UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2020-05-03 13:41

Szabó Tünde: A sportélet újraindításával a szabályokat fokozottan be kell tartani!

Május 4-étől, hétfőtől lépnek hatályba a sportrendezvényekkel és edzésekkel kapcsolatos intézkedések: a rendelet értemében sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között Magyarország egész területén megtartható, illetve megengedett a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel – tájékoztatta az MTI-t a sportért felelős államtitkár, aki az Utanpotlassport.hu-nak a részletkérdésekkel kapcsolatban külön is nyilatkozott.

Szabó Tünde a távirati irodának elmondta, a rendelet alapján a versenyrendszerben szervezett és a versenyrendszeren kívüli, tehát a szabadidős, illetve diáksport-rendezvények megtartása engedélyezett, ha a szervezők gondoskodni tudnak arról, hogy zárt körülmények között, zárt létesítményben vagy nézők elől elzárható területen zajlik, és hogy nézők nem léphetnek be. Ez alapján tehát közterületen megszervezett sportrendezvények – például az utcai futóversenyek, kerékpárversenyek – megtartása nem engedélyezett, kivéve, ha nézők nélkül lehet megrendezni.

Hétfőtől újra edzhetnek a gyerekek is, de sok egyéb szabály mellett a másfél méteres távolság betartása is kötelező lesz Forrás: Haladás FC
Hétfőtől újra edzhetnek a gyerekek is, de sok egyéb szabály mellett a másfél méteres távolság betartása is kötelező lesz Forrás: Haladás FC
Megjegyezte azt is, hogy a rendelet a sportrendezvényeken való részvételt csupán a nézőknek tiltja meg, a sportrendezvény egyéb résztvevői, vagyis a sportolók mellett a sportszakemberek, így edzők, csapatvezetők, mérkőzésvezetők, versenybírók, sportegészségügyi dolgozók, valamint a doppingellenőrök, a biztonsági és a sportlétesítmény működtetéséért felelős szakmai személyzet, valamint a sajtó képviselői jelen lehetnek. A hazai versenyrendszerek, bajnokságok, kupasorozatok újraindításáról, módjáról és formájáról az egyes országos sportági szakszövetségek jogosultak dönteni. Az államtitkár kiemelte: mindeközben szem előtt kell tartaniuk a veszélyhelyzethez kapcsolódó tilalmakat, figyelembe kell venni a korlátozások mellett a sportágak nemzetközi szövetségeinek döntéseit és ajánlásait, az Országos Sportegészségügyi Intézet, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait, a sportlétesítmények működtetésére vonatkozó protokollokat, illetve a sportlétesítmények tulajdonosainak, üzemeltetőinek előírásait is.

Az MTI-nek adott nyilatkozata után az Utanpotlassport.hu megkereste a sportért felelős államtitkárt, hiszen a gyakorlatban számos kérdés vetődhet fel a sportélet újraindulása kapcsán, főleg a tizenéves fiatalok esetében.

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár
Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár
Szabó Tünde honlapunknak hangsúlyozta, hogy az edzéseket és a versenyeket is csak az érvényben lévő, szigorú egészségügyi szabályok és korlátozó intézkedések figyelembe vételével lehet megtartani. „A mostani rendeletben foglaltak szerint a sportolók és a sportszakemberek az engedélyezett edzéseken történő részvétel során a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletben, illetve a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletben foglalt rendelkezésektől, korlátozásoktól eltérhetnek. Ennek megfelelően rájuk a szociális érintkezésre a veszélyhelyzetben irányadó másfél méteres távolságtartás sem kötelező, amelyet az egyes sporttevékenységek szabályrendszerei és sportágspecifikus mozgásformái indokolnak. Részükre lakóhelyük, tartózkodási helyük, illetve magánlakásuk elhagyása is engedélyezett edzés céljából. Az úgynevezett kontaktsportágak esetében alapvetően a testi kontaktus nélkül megvalósítható feladatokra javasolt helyezni a hangsúlyt, azaz az edzések inkább az olyan technikai, erősítő, gyorsaságfejlesztő, állóképesség és koordinációs képesség fejlesztését célzó gyakorlatokra irányuljanak, amelyek közben a sportolók nem érnek egymáshoz, valamint egymást legfeljebb másfél, két méter távolságra közelítik meg. Azt is kérjük, hogy az öltözőket lehetőleg senki ne használja, az edzés végeztével a tisztálkodás otthon történjék. A gyerekek lehetőség szerint ne használják a tömegközlekedést, amennyiben mód van rá, a család próbáljon meg gondoskodni a fuvarozásukról.” Hozzátette, hogy a felelősség közös: ebben a helyzetben a szülőknek, az edzőknek, a létesítmény-fenntartóknak és a szövetségeknek egyaránt megvan a maguk feladata, hiszen az egészség védelme mindennél előbbre való. „Ennek megfelelően az a javaslatom: a klubok, szakosztályok kérjenek nyilatkozatokat arról, hogy a családban nincs fertőzött, illetve a kiskorúak szüleitől beleegyezést az edzéslátogatásba. A biztonságos sportoláshoz az orvosi háttér, a rendszeres lázmérés természetesen ajánlott. Mindezen túlmenően az összes sportágnak meg kell fogalmaznia az edzésekre és az esetlegesen megrendezendő versenyekre, mérkőzésekre vonatkozó, a sajátosságokat szem előtt tartó, konkrét szabályait. A legfontosabbnak pedig azt tartom: jelen helyzetben ezek a megengedő szabályozások csupán lehetőséget nyújtanak arra, hogy a sportolóink ismét edzésbe állhassanak. Nyomatékosítani szeretném, hogy továbbra is a gyermekeink és mindannyiunk egészségének védelme, a szabályok fokozott betartása az elsődleges.” Végezetül megkérdeztük az államtitkárt, hogy ő engedi-e gyermekeit hétfőtől közösségben sportolni. „Egyeztetni fogok az edzőikkel, és ha biztosítottnak látom a körülményeket, azt, hogy ellenőrzötten kis csoportokban folyik a munka, akkor igen. Buszra, villamosra biztosan nem szállnak, a szállításukat autóval kell megoldanunk.”