UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-05-04 19:00

Atlétika: Székesfehérváron még várni kell az újraindulással

Kormányrendelet ide vagy oda, úgy néz ki, hogy vidéken sem egyről a kettőre áll helyre a sportélet: a székesfehérvári ARAK Akadémia atlétáira két hétig még nem vonatkoznak az enyhítések.

A székesfehérvári ARAK Akadémia közel háromszáz atlétájának nagyjából kilencven százaléka utánpótláskorú. Az egyesület filozófiája, hogy nemcsak edzeni kívánja a tanítványait, hanem nevelni is, ebből kifolyólag Tölgyesi Előd szakosztályvezető szerint a klub fiataljai céltudatosak és önállóak. Ez a két tulajdonság is segített abban, hogy az ARAK viszonylag zökkenőmentesen vészelje át a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet eddigi részét. A leállás során az „alapesetben” már szakági csoportokban tréningező juniorok és ifik napi összeköttetésben álltak az egyesület szakembereivel, a serdülőknek és az újoncoknak is egy-két naponta küldték a tervet az edzők, míg a 12 évnél fiatalabbakkal, valamint szüleikkel heti vagy kétheti kapcsolattartásban működött az otthoni készülés.

Egyelőre még nem indul be az élet a Bregyó közben Forrás: Alba Régia Atlétikai Klub
Egyelőre még nem indul be az élet a Bregyó közben Forrás: Alba Régia Atlétikai Klub
A múlt hét csütörtökön megjelent kormányrendelet értelmében május 4-től az egész ország területén újra indulhatnak a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzések. Elviekben tehát a Bregyó közi atlétikai központban is megkezdődhetne a munka hétfőtől, a szakosztályvezető viszont arról tájékoztatott, Székesfehérváron egyelőre nem ilyen egyszerű a helyzet. „A városunk honlapján és az országos sajtóban megjelent információk nem teljesen fedik egymást – mondja Tölgyesi Előd. – A folytatást illetően a napokban fogunk szélesebb körű tájékoztatást kapni a létesítmény fenntartójától, a város önkormányzatától. Jelenleg a stadion úgy van nyitva, hogy az épületet, az öltözőket, a konditermet nem lehet használni. Átöltözve kell menjünk, egyesével tartjuk az edzéseket. Bár több helyen azt hangoztatják, az országban mindenütt lehet már sportolni, nálunk még további szabályozásokra vár a dolog. Fejér megye élen jár a fertőzöttek számában, így teljesen érthető és helyes, hogy az egészséget, ezzel együtt az óvatosságot tartja leginkább szem előtt a város.” A szakember hozzátette, az ARAK egyelőre úgy készül, hogy a következő, várhatóan május 18-ai enyhítések után már kibővülnek a lehetőségei. Most a korábban kihirdetett szabályok szerint folyik a munka. Edzést azoknak a versenyzőknek tartanak, akiket korosztályuk legjobbjai közé sorolnak, illetve indulásukat tervezik a jelen állás szerinti első nagyobb megméretésen, az augusztusi felnőtt országos bajnokságon. „Az egyeztetések már elkezdődtek arról, hogy az újranyitás alkalmával milyen biztonsági lépéseket kell hoznunk. Nálunk nem jellemző, hogy a szülő a helyszínen várná meg az edzés végét. Ami jelentős gátja lehet az indulásnak, az az edzésre járás módja. A tömegközlekedést mi sem javasoljuk a gyerekeknek. Azt is teljesen jogosnak és érthetőnek tartjuk, ha a szülő nem engedi majd el a gyermekét. A veszély megítélése szubjektív. Az, hogy adott a lehetőség, nem jelenti azt, minden szülő él is vele, és vállalva a kockázatot, támogatja gyermeke sportolását a jelenlegi körülmények között.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.