UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2020-04-25 18:46

Asztalitenisz: egy évvel később bizonyíthatnak az U21-esek az Extraligában

A szövetség közel három hónapja határozott arról, hogy a következő évadban az összes klubnak kötelező lesz az Extraliga-csapatbajnokságban szerepeltetnie legalább egy U21-es asztaliteniszezőt. A szervezet nemrégiben korrigált: egy évvel eltolták a szabály hatályba lépésének idejét. Ennek miértjéről beszélgettünk a sportigazgatóval, Fazekas Péterrel, valamint a szakmai- és edzőbizottság elnökével, Rozsnyói Tiborral.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöksége úgy döntött, támogatja, hogy az Extraliga-csapatbajnokságban minden klub szerepletessen legalább egy U21-es játékost a 2020/21-es évadtól − írtuk január 31-én. A szervezet sportigazgatója, Fazekas Péter akkor így nyilatkozott a rendeletről:

A 2020/21-es évadtól lesz kötelező játszatni a fiatalokat az Extraligában Forrás: MOATSZ
A 2020/21-es évadtól lesz kötelező játszatni a fiatalokat az Extraligában Forrás: MOATSZ
„A szakmai- és edzőbizottság javaslatát fogadták el az elnökségi ülésen. A legfőbb ok az, hogy minél több lehetőséghez jussanak a fiatalok − a fejlődésük érdekében. Abban bízunk, ezzel jobban motiválhatjuk őket, és valamelyest visszaszoríthatjuk a lemorzsolódás mértékét is. Az érintett edzőket pedig arra ösztönözzük, hogy jobban figyeljenek oda ezekre a versenyzőkre és az oktatásukra. Az NB I-ben eddig is kötelező volt az utánpótláskorúak szerepeltetése, és ez így is marad.” A határozatot nemrégiben újratárgyalták, és első hallásra érdekes döntés született: hat-öt arányban megszavazták, hogy egy évvel eltolják az U21-es szabály hatályba lépését a koronavírus-járvány miatt jelenleg szünetelő szezonban, így az a 2021/22-es bajnoki évadtól lesz érvényben. „A veszélyhelyzet miatt volt szükség az intézkedésre, hiszen nem szeretnénk az ezzel járó plusz költséggel terhelni a klubokat. Továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, hogy szükség van a fiatalokra az Extraligában. A csapatokban eddig csak hárman jutottak szóhoz, ezt a számot emeltük meg négyre, tehát más elől nem veszik el az ifjak a lehetőséget. Ez nem vonatkozik a női mezőnyre, amelyben az alakulatok döntő többségében amúgy is van igazolt U21-es játékos” − magyarázza Fazekas. Persze adódik a kérdés: mi a helyet azokkal a klubokkal, amelyek a szabály januári meghozatala miatt már igazoltak utánpótláskorú pingpongost: „A többség egyelőre nem szerződtetett játékost, csupán egy-két ilyen esetről tudok. Az érdekelt egyesületek nyolcvan százaléka támogatta a szabály életbelépésének halasztását. Akik igazoltak, a rendelettől függetlenül játszathatják a sportolót. Nyilván a rangadókon erre nem kerül sor, de az alacsonyabban rangsorolt együttesekkel szemben bátran nevezhetik.” A szabály bevezetését a szakmai- és edzőbizottság elnöke, Rozsnyói Tibor javasolta. A halasztással kapcsolatban az ő véleményére is kíváncsiak voltunk: „Szerettem volna, ha már szeptembertől megvalósul az elképzelésünk. Igaz, hogy az egyesületeknek plusz költséggel jár az ifjak szerződtetése és az is, hogy eközben a bevételeik csökkentek − ezzel nem lehet vitatkozni. Fenntartásom ennek ellenére is van a döntéssel kapcsolatban. Szerintem ugyanis jelentősebb anyagi vonzat nélkül meglehetett volna győzni az utánpótláskorúakat arról, hogy a fejlődésük érdekében átigazoljanak: a három felnőtt játékosát kötelezheti arra a klub, hogy felváltva készüljenek együtt a fiatallal, aki így máris a magyar mezőny legjobbjaival edzhetne nap mint nap. Szerintem ez lett volna a bölcs döntés.” A szervezet egyébként nem csak az U21-es szabályról értekezett: A 2020/2021. évi bajnoki idénytől az Extraliga és az NB I-es csapatbajnokságban szereplő magyar versenyzők a hazai bajnokság mellett a határon túli ligákban is játszhatnak. A külföldi bajnokságban szereplő nem magyar állampolgárok pedig párhuzamosan a magyar csapatbajnokságban egyaránt bizonyíthatnak − áll a szövetség határozatában. További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.