UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-05-13 16:21

Sakk: a 13 éves Gaál Zsóka ellen a német női válogatott sem lazíthatott

A 13 éves Gaál Zsóka kedd este a női sakkválogatott tagjaként látszólag könnyű sikert ünnepelhetett: a németek elleni online összecsapást másodszor is magabiztosan nyerték a magyarok.

A magyar női sakkválogatott kedd este online mérkőzésen győzte le 11.5–4.5-re a német nemzeti csapatot. Rövid időn belül másodszor sikerült a hölgyeknek alaposan elkalapálni ellenfelüket, hiszen április végén 12.5–3.5 lett a végeredmény.

Gaál Zsóka győztes meccsen szerepelt a női válogatottban Fotó: Gaál Zsóka
Gaál Zsóka győztes meccsen szerepelt a női válogatottban Fotó: Gaál Zsóka
Igaz, akkor más volt a felállás, most azok játszottak, akik azon az összecsapáson nem. A válogatott Terbe Julianna, Havanecz Bianka, Juhász Barbara és Gaál Zsóka összetételben „lépett táblára” – utóbbi sakkozó 13 évesen szerepelt a meccsen. Arról, hogy nem feltétlenül kell félteni a kétszeres korosztályos Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes ajkai ígéretet, a Hello Sakk csatorna közvetítésében is szó esett. A mérkőzést Mihók Olivér nemzetközi nagymester és Gara Tícia női nemzetközi nagymester kommentálta. „Bárkire veszélyes lehet, széles repertoárja van, komoly edzői gárda készíti. Nagyon trükkös sakkot játszik, soha nem lehet ellene teljesen lazítani, ezt én is tapasztaltam” – mondta a németek elleni első felvonáson győztes csapat tagja, Gara Tícia a reménységről. Hogy igaza volt, azt a kihívók is alátámaszthatták: Zsóka remek formát mutatva 2.5 pontot tett a közösbe, ezáltal nagyban hozzájárulva az újabb sima sikerhez.
A végeredmény Forrás: Hello Sakk
A végeredmény Forrás: Hello Sakk
„Ruck Róbert mellett Papp Gábor női szövetségi kapitány is segített a felkészülésben – értékelt a női válogatott legfiatalabb tagja. – Kicsit viccesen, a megszerezhető négy pontból másfél pontot tűztünk ki célul, ami már a harmadik fordulóban teljesült. A negyedik fordulót Annmarie Mütsch-csel játszottam, aki a tizenhat éven aluliak világbajnoka. Ebben a fordulóban már úgy kezdhettem a partit, hogy csapatunk a negyedik eredményétől függetlenül megnyerte a mérkőzést. Fordulatos játszmában, kis szerencsével sötét színnel sikerült győzzek. Nagyon boldog vagyok és köszönöm a lehetőséget, hogy egy ilyen rangos mérkőzésen tagja lehettem a magyar csapatnak. Gratulálok a társaimnak!” Zsóka igazán mozgalmas napokat tudhat be a koronavírus-járvány miatt online térbe szorult sakkéletben. Két hete tagja volt a szerb ifjúsági válogatottól vereséget szenvedett U18-as csapatnak, a múlt héten pedig a Hello Sakk szervezte juniorbajnokságban is (számítógép)asztalhoz ült. A Hello Sakk csatorna közvetítése: További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.