UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-06-11 12:21

Kézilabda: Imre Vilmosék nem változtatnak az irányon Füreden, előtérben maradnak a fiatalok

A nyártól a korábbi női szövetségi kapitány, Imre Vilmos is a balatonfüredi kézilabda-utánpótlásért dolgozik. A Dunaújvárosból érkező szakembert a kezdésről és a fiatalok élvonalbeli lehetőségeiről kérdeztük.

Februárban jelentették be, hogy nyáron korszakváltás következik a férfi NB I-ben szereplő Balatonfüred kézilabdacsapának történetében: a vezetőedző Csoknyai István mellett az NB I/B-s együttest irányító Kárpáti Krisztián távozott, a DKKA női együttesét irányító György László és a korábbi női szövetségi kapitány Imre Vilmos szintén a Dunaújvárosból érkezett, és fő feladatai az utánpótláshoz kötik majd. „Nem lesz új számunkra a mostani feladat, hiszen kollégámmal, György Lászlóval átéltünk már hasonlót Balatonfüreden – mondta honlapunknak Imre Vilmos, akinek nevéhez fűződik a Császár Gábor fémjelezte dunaújvárosi generáció is. – Egészséges várakozás van bennünk, azt gondolom, köztudott rólam, hogy mindig szerettem fiatal játékosokkal dolgozni, és ez a mai napig nem változott.”

Imre Vilmos szerint minden fiatal előtt az NB I-es csapatnak kell lebegnie Forrás: duol.hu
Imre Vilmos szerint minden fiatal előtt az NB I-es csapatnak kell lebegnie Forrás: duol.hu
A nem is olyan régen a férfi juniorválogatottat irányító szakember elmondta, a felnőttegyüttes július 8-án, az utánpótlás-együttesek pedig július végén kezdik el a felkészülést a következő szezonra.  Hozzátéve, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben még sok tényező változhat. Azt viszont kijelentette, hogy folytatni szeretnék a jó balatonfüredi hagyományt: sok magyar fiatallal a fedélzeten képzelik el az NB I-es gárda jövőjét is. Olyan játékosokat szeretnének nevelni, mint az elmúlt években a Balaton partján válogatott játékossá érett Máthé Dominik vagy Szita Zoltán. „A felnőttcsapat kerete nagyjából készen van, sok fiatal hazai kézilabdázó kaphat lehetőséget már a következő szezonban. Az utánpótlásban pedig szó sincs arról, hogy ez az én egyszemélyes projektem lenne. Támaszkodom arra a szakembergárdára, amely az elmúlt években remek munkát végzett. Az a feladatunk, hogy olyan fizikai, technikai és taktikai képzést nyújtsunk a játékosoknak, hogy NB I-es kézilabdázókká válhassanak, hiszen csak az lehet a cél. Az esetleg távozók helyére pedig folyamatosan ki kell nevelni az ifjakat, akik képesek pótolni őket, hogy tényleg csak végszükség esetén kelljen külföldieket igazolni a rövid távú célok, például a nemzetközi kupaszereplés elérése érdekében.” Imre Vilmos pályafutása során több férfi és több női együttessel dolgozott, ezúttal a Dunaújvárosi női alakulattól távozott Balatonfüredre. „Azt szoktam mondani, hogy a kézilabda mindenhogyan kézilabda, nekem nem az az első, hogy éppen a férfi vagy női szakágban dolgozom. Képességfejlesztésben van a legnagyobb különbség, a férfi kézilabda az erőről szól, míg a női inkább a technika, az ügyesség és a gyorsaság irányába halad. De ez nem lesz újdonság számunkra, azt gondolom, hogy férfi és női együttesekkel is ugyanúgy lehet hasznos, jó munkát végezni.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.