UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-05-10 17:39

Úszás: Wladár Sándor 17 évesen megverte a világot

Noha az idén nyárra tervezett tokiói olimpiát egy évvel elhalasztották a koronavírus-járvány miatt, úgy gondoltuk, segédkezünk abban, hogy addig is fenntartsuk az ötkarikás játékok páratlan hangulatát. Ennek okán indítjuk el új sorozatunkat: felidézzük az olimpiák összes pillanatát, amelyben olyan hazai versenyző állhatott dobogóra, aki utánpótláskorúként érte ezt el. A következő vendégünk Wladár Sándor, aki 17 évesen nyert a 1980-as moszkvai játékokon.

Már tizenöt évesen felhívta magára a figyelmet a felnőttek között, amikor a Nyugat-Berlinben rendezett 1978-as világbajnokságon 200 méter háton a hatodik helyen csapott célba, ugyanabban az évben a firenzei ifjúsági Eb-ről két aranyéremmel tért haza. De az igazán nagy dobása természetesen még hátra volt Wladár Sándornak: az 1980-as moszkvai olimpián ért fel a csúcsra.

Wladár Sándor 17 évesen nyert Moszkvában Forrás: MTI
Wladár Sándor 17 évesen nyert Moszkvában Forrás: MTI
Mindössze tizenhét esztendősen legerősebb számában 200 m háton nem talált legyőzőre, a döntőben nagy csatában legyőzte a nála hét évvel idősebb, ezüstérmes Verrasztó Zoltánt. Wladárnak köszönhetően 44 év – Csik Ferenc 1936-os diadala – után nyert újra magyar férfiúszó aranyat az olimpián. Néhány évvel ezelőtt a Borsnak így emlékezett vissza a legendás sikerre. „Életem eddigi ötvenöt éve során két misztikus élményem is volt. Miután Moszkvában 100 háton ötödik lettem, a 200 hát fináléjában százhetvenöt méternél minden erőm elhagyott. Valamennyi testnyílásomon dőlt befelé a víz. Ám mielőtt feladtam volna, édesanyám Bu­dapestről éteri hullámokon azt üzente: <Ne add fel, fiam!> Ettől aztán erőre kaptam, és nyertem.” Manapság pedig már, egészen pontosan 2017 óta a Magyar Úszó Szövetség elnökeként dolgozik, az ő regnálása alatt rendeztünk tavaly junior-világbajnokságot, világkupa-versenyeket, és megkaptuk a 2021-re halasztott 2020-as felnőtt Európa-bajnokság rendezési jogát is. A sorozat korábbi részében: Kovács Antal – 1992, Barcelona További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.