UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2020-04-30 20:38

Kajak-kenu: több korosztálynak is az idei fő versenye lehet a szegedi ORV

Miután a koronavírus-járvány miatt kajak-kenuban is törölték az ifjúsági világ- és Európa- bajnokságot, a hazai szövetség kezdeményezte, hogy a 18 évesek is részt vehessenek a szegedi ORV-n.

Nemcsak a serdülő, hanem az ifjúsági korú kajak-kenusok számára is a legjelentősebb nemzetközi verseny lehet 2020-ban a szegedi Olimpiai Reménységek Versenye, amelyet szeptember közepére terveznek a szervezők – tájékoztat a szövetség. Ebben a szezonban ugyanis az U15-ös és az U17-es korosztály mellett a 18 évesek, azaz az utolsó éves ifik is rajthoz állhatnak majd a Maty-éren. Az ORV-n tavaly 36 nemzet közel 900 utánpótláskorú kajakosa és kenusa vett részt.

Forrás: kajakkenusport.hu
Forrás: kajakkenusport.hu
„Az ifjúsági világbajnokságot már törölte az nemzetközi szövetség, és a várakozások szerint, sajnos a korosztályos Európa-bajnokságot sem rendezik meg, ugyanakkor fontos, hogy ez a korcsoport is szerepelhessen 2020-ban rangos nemzetközi versenyen” – mondta a hazai szövetség főtitkára, Kubina Ádám a kajakkenusport.hu-nak. A szövetség kezdeményezését, hogy az idősebb ifik is részt vehessenek az idei versenyen, a cseh, a szlovák és a lengyel szövetség azonnal támogatta. Az újítás az ORV eredeti koncepcióját nem zavarja meg, a 18 évesek csak egyesben és párosban versenyeznek egymással, így az U17-es párosok, valamint az összefont U15-U17-es négyes futamok végeredményébe a legidősebbek nem tudnak majd beleszólni. Szintén újdonság, hogy a magyar szervezők az eddig három napos versenyt idén egy nappal meghosszabbítanák. “Ezt az elképzelésünket még egyeztetjük, de szeretnénk, ha nem lenne olyan zsúfolt a program, mint az elmúlt években, ezért nem péntek reggel kezdenénk, hanem már csütörtök délután rendeznénk futamokat Szegeden. A tavalyi versenyen majdnem 900 versenyző vett részt, ennél több indulóra a korhatáremelés ellenére sem számítunk, mert a világjárvány miatt a tengerentúlról nem valószínű, hogy tudnak jönni csapatok. Abban azonban az eddigi visszajelzések alapján biztos vagyok, hogy az európai elit nagy része vízre fog szállni a Maty-éren.” Négy évvel ezelőtt, a legutóbbi hazai rendezésű ORV-n Magyarország fölényesen végzett az éremtáblázat élén. A csapat 29 arany-, 16 ezüst-, és 9 bronzérmet szerzett. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.