UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-04-27 09:34

Atlétika: próba, de nem szerencse a 13 éves Kriszt Sarolta remeklése

A Gödöllői EAC atlétikai szakosztályának 13 éves ígérete, Kriszt Sarolta már többszörös országos és diákolimpiai bajnoknak mondhatja magát. Legutóbb a serdülők ötpróbaversenyén győzött.

Hogy hol a legmagasabb az egy négyzetméterre eső sikeres atléták száma? Pontosan nem tudjuk, de az biztos, hogy a Kriszt család nappalija az élmezőnyhöz tartozik. Csak úgy, mint a „hatos” tagjai az atlétikai versenyeken. A családfő, dr. Kriszt Balázs a Gödöllői EAC elnökeként tevékenykedik, felesége, Körmendy Katalin az atlétikai szakosztály edzője. Legidősebb gyermekük, Botond, már többszörös felnőttbajnok tízpróbában, de az ikerlányok, Annamária és Katica is szép sikereket értek el. Őket követi a sorban Sarolta. Talán minden eddiginél reményteljesebb kezdettel.

Kriszt Saroltának nehéz összeszámolni a korosztályos bajnoki címeit Fotó: Berényi Ibolya
Kriszt Saroltának nehéz összeszámolni a korosztályos bajnoki címeit Fotó: Berényi Ibolya
„Nem kellett sokat gondolkodnom, hogy a többiek után én is beálljak a sorba – mondja a 13 éves Saci. – Tulajdonképpen nem nagyon volt választásom, mire odajutottam, hogy sportolni kezdjek. Egyértelmű volt a döntés, mert azelőtt is mindig az atlétikai pályán lógtam, és arra vártam, hogy az én korosztályomnak is beinduljanak az edzések.” Édesanyja irányításával be is indultak, és már a legelején látszott, hogy az alma nem esett messze a fájától. A fiatal atlétalány nemcsak edzéseken teljesített kiemelkedően. Szorgalmának és adottságainak köszönhetően a versenyeken is igen eredményesnek bizonyult. „Az egy dolog, hogy kinek milyen tulajdonságai vannak. Nagyon sok minden függ attól, hogy milyen edzésmunkát végeztetnek velünk. Persze, a jó technika, a gyorsaság vagy a megfelelő ugróképesség sosem hátrány.” Ezek mind megvannak Sacinak, így mára hétszeres korosztályos országos bajnoknak és háromszoros diákolimpiai győztesnek mondhatja magát. Idén a serdülők korosztályába lépett, és bár az év eleji fedett pályás egyéni országos bajnokságot betegség miatt kénytelen volt kihagyni, az összetett viadalon már ott volt. És ha már ott volt, akkor 3717 ponttal, fölényesen (több mint 300 ponttal) meg is nyerte az ötpróbát.
Diákolimpiai győztesként Fotó: Ambrus László
Diákolimpiai győztesként Fotó: Ambrus László
„Azért is örülök nagyon a győzelemnek, mert fiatalabbként nyertem. És persze azért, mert az egyénit ki kellett hagynom. Valóban sok ponttal előztem meg a társaim, de nem volt azért ennyire sima. Az első nap után például nem is én vezettem. Nehéz volt. Fejben és fizikálisan is elfáradtam, de boldog vagyok, hogy a vége jól alakult.” A bajnoklánynak még nem kell, de nem is tudna választani a versenyszámok közül. Mindent szeret. Így hát jelenleg a többpróbára szavaz. A fedett pályás serdülőbajnokságon az ötből három számban is egyéni csúcsot javított. Magasugrásban 160 cm, súlylökésben 9.30 m, 600 méteren 1:43.81 perc lett a legjobbja, de 60 gáton is beállította 9.02 másodperces csúcsát. Egyedül a távolugrásban törekedett a biztonságra, ebben a számban egyébként 545 centinél jár. Édesanyjával a pályán, és azon kívül is jól megértik egymást. „A sport mindig szóba jön, otthon a vacsoraasztalnál is ez a téma. Anyukám sokat segít, számos pozitív visszajelzést kapok tőle, ha pedig valami hibára felhívja a figyelmem, akkor azt igyekszem kijavítani. Mivel más sosem volt edzőm, nincs viszonyítási alapom, hogy milyen a nem szülő-gyerek és egyben edző-tanítvány páros. Szerintem sok jó dolog van benne. Például mindig hoznak-visznek edzésre, mert ugye ő is éppen odamegy.” A gödöllői Török Ignác Gimnázium hetedik osztályos diákja szerencsésnek érzi magát, amiért a koronavírus-járvány miatti versenyszünetben is a GEAC pályáján edzhet. Persze, ez most csak a válogatott versenyzők kiváltsága, és minden szigorú előírást betartva zajlanak a tréningek. Idén három fő versenye lenne az ígéretnek. A korosztályos ob és az összetett ob, valamint az utánpótlás-válogatott viadal. Jelen állás szerint ezt a három megméretést ősszel egy hónap alatt le is zavarják, így nem sok ideje lesz pihenni a versenyzőnek, aki távolabbra is tekint. „Általában mindig a következő versenyre koncentrálok, de mivel most nincs semmi, elkezdtem nézegetni az ifjúsági világversenyekre a szintidőket. Csak azért, hogy esetleg reális lehet-e őket teljesítenem. Végül arra jutottam, hogy nem tudom.” Akkor segítünk: reális. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.