UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-04-17 12:43

Sakk: „Ádám sosem hagyta volna abba magától” – Kozák szülei a világbajnok Carlsen elleni meccsről

„Bevalljuk, éjjel kettőkor mi állítottuk le, hogy most már menjen aludni, az utolsó öt partit a csatározásunk miatt veszítette el” – mondják a világbajnok Magnus Carlsennel online sakkmeccset vívó 17 éves nagymester, Kozák Ádám szülei.

Csütörtökön arról számoltunk be, hogy a tavaly legfiatalabb magyarként nagymesteri címet szerzett és a tallinni U18-as sakk Európa-bajnokság rapid- és villámmezőnyében is győztes, 17 éves Kozák Ádámot egyik este a férfi világbajnoki címet 2013 óta védő Magnus Carlsen hívta online játékra a lichess.org portálon. A sakkozók „bullet”-ben, a villámsakk egy perces időkontrollú fajtájában mérték össze tudásukat.

Carlsen és Kozák éjjel kettőkor köszöntek el egymástól Forrás: shamkirchess.com,Kozák Ádám/Facebook
Carlsen és Kozák éjjel kettőkor köszöntek el egymástól Forrás: shamkirchess.com,Kozák Ádám/Facebook
„Elég magas volt az értékszámom és random kihívott – idézte fel a történteket Ádám. – Amikor megláttam, tulajdonképpen csak jót mosolyogtam. Közvetlenül előtte sokat játszottam másokkal és igen kevés energiám maradt, aznapra már befejeztem volna a sakkot. Százjátszmás meccset sikerült összehoznunk. Ez nem volt megszabva előre, csak így jött ki. Szerintem az elején eléggé tiszteltem, ezért az első ötven játszmát olyan 47–3-ra abszolválta, az utolsó negyvenben már kiegyenlített volt a küzdelem, körülbelül 23–17 lehetett a javára, de megesett, hogy zsinórban négyet is nyertem ellene. Több, mint ezer követője volt a mérkőzésnek. Este 11 órakor kezdtünk játszani, aztán éjjel kettőkor írtam neki, hogy szerintem nekem ennyi volt, lassan elmegyek aludni. Annyit mondott, hogy oké. A másik honlapon pár napja Nyepomnyascsij is kihívott, de vele sajnos nem játszottam, mert nekem éppen nem volt alkalmas.” Akikben kérdés vetődött volna fel, hogy Kozák miért „rázta le” három óra játék után a norvég klasszist vagy hogyan mondhatott nemet a felfüggesztett jekatyerinburgi sakkvilágbajnok-jelölti tornát vezető orosz Jan Nyepomnyascsijnak, azoknak Ádám szülei adják meg a választ. „Túl sokat sakkozik, már kicsiként sem tudta abbahagyni. Nincs egy vészfék, ami visszatartaná, mikor már nagyon fáradt. Bevalljuk, éjjel kettőkor mi állítottuk le Ádámot, hogy most már menjen aludni, az utolsó öt partit az ágyba küldési csatározásunk miatt veszítette el, de nem tudtuk, hogy ő még mindig Carlsennel játszik. Ádám soha nem hagyta volna abba a játékot Carlsennel – magától. Továbbá mikor úgy fogalmazott, hogy nem alkalmas, akkor éppen sakkedzése kezdődött. Tehát nálunk a nem alkalmas is azt jelenti, hogy a sakkban más, leegyeztetett program van, amit nem tud új időpontra rakni. A sakkot, szó szerint minden elé helyezi” – avatta be honlapunkat a kulisszatitkokba az édesanya. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.