UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-05-08 17:47

Atlétika: a kényszerszünet minden versenyző elhivatottságát tesztelte

A hazai atlétikai szövetség az enyhítések után is türelemmel kezeli a járványügyi helyzetet, ennek okairól is beszámolt Kovács Zoltán utánpótlás-referens.

Fő az óvatosság! A koronavírus-járvány közbeni enyhítéseket követően, egyelőre az atlétikai szövetség is ezt tartja szem előtt, és a múlt hét csütörtöki kormányrendelet sporttevékenységekkel kapcsolatos rendelkezése után továbbra is felelősségteljes viselkedést kér a sportág közösségétől. Elviekben a pályák hétfőtől kinyithattak, de az egyesületek nagy része abban az esetben sem sieti el a dolgot, ha már csupán rajtuk múlik, mikor kezdik el használni a létesítményeket. A szigorú egészségbiztonsági szabályokkal körített edzések megfontolt előkészületeket igényelnek.

A szünetben való munka leginkább a lelkiismeretességre épült Forrás: healthline.com
A szünetben való munka leginkább a lelkiismeretességre épült Forrás: healthline.com
„Ezen a héten a pályák nagyjából 20-30 százaléka nyílt meg – tájékoztat Kovács Zoltán, a szövetség utánpótlás-referense. – Sokan május 11-től tervezik az indulást. Az edzéseken azonos időpontban legfeljebb 10-20 fő részvétele javasolt. A klubok folyamatosan igyekeznek beszerezni a biztonságot szolgáló kellékeket, például infrahőmérőket vagy automatikus kézfertőtlenítőket. Amennyire csak tudják, a szakosztályok már megpróbálják a fiatalabb korosztályokat is bevonni a munkába.” Az idei világversenyeket (a kenyai junior-vb kivételével, amely időpont nélkül továbbra is csak lóg a levegőben) a nemzetközi szövetség törölte, a hazainak pedig az a célja, hogy az atléták ne maradjanak sokáig viadal, azaz kézzel fogható motiváció nélkül. Persze, a hosszú kihagyás után nem lehet in medias res folytatni a szezont, szükség van némi visszarázódásra. A szövetség alternatív versenynaptára szerint az utánpótlás számára augusztusban indulhat be az élet. „Már júliusra is tervezünk versenyeket, a korosztályos országos bajnokságokra pedig reményeink szerint augusztus közepén és végén kerülhet sor. Meg szeretnénk nézni, hogy a fertőzöttség csökkenése folyamatos lesz-e vagy az engedményekkel újra emelkedik. Hirtelen nem akarunk semmibe beleugrani. A legrosszabb az lenne, ha megkezdenénk a versenyzést, aztán újabb szigorítások jönnének. Türelmesek vagyunk.”
A fiatalabb korosztályok is visszatérhetnek a pályákra Forrás: essentialkids.com
A fiatalabb korosztályok is visszatérhetnek a pályákra Forrás: essentialkids.com
Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy a junior és az ifjúsági korosztály kiválóra sikerült fedett pályás szezonja után a körülményekre való tekintettel az edzők – érthető módon – csökkentették tanítványaik terhelését, és immáron az edzéseket az új versenynaptárhoz igazítják. Hogy kinek milyen intenzitással kell belevetnie magát a teljes értékű munkába, az sok mindentől függ. „A kiemelt válogatott sportolóinknak nem kell újrakezdeniük az alapozást. Ők ebben a nyolc hétben is igyekeztek formában tartani magukat, csupán több figyelmet tudtak fordítani a hiányosságaik pótlására, valamint az általános képességfejlesztésre. Szerencsére igen kevés olyan atléta volt, aki nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudta megoldani az edzéseket. De azért is tettük augusztusra a korosztályos bajnokságokat, mert addig van idő a hat-nyolc hetes alapozásra, és az azt követő négy-öt hetes formába lendülésre is. Úgy tapasztalom, nem a fiatalok felrázása lesz a feladat a következő napokban, hanem éppen az ellenkezője. Figyelni kell, a nyolc hét alatt kiben mennyi energia halmozódott fel, és arra kell ügyelni, nehogy túl nagy vehemenciával kezdjék meg a munkát azok a versenyzők, akik az elmúlt időszakban sem az iskolában, sem a sportban nem akadtak kihívásra. A legtöbben ki vannak éhezve, hogy megméressék magukat. Mindegyik szakág referensével beszéltem, és a visszajelzések alapján a közhangulat szerencsére mindenütt pozitív.” A szakember hozzátette, a hetekben a prioritások mérlegelése az érettségiző juniorokat állította a legnagyobb feladatok elé, összességében viszont a szünet lehetőséget adott arra az edzőknek, versenyzőknek egyaránt, hogy picit megálljanak, és alaposan átgondolják hol, valamint merre tartanak a felkészülésben. „Furcsa ezt mondani, de ez az időszak egyfajta teszt is volt, amelyből kiderült, ki mennyire elhivatott a saját sportága iránt.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.