UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2020-05-06 17:55

Triatlon: Karai Leventének már benne volt a bugi a lábában, amikor félbeszakadt a szezon

A bajai Mogyi SE triatlonosát, Karai Leventét kicsit megviselte, hogy elmaradtak a várva várt versenyek, de most már előretekint. A Mol Alapítvány által támogatott 19 éves sportoló a tavalyi sikeres esztendő után az eredményes felkészülésre koncentrál és nagy motivációt talál az egyetemi tanulmányaiban is.

Mindenkit próbára tett a koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz időszak, a bajaiak 19 éves triatlonosa, a junior Európa-bajnoki bronzérmes Karai Levente például nehezen barátkozott meg a gondolattal, hogy azok a versenyek, amelyekre eddig készült, később vagy egyáltalán nem is lesznek megrendezve.

Karai Levente eleinte csalódott volt, hogy csúszik a szezon... Forrás: ETU
Karai Levente eleinte csalódott volt, hogy csúszik a szezon... Forrás: ETU
„A járványidőszak kezdetekor úgy éreztem magamat, mintha az alapozás elején lennénk. Nem volt túl jó visszaállni az ingerszegény melóba, miközben már mindenkinek benne volt a bugi a lábában – mondta honlapunknak a bajai Mogyi SE versenyzője. – Viszont már túl vagyok rajta, próbálok nem az elmaradt versenyekre gondolni, hanem inkább kisebb célokat kitűzni. Kerékpárban például az utóbbi időben sikerült olyan blokkokat megcsinálni, amilyeneket korábban még soha.” Azonban az edzések sem alakultak zökkenőmentesen, hiszen országszerte bezártak az uszodák, így csupán futó- és kerékpártréningekre volt lehetőség. „Éppen egy márciusi, ciprusi edzőtábort szakítottunk félbe a járvány miatt, és valóban, akkor az úszással kapcsolatban úgymond meg voltunk lőve. Viszont így több idő jutott a kerékpár-kilométerekre, amit normál időszakban nem lehetett volna beiktatni. Azaz többet, de lassabban edzünk, mint általában.” Az élsport mellett a tanulmányait is nagyon komolyan veszi a válogatott sportoló, a Pécsi Tudományegyetemen hallgatja a gazdálkodás és menedzsment szakot. És sok kortársával ellentétben örül, hogy közeleg a vizsgaidőszak.
...de aztán keményen beleállt az edzésekbe a karantén alatt is Forrás: Instagram
...de aztán keményen beleállt az edzésekbe a karantén alatt is Forrás: Instagram
„Számomra most kifejezetten jól jön, hogy sokat kell tanulnom. Eltereli a figyelmet arról, hogy a sport szempontjából nem úgy alakult ez az év, ahogyan terveztük. Jól is érzem magamat egyébként az egyetemen, már a középiskolában is jó barátságban voltam a matekkal, a történelemmel, a nyelvekkel, és sok lehetőséget látok ebben a szakban.” A mostani évadban alighanem a legfontosabb események elmaradnak, a versenyzők abban bíznak, hogy ősszel valamelyest beindul a szezon. Karai azonban így sincs kiemelkedő eredmények híján. „A junior-világbajnoki hatodik helyre vagyok a legbüszkébb, mert azt nagyon erős mezőnyben értem el, és kemény felkészülési munka előzte meg. Utána jön a constantai felnőtt Ek-versenyen elért bronzérem, és a juniorváltó Eb-harmadik helye lehet a harmadik a képzeletbeli rangsorban.” A sportkarrierje szempontjából fontos támaszt nyújt neki a Mol Alapítvány támogatása, amelyet masszásra, regenerációs kezelésekre, speciális orvosi vizsgálatokra, illetve táplálék-kiegészítőkre fordított. További korosztályos hírek TRIATLONBAN a sportági aloldalunkon.