UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2020-04-14 09:06

Tekvondósok figyelem: formagyakorlat-világverseny májusban!

A kényszer nagy úr, és olykor kreativitásra ösztönöz – ez lehet az egyik következtetésünk ama hírt olvasva, hogy a koronavírusos világjárvány miatti általános versenyszünetben is nyílik mód világviadal lebonyolítására. Hogyan – kérdezhetjük –, amikor nemcsak az országok közötti, hanem a határokon belüli mozgás is korlátozva van, és nyilvánvalóan lehetetlen bármilyen versenyt is rendezni? A bevezetőben említett kreatív választ az európai tekvondósok szövetsége, a WTE találta ki és adta meg: hát az online térben, az internet segítségével lehet és kell világviadalt szervezni!

A történelemben először az Európai Tekvondó Szövetség (WTE) írt ki online formagyakorlat-versenyt, méghozzá májusra, ahová a világ minden pontjáról várják a jelentkezőket a lábbal és kézzel küzdés művészete – vagyis a tekvondó – mellett elkötelezettek sok-sok milliós táborából. „Open for the whole world” – hirdeti a hazai WTF szövetség honlapja is a valóban mindenki számára nyílt eseményt, melyen persze mégsem indulhat bárki – csakis azok, akik a koreai eredetű küzdősportban már kellő jártasságra tettek szert, és birtokában vannak nem is egy formagyakorlatnak, amelyet képzelt ellenfelekkel szemben vívnak.

Forrás: lebtivity.com
Forrás: lebtivity.com
Éppen a képzeletbeli csatározás teszi lehetővé az említett nemzetközi megméretést, hiszen nem valós küzdelmeket kell bemutatniuk a részvételre vállalkozóknak, akik nem találkoznak sem egymással, sem az ellenfelekkel, hiszen nem test test elleni összecsapásról van szó, ennél fogva teljesen biztonságban vannak. Hanem az a feladat, hogy a szereplők – bármifajta fizikai kontaktus nélkül – minél élethűbben, a lehető legtökéletesebb kivitelezésben adják elő a virtuális harcot. Az európai szövetség merész ötlete nyomán a világméretű ragály közepette is lesz tehát verseny, az egyedi formagyakorlatosok világhálós viadalát május 4. és 10. között bonyolítják le. Jelentkezni április 25. éjfélig van mód, addig is az érdekeltek folytathatják a gyakorlást, tovább mélyíthetik tudásukat, finomíthatják az eddig tanultakat, a folyamatosság fenntartásával egyszersmind azt is elérve, hogy ne essenek ki teljesen a versenyzés ritmusából. Hogyan zajlik az értékelés? „A beérkező videókat nemzetközi bírók értékelik majd. A részvétel nincs az olimpiai tekvondó nemzetközi szövetségének, a WT-nek a licencéhez kötve, de minimális nevezési díj van. A legkisebbektől a legrutinosabbakig mindenkit várnak a szervezők” – olvasható a kiírásban, amely szerint minden korosztály reprezentánsai adhatnak elő „formás” gyakorlatokat. A legkisebbek – avagy a legifjabbak – a gyerekkategóriákban versengenek, külön vetik össze az ítészek a 2012 és 2014, illetve a 2009 és 2011 között születettek produkcióit. Megmérethetik magukat továbbá a kadétok (2006-2008) és az utolsó utánpótlás-korosztályba tartozók, a juniorok (2003–2005) is. A díjazás sem marad el: az elismerő oklevelek mellett kategóriánként minden győztes aranyérmet is kap, a második helyezettek ezüstöt, a harmadikak pedig bronzérmet vehetnek át. Mikor és miképpen? Természetesen jelen helyzetben nem személyesen, hanem az európai szövetség közvetítésével, amely valamennyi dobogósnak postai úton juttatja el a medált. További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.