újra Győrben ünnepelhettünk: az Eb-n végre meglett az aranyérem.” A közösen töltött években megannyi emlékezetes pillanatot éltek át a játékosok, a csapatkapitány is elmondta, neki melyik a kedvence. „Talán az, amikor az Európa-bajnoki döntőben már láttuk, hogy meglesz az győzelem, és hihetetlenül felszabadultan kézilabdáztunk. És persze utána, amikor a dobogón a magasba emelhettük a trófeát. Remélem, még egyszer lesz lehetőségünk rá…” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.