UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2020-04-24 09:02

Kajak-kenu: a párosban háromszoros korosztályos világbajnok Bakó Olga (19) az edzéseken is versenyez

A kajak kettesben 500 méteren háromszoros utánpótlás-világbajnok Bakó Olga megbarátkozott a ténnyel, hogy a koronavírus-járvány miatt idén biztosan nem ülhet fel a vb-trónra párjával és egyben példaképével, Biben Karinával. A Mol Alapítvány által támogatott 19 éves sportoló az edzéseken igyekszik helyettesíteni az eltörölt versenyeket.

Ha azt vesszük, hogy 2017 óta verhetetlen a korosztályos világbajnokságokon a Bakó Olga, Biben Karina kajak kettős – az ifik között kétszer, az U23-as mezőnyben pedig tavaly először diadalmaskodott a magyar duó –, akkor nem túlzás azt kijelenteni, hogy a koronavírus-járvány valószínűleg újabb fényes éremtől fosztotta meg a páros tagjait. A nemzetközi szövetség ugyanis még április elején bejelentette, hogy törli az eredetileg júliusra tervezett brandenburgi ifjúsági és U23-as világbajnokságot.

Bakó Olga minőségi edzésekkel helyettesítené az elmaradó U23-as vb-t
Bakó Olga minőségi edzésekkel helyettesítené az elmaradó U23-as vb-t
Olga azonban pozitívan áll hozzá a történtekhez: úgy gondolja, minőségi edzésekkel lehet helyettesíteni a versenyeket. „Ebben a helyzetben muszáj átprogramoznunk az agyunkat, nincs értelme azon keseregni, hogy jaj, most elmaradnak a legfontosabb versenyeink. Persze a sportolót főként ezek éltetik, de én például nagyon szeretek edzeni is, és hiszem, hogy ha 100 százalékosan nem is tudjuk itthon leszimulálni a világbajnokságra jellemző versenyszituációkat, azért a körülmények és az edzéspartnerek adottak, hogy eget rengető veszteség nélkül átvészeljük ezt az időszakot.” A KSI ígérete arról is szót ejtett, hogy noha az edzések túlnyomó részén mindenki egyest megy, az ő szívéhez – érthető módon – a páros áll a legközelebb. „Párosban valahogyan nagyobb a sikerélmény, főleg, ha a társaddal nemcsak a hajóban, hanem a parton is legjobb barátnők vagytok. Már három éve versenyzek Karinával, éppen elég idő eltelt azóta, hogy minden rezdülését kiismerjem. A mindennapokban is inspiráljuk egymást, ami engem illet, leginkább az elképesztő magabiztosságát próbálom ellesni, ebből a szempontból igazi példakép a szememben.”
A háromszoros korosztályos világbajnok Bakó Olga (jobbra) és Biben Karina a sporton túl is legjobb barátnők
A háromszoros korosztályos világbajnok Bakó Olga (jobbra) és Biben Karina a sporton túl is legjobb barátnők
„Egyesben sokkal nehezebb kiharcolni az indulást bármilyen világversenyen, és ha reálisan nézem az eddigi teljesítményemet, még nem tartok ott, hogy egyedül is elkezdjek érmeket szerezni a világ- és Európa-bajnokságokon. De ami késik, nem múlik alapon hiszek benne, hogy e téren is változhat a helyzetem, csak tőlem függ. Az előző szezonban kiderült, hogy párosban az U23-asok között is felvesszük a versenyt bárkivel, Karinával mindketten azért dolgozunk, hogy ez a hosszú kényszerszünet után se legyen másképp. Úgy értesültem, a moszkvai korosztályos Eb-t lehet, hogy az ősszel megtartják. Amennyiben ez igaz, nem szeretnénk ott a helyszínen rádöbbenni, hogy mennyivel elment tőlünk a mezőny. Ott folytatnánk, ahol abbahagytuk: mindig a győzelemre törekedünk! És ha esetleg a felnőttmezőnyben is egymás oldalán mérethetnénk meg magunkat, azt itt és most aláírnám.” A sikeres folytatáshoz a Mol Alapítvány is segítő kezet nyújt, a támogatást Olga nemrég csúcsmodern pulzusmérő óra, valamint új hajó beszerzésére fordította. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.