UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-05-28 18:21

Úszás: Szabó Joe 19 évesen Szöulban tette teljessé az aranykollekcióját

Noha az idén nyárra tervezett tokiói olimpiát a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották, úgy gondoltuk, segédkezünk abban, hogy addig is fenntartsuk az ötkarikás játékok páratlan hangulatát. Ennek okán indítottuk el sorozatunkat: felidézzük az olimpiák összes pillanatát, amelyben magyar sportoló tizenévesen állhatott dobogóra. Ezúttal Szabó József úszó szöuli sikerét elevenítjük fel.

Az 1988-as szöuli olimpia tizenegy magyar érméből négyet is az úszók szállítottak: Darnyi Tamás duplázott 400 m vegyesen, míg Egerszegi Krisztina mindössze 14 évesen ért a csúcsra 200 m háton. De mostani főszereplőnk az akkor 19 esztendős Szabó József, aki 200 m mellen verte meg a világot.

Szabó József 19 éves korára mindent megnyert
Szabó József 19 éves korára mindent megnyert
Fiatal volt, de akkor már nagy esélyesként utazott el Dél-Koreába, hiszen a szám világ- és Európa-bajnoka volt. Az úszóberkeken belül csak Joe-ként emlegetett sportoló annak idején orvosi javaslatra, kezdett el úszni, Széchy Tamás 12 évesen hívta el először edzőtáborba, nem sokkal később pedig csupán 13 esztendősen ötödik hellyel tért haza az ifjúsági Eb-ről. Onnan pedig nem volt megállás: 1986-ban Madridban vb-t, 1987-ben Strasbourgban Eb-t nyert kétszázon, a mesterhármashoz még egy verseny hiányzott… A szöuli döntőben aztán be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, a táv második felében mindenkit állva hagyott, a végén már izgulni sem kellett, biztos volt a győzelem, amelyhez Európa-csúcs társult. Az olimpiai arannyal teljes lett a kollekciója, és később nem is tudott már akkora energiával munkába állni, mint korábban, és nagyon korán, huszonhárom évesen felhagyott a versenyszerű úszással. Erről a döntéséről a tavalyi, ötvenedik születésnapja alkalmából készült interjúban így nyilatkozott a Nemzeti Sportnak. „Mert elég lett. Tizenkilenc évesen megnyertem az olimpiát, aztán már nem tudtam úgy felszívni magam, s huszonhárom évesen búcsút intettem az úszásnak. Hogy korán történt-e? Korán. De talán csak egy pillanatra bántam meg, mert valójában mindent elértem ebben a sportágban, amit lehetett. Tizenkét alkalommal szólt nekem a Himnusz, olimpiai, világ- és Európa-bajnok voltam 200 méter mellen, és... És hát tegyük hozzá gyorsan, akkoriban nem volt ennyi pénz a sportban. Mi a dicsőségért úsztunk, s abból nem lehetett egzisztenciát teremteni.” Mindent megnyert és akár még többet is nyerhetett volna. Sportemberi nagyságáról azonban sokat elárul, amit a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás mondott róla: „Széchy Tamás három generáció tagjaiból faragott olimpiai bajnokot, de az összes közül csak egyetlen aranyérmet könnyezett meg. Amit Joe nyert.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.