UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2020-05-25 15:27

Gergely István: Fontos, hogy a sportolók ne hagyják el a célkitűzéseket, az álmokat

„Veszítettünk valószínűleg sok tehetséget, de közben találtunk rengeteg olyan sportolót, aki a munkában hisz, és azzal juthat nagyon messzire” – mondta Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke a Hogyan tovább, magyar sport? elnevezésű konferencián. A kétszeres olimpiai bajnok pólós beszélt az edzők megváltozott feladatairól, de kitért a klubvezetés kihívásaira is.

Hogyan tovább, magyar sport? Sok versenyző, vezető, szurkoló fejében merülhetett fel a kérdés, miközben a koronavírus-járvány miatt két hónapra szinte teljesen leállt az élet, a hazai és nemzetközi eseményeket egymás után törölték vagy halasztották el. S nem mellesleg ezzel a címmel rendezte meg az első online konferenciáját az Utanpotlassport.hu szerkesztősége a Magyar Sportújságírók Szövetsége által létrehozott Nagy Béla-program támogatásával, amelyen előadott az egyik legnagyobb fővárosi egyesület, a Budapesti Honvéd ügyvezető igazgatója, Gergely István is.

Gergely István szerint a Budapesti Honvéd edzői jelesre vizsgáztak az elmúlt hetekben Forrás: gyeresportolni.hu
Gergely István szerint a Budapesti Honvéd edzői jelesre vizsgáztak az elmúlt hetekben Forrás: gyeresportolni.hu
A korábbi kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó elmondta, mint mindenki, ők is egészen ismeretlen és nehéz helyzetbe csöppentek. „Amikor ennyire radikálisan megváltozik az élet, újra kell gondolni egy egyesületnek a stratégiáját, sőt felmerül a kérdés, amikor zárva vannak a létesítmények, és nincsenek versenyek, van-e egyáltalán létjogosultsága egy sportklubnak. Mindenki csak az otthoni eszköztárára támaszkodhatott, a célunk az volt, hogy a sportolási lehetőséget elősegítve tudjunk információt adni a szülőknek és a gyerekeknek.” Eközben pedig a szakemberek, akik addig rutinszerűen dolgoztak a sportpályákon, egészen újszerű feladattal találták szemben magukat. „Mindenkinek hatalmas ugrást jelentett a járványhelyzet, de különösen igaz ez a sportszakemberekre, az edzőkre, akik nagyon komoly szűrőn mentek át az elmúlt hetekben. Az volt a feladatuk, hogy online keretek között is kiépítsék a gyerekekkel és a szülőkkel azt a bizalmat, ami a mindennapokban megvolt. Úgy gondolom, ebben a Budapesti Honvéd edzői jelesre vizsgáztak, nagyon büszkék vagyunk rájuk.” Gergely elmondta, még ők is tanulják a mostani helyzetet, el kell érniük, hogy mindenki biztonságba legyen, fokozatosan kell visszaállítaniuk az edzések intenzitását és nem utolsósorban vissza kell szoktatniuk az embereket a normális életbe a sporton keresztül.
A korábbi kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó szeretné, ha a járvány után a lehető legtöbb gyereket visszavinnék a klubba Fotó: Szalai Erika/felvidek.ma
A korábbi kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó szeretné, ha a járvány után a lehető legtöbb gyereket visszavinnék a klubba Fotó: Szalai Erika/felvidek.ma
„A legnagyobb feladatunk, hogy a lehető legtöbb gyereket visszahozzuk a koronavírus-járvány után az egyesületbe, ne veszítsük el azt az utánpótlásbázist, ami az utóbbi években kiépült. Azért is nagy a kihívás, mert ez az egész hatalmas terheket ró a szülőkre, meg kell őket győznünk, hogy érdemes visszahozniuk a gyermeküket. A versenyzőkkel kapcsolatban pedig a legfontosabb, hogy ne hagyják el a célkitűzéseiket, az álmaikat, tartson ki az elszántság és maradjon meg a bizalom az edző és a klub felé.” A klubvezető azt még nem tudja megmondani, melyik szakosztályt, hogyan érintette a járvány, de abban bízik, hogy pozitívan, erősebben jutnak túl a mostani helyzeten. „Veszítettünk valószínűleg sok tehetséget, de közben találtunk rengeteg olyan sportolót, aki a munkában hisz, és azzal juthat nagyon messzire. Aki kellőképpen hitt magában ahhoz, hogy tovább tudjon lendülni a problémákon, az biztosan sokkal közelebb került a saját maga sikeréhez, mint aki leeresztett és magyarázkodott, miért nem…”