UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-05-30 13:32

Sakk: légy mindig kész a győzelemre!

Folytatódik – és a mostani írással be is fejeződik – a sakkrovat, amelyet Kállai Gábor nemzetközi nagymester jóvoltából indított az Utanpotlassport.hu szerkesztősége. Bizonyára üdítő olvasmányélménnyel szolgálnak, szolgáltak mind a fiataloknak, mind a szülőknek azok a történetek és gondolatok, amelyeket a 2002-ben ezüstérmes sakkolimpiai csapat kapitánya, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, az MTK Budapest sakkszakosztályának elnöke és vezetőedzője oszt meg az olvasókkal. A feladványok megfejtéséhez sok sikert kívánunk!

A Polgár-lányok (balról Zsófia, Judit, Zsuzsa) édesanyjukkal, Polgár Lászlónéval, Klárával
A Polgár-lányok (balról Zsófia, Judit, Zsuzsa) édesanyjukkal, Polgár Lászlónéval, Klárával
A sakkgyerekeim szeretnek maguknak példaképet választani, így időről-időre felvetődik, hogy ki minden idők legerősebb magyar sakkozója? Maróczy Géza (1870–1951), aki a múlt század elején a világ legjobbja volt, vagy az őt, a XX. század közepén követő magyar éljátékos, Szabó László (1917–1998), aki tízszer végzett a magyar bajnokságok élén, és emellett még háromszoros világbajnokjelölt is volt? Vagy esetleg Portisch Lajos, aki a ’70-es és ’80-as évek sakk aranykorának volt a legendás vezére? Vagy a 2004-ben vébédöntőt játszó Lékó Péter? Meg kell valljam, én se tudom eldönteni ezt a kérdést. De hogy ki a legkülönlegesebb sakkozó, talán világviszonylatban is, ott nincs vita. Ezt a kérdést bárhol is tennék fel, Polgár Judit kapná a legtöbb szavazatot.
1. feladvány: Polgár Judit sötéttel indul, és nyer!
1. feladvány: Polgár Judit sötéttel indul, és nyer!
Judit a pályáján rakétasebességgel indult, már 12 éves korában a nővéreivel, Zsuzsával, Zsófiával és Mádl Ildikóval sakkolimpiai aranyérmet nyert a legyőzhetetlennek hitt szovjet csapat előtt Szalonikiben úgy, hogy a 13 játszmája során csak egyetlen egy döntetlent engedélyezett az ellenfeleinek. Így ő lett a női olimpia legeredményesebb játékosa. Ezt a hihetetlen sikerüket két év múlva Újvidéken megismételték. Rá egy évre Judit a sakktörténelem addigi legfiatalabb nagymestere lett, amit annak köszönhetett, hogy megnyerte az itthoni Szuperbajnokságot. A férfit. 15 évesen! Ekkor már a női világranglista élén állt, és összesen 26 éven át, a 2014-es visszavonulásáig ott is maradt. Közben a férfi világranglistán is beküzdötte magát a top 10-be, és a férfiak között is világbajnokjelölt lett. Számtalan eredményét és világrekordját lehetetlen lenne felsorolni, de a sikereinek a titkát most elárulom. Na jó, persze, fantasztikusan tud sakkozni, amiért elképzelhetetlenül sokat dolgozott. A titka azonban – amivel több, mint akár a legerősebb vetélytársai – az, hogy rendkívüli módon tud nyerni. Bárki ellen és bármelyik pillanatban.
Polgár Judit világossal indul, és nyer!
Polgár Judit világossal indul, és nyer!
Nem véletlen, hogy Judit gyerekként asztaliteniszben is tehetséges volt. Jó ideig művelte ezt a sportot is. A sakkstílusa, stratégiája teljesen olyan, mint egy kitűnő pingpongozóé: minden pillanatban készen áll arra, hogy védhetetlenül csapja le a labdát. Azaz mindezt a sakktáblára fordítva: mindig készen áll arra, hogy mattot adjon. Mindig készen áll a győzelemre. Polgár Judit pénteken a Testnevelési Egyetem díszdoktora lett. Ez rangos elismerés, mind neki, mind a szüleinek, Polgár Lászlónak és Klára asszonynak, a testvéreinek, tehát az egész,  Polgár-projektnek, mind a Testnevelési Egyetemnek. Mind pedig a magyar sakkozásnak. Köszönöm a Kedves Olvasóknak, hogy a kényszerű bezártság ideje alatt megtiszteltek a figyelmükkel, és kicsit együtt sakkozhattunk. Remélhetőleg nem kerül rá sor, de ha megint ilyen helyzet alakulna ki, a sakkozásra és rám is számíthatnak!

Az előző heti (2020. május 23-i) feladványok megfejtése. 1. feladvány: 1. Vd5+ Vf7 2. Be8+ Ff8 3. Fh6 és világos a következő lépésben 4. Bxf8 sakkal mattol. (Lewis–NN; London, 1840). 2. feladvány: 1. Bb8+! Kc7 (1. – Kxb8-ra 2. Hc6+ lenyeri a sötét vezért.) 2. Ha6+ Kd7 3. Vb5+ Ke7 4. Vb7 matt! (Lewis–Wilson, London, 1819) A mostani feladványok megfejtése. 1 feladvány: 1. – Va4+!! és világos feladta, mert 2. Bxa4 Bxa4+ 3. Kb1 Bh1+ után mattot kap! (Jonathan Tisdall–Polgár Judit; Reykjavik, 1988). 2 feladvány: 1. Bc8+! és sötét feladta, mert 1. – Hxc8 2. Vd8 után mattot kap! (Polgár Judit–Evgeny Bareev; Moszkva, 1996)

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.