UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-04-18 17:30

Vívás: Meg szeretném mutatni, hogy nem csak csapatban tudok jól teljesíteni – Keszei Kíra

„Jókor jött, mivel egyéniben nem voltam olyan állapotban, amilyenben szerettem volna lenni. Így jobban fel tudok készülni. Az biztos, hogy meg szeretném mutatni, hogy nem csak csapatban tudok jól teljesíteni” – mondta a 16 éves kardvívó, Keszei Kíra az utánpótlás-világbajnokság elhalasztásáról a róla készült portréban.

Csapatban Európa-bajnoki címvédőként utazott a poreci utánpótlás Európa-bajnokság kadétversenyére a 16 éves kardvívó, Keszei Kíra. A Budapesti Honvéd sportolója egy évvel korábban ráadásul egyéniben is kiemelkedően szerepelt: nagy bravúrral az ötödik helyen zárt. Február végén tehát Horvátországban kellett bizonyítania, ám egyéniben ezúttal már a főtábla első körében kiesett, miután 15:11-re kikapott a francia Chloe Hilberttől. Csapatban viszont más volt a helyzet, a vállán vitte az együttest:

Keszei Kíra (balról) a junior kardcsapattal is aranyérmet ünnepelt Porecben Forrás: EFC
Keszei Kíra (balról) a junior kardcsapattal is aranyérmet ünnepelt Porecben Forrás: EFC
„A legnehezebb pillanatokat a törökökkel szembeni negyeddöntőben éltem át. Meg kellett csinálnom, máskülönben az érmet is elfelejthetjük. Az lebegett a szemem előtt, hogy meg kell védenünk az Eb-aranyunkat – mondta Kíra a címvédés másnapján. A nehéz pillanatokról csak annyit: Keszei +14 tust vágott a negyeddöntőben, ezzel nyertek a lányok. Később kiderült, két aranyéremmel térhet haza, hiszen a juniorok mezőnyében is diadalt aratott a Gulácsi Ferenc vezette egység. Az ifjú úgy látja, csapatban általában jobban teljesít, mint egyéniben: „Számítottam rá, hogy mindkét korosztályban diadalt arathatunk. A juniorok között egyaránt, mivel még úgy is nagyon erős volt az alakulatunk, hogy nem küzdött velünk a felnőtt-világranglista tizenegyedik helyezettje, Pusztai Liza. Összességében nagyon elégedett vagyok, még annak ellenére is, hogy egyéniben nem sikerült jól az erőpróba: valami nem működött... Érdekes, mert amíg csapatban hajt a nyomás (extra löketet ad, hogy nem csak magamért küzdök), addig egyéniben inkább elnyom − legalábbis Porecben ez történt. Tavaly más volt a helyzet, mivel életem első világversenye volt az olaszországi; extázisban küzdöttem végig, ez segített.  Horvátországban viszont kicsit megilletődtem és az önbizalmam is messzire elszállt.” Kíra kifejtette, a magabiztosság mellett miben kell még fejlődnie: „Bíznom kell magamban. Abban, hogy képes vagyok kihozni a legtöbbet a képességeimből. Gyorsulnom kell, sokkal többet lábmunkáznom és a pengevezetésem is pontosítást igényel. Persze az sem baj, ha fejben tovább érek.” Mindebben segítségére van a mestere, Ravasz Etele is: „Hatévesen kezdtem sportolni a Vasasban. Mindig »fiúsabb« lány voltam, testhezállónak tűnt a kardvívás. Akkoriban azt sem tudtam, hogy vannak különböző fegyvernemek, de nagyon élveztem: rögtön az elején megmutatták az alapállásokat, vágásokat, amiket aztán leutánoztam. Eleinte Pinkóczi Ferenc foglalkozott velem − nagyban hozzájárult, hogy rögvest beleszeressek a sportágba. Néhány évvel később vett át Etele: két éve, amikor a Honvédba átment dolgozni, vele tartottam, mert megvan az összhang közöttünk, ráadásul a körülmények is kedvezőbbek.” A koronavírus-járvány miatt őszre halasztották az április elejére tervezett, Salt Lake City-i korosztályos világbajnokságot. Érdekesség, hogy az ifjú ennek örül: „Jókor jött, mivel egyéniben nem voltam olyan állapotban, amilyenben szerettem volna lenni. Így jobban fel tudok készülni. Az biztos, hogy meg szeretném mutatni, hogy nem csak csapatban tudok jól teljesíteni. A legjobb tudásom szerint szeretnék küzdeni, igyekszem felnőni a feladathoz, és egyéniben érmet szerezni a kadétmezőnyben. Tudom, hogy ez bátor kijelentés, de nagy álmok nélkül nem érdemes űzni az élsportot!” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.