UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2020-05-03 19:07

Jön az online tekvondó Eb – gyerekeknek is

Sportéletünk koronavírusos jelenében óhatatlanul az online események, a valós helyébe lépő virtuális világversenyek kerültek előtérbe. A kényszer szülte ragyogó megoldások egyikeként hirdette meg a tekvondósok európai szövetsége (WTE) a koreai eredetű küzdősport történetének első online formagyakorlat Eb-jét, amelyet hétfőtől vasárnapig bonyolítanak le.

A puszta kézzel és lábbal művelt harcművészeteknél a formagyakorlatoknak megvan az a nagy előnyük, hogy – mivel képzeletbeli riválisokkal küzdenek meg a versenyzők – nincs szükség hús-vér ellenfelekre. Ennél fogva ideálisan alkalmasak a varázslatos ugrásokat-rúgásokat-ütéseket bemutató előadások arra, hogy őket akár Európa-bajnokság keretében vessék össze, értékeljék ki a szakemberek – miként történik az most, május első teljes hetében.

Formás gyakorlatokat vártak otthonról a gyerekektől is Forrás: kwon.hu
Formás gyakorlatokat vártak otthonról a gyerekektől is Forrás: kwon.hu
Amikor is elegendő volt az adott szólógyakorlatot videóra venni, a felvételt elküldeni, s várni, hogy a nemzetközi ítészek sorrendet hirdessenek, eldöntve, hogy 2020-ban – a tekvondó online terű históriájában először – kik a legjobban formagyakorlatozók a legifjabbak korosztályától kezdve egészen a felnőttekig. Ráadásul nemcsak Európában, hanem az egész világon, merthogy a kontinentális szövetség, a WTE nyílt versenyt hirdetett meg, tehát a földgolyó bármely pontjáról bárki jelentkezhetett a szervezőknél, így valójában világbajnokságnak megfelelő Európa-bajnokság zajlik az előttünk álló héten.  Magyarországot az Európa-bajnokságon három juniorkorú tekvondós is képviseli Polgár Csillag Virág (Honvéd), Gueli Sophie (Honvéd) és Neller Ábel (Sárga-tenger) személyében. „Nagyon kellett ez az Eb – bocsátotta előre Patakfalvy Miklós, az európai szövetség elnökségének magyar tagja, a hazai szövetség elnöke. – A világjárvány miatt ugyanis kiemelkedő versenyek sora maradt el. El kellett törölni a klubcsapat Eb-t, az Európa-bajnokságot, az olimpiai kvalifikációt, a formagyakorlat-vébét, hogy csak a legnagyobb versenyeket említsem.” Ám nemcsak hiánypótlásnak kiváló az online Eb – mutatott rá az egykori kiváló tekvondósból lett szakmai vezető. „A kiürült versenynaptárt látva különösen nagy szükség volt valamire, ami inspirálja a fiatalokat, hogy dolgozzanak, eddzenek tovább, ne adják fel, ne hagyják veszni az eddig befektetett munkát. Ez az Európa-bajnokság nagy lehetőség az utánpótlásnak is, a kadétok és a juniorok mellett a 6-11 éves gyerek korosztályoknak is kitűnő alkalmat kínál a bemutatkozásra, az eddig tanultak, a már megszerzett tudás megmutatására.” További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon