UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2020-05-20 19:17

Az élsportolók koronavírus-fertőzöttsége százszorosan felülmúlja a teljes népességben tapasztaltat

Öt sportág 290 élsportolójánál 29 pozitív mintát talált a Lacza Zsombor vezette kutatócsoport a Testnevelési Egyetemen (TE). Az öt sikersportág válogatottjain elvégzett kutatás kimutatta: az élsportolók az egészségügyi dolgozók után a legveszélyeztetettebb társadalmi csoport Magyarországon, és vélhetően világszerte is – írja az MTI.

Világviszonylatban is egyedülálló kutatást végzett a Testnevelési Egyetem, hiszen hasonló élsportolói minta alapján nem jelent még meg publikáció a koronavírus-járvány eddig eltelt hónapjai alatt. A kutatás azt mutatja, hogy a 290 vizsgált sportoló 10 százaléka átesett a vírusfertőzésen, ami százszorosan felülmúlja a teljes népességben tapasztalt számot.

A Testnevelési Egyetem kutatása alapján az élsportolók a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok közé tartoznak Forrás: AFP
A Testnevelési Egyetem kutatása alapján az élsportolók a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok közé tartoznak Forrás: AFP
Általánosan kijelenthető, hogy az élsportolók viszonylag tünetmentesen jutnak túl a fertőzésen, de mindez nem jelenti azt, hogy nem fertőznek. Ami emellett egyértelműen aggodalomra adhat okot: a fertőzött sportolók közül csupán egy versenyzőnél alakult ki védettség, így a betegséget az élsportolók jelentős része újra elkaphatja. Lacza Zsombor, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a Testnevelési Egyetemen kiválóan ismerik a sportolók felkészülési szokásait, a sport nemzetközi kapcsolatrendszerét és ennek alapján megállapítható, az újrafertőződés esélye jelentős. Mindez azt jelenti, csak egy ellenszérum nyújthat védettséget a sportolóknak, így addig a nagy nemzetközi események megrendezésekor a szokásosnál is fokozottabban kell figyelni a nézők és a sportolók elkülönítésére, a gyakori szűrésekre majd a pozitívak azonnali kiemelésére. „Ameddig nincsen sem oltás, sem gyógyszer, a fertőzésveszély minimalizálása kritikus fontosságú, mivel nyájimmunitás még az erősen átfertőződött élsportolói közegben sem alakult ki" – mondta.