UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2020-05-14 19:17

Vízilabda: a dunaújvárosi lányok az alapoktól kezdték meg a munkát

A Dunaújváros női vízilabdacsapatával együtt a hét elején a korosztályos gárdák is visszatérhettek az uszodába, most az edzőkön sor, hogy eltüntessék a két hónapos kihagyás nyomait.

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége hétfőn úgy határozott, hogy a koronavírus-járvány miatt befejezettnek nyilvánítja, egyúttal végeredmény kihirdetése nélkül zárja le a 2019/2020-as bajnoki évadot. A határozattal kapcsolatban az utánpótlás-bizottság elnöke, Székely Bulcsú elmondta, hogy a törlés mellett az elnökség az érintettekkel való egyeztetést követően egyhangú szavazattal döntött. A szakember a folytatásról úgy fogalmazott, továbbra is az cél, hogy a fiatalok minél hamarabb játszani tudjanak, ennek érdekében a szövetség nyári kupák szervezését tervezi.

A DFVE korosztályos csapatai visszatérnek az alapokhoz
A DFVE korosztályos csapatai visszatérnek az alapokhoz
Hogy a döntés miként érintette a dunaújvárosi női vízilabdát, arról a felnőttcsapat vezetőedzője Mihók Attila ejtett szót a dunaujvaros.com-nak. "Mi a folytatás mellett szavaztunk, mindenképpen szerettük volna befejezni a szezont, lejátszani a hátralévő néhány mérkőzést. Ugye, idén megnyertük a Magyar-kupát, azt gondolom, hogy a bajnokságban is esélyesek voltunk akár az aranyéremre is, ez nagyon ritkán jön össze egy olyan szerkezetű klubnak, mint a miénk. Emiatt természetesen nem örültünk annak a döntésnek, hogy a többség nem szeretett volna játszani, de el kell, hogy fogadjuk, nincs min morfondírozni, szóval készülünk a következőre." A DUE-Maarsk Graphics együttesében az idősnek semmiképp sem mondható magyar válogatottak körében (Garda Krisztina, Gurisatti Gréta vagy Vályi Vanda) is főként fiatalok játszanak, de utánpótláskorúként (2001-ben vagy később születettek) a tíz meccsen lehetőséget kapott korosztályos válogatott Szabó Nikolett mellett csak Pál Rékának jutottak momentumok. Ők mindketten alapemberei az ifjúsági csapatnak, amelyben viszont náluk is fiatalabbak alkotják a keret javát. Így a DFVE ificsapatát a nyolcadik helyen érte a záróra, a serdülőknek már az ötödik pozíció jutott, a gyermekgárda pedig hazai medencében mindvégig veretlen maradva a dobogó harmadik fokán végzett. „A vezetőség nem az eredményt tekinti elsődlegesnek – ezt a gyermekcsapat trénere, Kardos Krisztina már a bajnokság felfüggesztése után mondta az utanpotlassport.hu-nak. – Az a lényeg, hogy a lányok élvezzék a játékot és minél szélesebb körű képzést kapjanak Dunaújvárosban. Nekik viszont fontos, hogy sikerélményekkel teli jöjjenek ki a vízből. Minden edzésen elmondjuk, hogy az számít, meccsről meccsre legyenek jobbak, az elkövetett hibák egyre kevesebbet forduljanak elő, tanuljanak belőlük. A lányokat is feldobja a hazai környezet, közönség. A szülők jönnek, szurkolnak és látják, hogy fejlődnek a gyerekeik. Jó érzés ilyen modern körülmények között játszani, és természetesen a csapat bizonyítani akar.”
A dunaújvárosi leány gyermekcsapat hibátlan maradt hazai környezetben  Forrás: dfve.eu
A dunaújvárosi leány gyermekcsapat hibátlan maradt hazai környezetben Forrás: dfve.eu
Az edzőnő akkor azt is hozzátette, ha folytatódni fog a pontvadászat, a legnehezebb ellenfeleken már túl vannak, a harmadik hellyel pedig elégedettek lennének. Nos, a bajnokság nem folytatódik, de az edzések hosszú hetek után igen. Mégpedig a tavaly felújított Fabók Éva Sportuszoda említett „modern körülményei között”. Mihók Attila szerint a járvány miatti kényszerszünet az utánpótlás számára jelentette legnagyobb problémát. "A korosztályos játékosoknál ez a két hónapos kihagyás nagyon komoly mozgásdeficitet eredményezett, megszakadtak náluk bizonyos neurológiai, élettani folyamatok – folytatta a vezetőedző. – Minden szakág, minden klub igyekezett csökkenteni ennek hatását, attól függően, hogy kinek milyen lehetőségei voltak otthon, de sajnos ez a váratlan helyzet a korosztályokon belül is leginkább a nyolc-tizennégy éveseknél okozott komoly nehézségeket. Szerencsénkre mi már el tudtuk kezdeni a felkészülést velük is, a Fabó Éva Sportuszoda hétfőn megnyitott, vagyis a héten már teljes létszámban zajlanak az edzések. Most az a feladatunk, hogy az előttünk álló időszakban olyan gyakorlatokat végeztessünk az utánpótláskorú játékosokkal is, melyekkel csökkenteni tudjuk a kiesésből adódó problémákat.” A klub szakosztályvezetője, Kis-Primász Ágnes a duol.hu-nak arról számolt be, hogy optimistán, de egyben óvatosan, az egészségügyi és biztonsági előírásokat betartva kezdték meg a tréningeket, és hozzátette: „Az edzőink felkészültek arra, hogy valóban teljesen az alapoktól kell kezdeni a munkát. Az a személyes véleményem, most elsősorban örülni kell annak, hogy újra együtt vagyunk, élvezni és értékelni kell, hogy az uszodában lehetünk.” További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.