UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-05-13 15:29

Felesleges dátumokkal dobálózni, de javában dolgozunk a hazai vívóélet újraindításán – Csampa Zsolt

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke szerint nem lesznek súlyos következményei a koronavírus-járvány miatti kényszerleállásnak, a szakemberek pedig már javában dolgoznak a nemzetközi és a hazai vívóélet újraindításán, amely csakis a fair play szellemében valósulhat meg.

A Magyar Vívó Szövetség a sportolási lehetőségek engedélyezéséről szóló kormányrendelet megszületése óta folyamatosan azon dolgozik, hogy miként, milyen formában szervezze újra az edzéseket, illetve a versenyzési lehetőségeket. Felvetődhet a kérdés, hogy milyen következményei lehetnek a sportágban a koronavírus okozta hosszú leállásnak. Csampa Zsolt elnök erről is elmondta véleményét a szövetség honlapján.

Csampa Zsolt szövetségi elnök szerint csakis a fair play szellemében indulhat újra a nemzetközi és a hazai vívóélet Fotó: Csudai Sándor/ORIGO
Csampa Zsolt szövetségi elnök szerint csakis a fair play szellemében indulhat újra a nemzetközi és a hazai vívóélet Fotó: Csudai Sándor/ORIGO
„A leállás valójában egy hosszú sorozat befejezése előtt történt. Az egy évig tartó olimpiai kvalifikációs időszakból minden fegyvernemnek egyetlen versenye maradt el, az utánpótlásnak pedig az évzáró kadét- és junior-világbajnokságát halasztották későbbre. Ha ebből a szempontból tekintjük a koronavírus miatti leállást, akkor súlyos következményei nem lehetnek. Mivel az olimpiát egy évvel elhalasztották, így az elmaradás könnyen pótolható, és a hírek alapján tervezik a korosztályos világbajnokság őszi megrendezését is. Másfelől viszont szakmailag komoly feladat a kiesett időszak pótlása, sportszakembereink ezen természetesen javában dolgoznak.” A FIE (Nemzetközi Vívó Szövetség)  is dolgozik a vívóélet folytatásán, mindenki várja, miként alakul a nemzetközi, illetve a hazai versenynaptár, mikor lesznek majd újra versenyek. „A nemzetközi szövetség a fair play szellemében gondolkodik – fejti ki  Csampa. – Ez annyit jelent, hogy csak akkor rendeznek újra rangos nemzetközi versenyeket, amikor a világ minden pontján stabilizálódott a járványügyi helyzet, és elegendő idő jut a felkészülésre. Elsőként természetesen az olimpiai kvalifikációt zárják le, majd össze kell állítani egy olyan versenynaptárt, ami ezt követően érdemi állomásokkal elvezet Tokióig. Ez nagy és nehéz feladat. Nekünk ehhez kell alkalmazkodnunk. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a nemzetközi szövetség illetékeseivel, készülünk, de egyelőre felesleges lenne dátumokkal dobálóznunk, viszont javában dolgozunk a hazai vívóélet újraindításán. A válogatott edzéseket felfüggesztő elnökségi döntés jelenleg még érvényben van. Most készítjük elő a feloldás mikéntjét, ezt fogja az elnökség megtárgyalni, és amennyiben elfogadja, akkor ennek megfelelően, lépésről lépésre megkezdjük a központi munkát. Az egyéni felkészülések a kormányhatározatnak megfelelően a múlt héten természetesen elkezdődhettek. A legfontosabb azonban továbbra is a teljes biztonság, ez felülírja a sportcélokat.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.