UtánpótlásSport
2024. május 13.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-06-11 17:45

Kosárlabda: „Nem mindig könnyű, de bízni kell a fiatalokban” – Földi Attila

Földi Attilával, az Aluinvent DVTK felnőtt női első osztályban szereplő kosárlabdacsapatának nemrégiben kinevezett vezetőedzőjével beszélgettünk a klub új koncepciójáról, amely a fiatalokra épít.

A sportszakmai igazgató, Völgyi Péter új szakmai koncepciót dolgozott ki: a fiatalítás vált a legfontosabb feladattá – olyan, ifjakból álló alakulatot szeretnénk építeni, amely néhány éven belül meghatározóvá válhat a hazai vagy akár a nemzetközi porondon. Péter úgy gondolta, a Vasas Akadémiában szerzett tapasztalatom miatt én vagyok a legalkalmasabb erre a feladatra, így örömmel bólintottam rá a lehetőségre” – meséli a DVTK felnőtt kosárcsapatának nemrégiben kinevezett vezetőedzője, Földi Attila.

Földi Attila az Aluinvent DVTK új vezetőedzője Forrás: dvtk.eu
Földi Attila az Aluinvent DVTK új vezetőedzője Forrás: dvtk.eu
Valljuk be, Völgyi nem is dönthetett volna jobban: Attila három évadon keresztül dirigálta a pasarétiek élvonalban szereplő női csapatát – kétségkívül sikeresen, hiszen az együttes legfőképpen utánpótláskorúakból állt, ettől függetlenül jól szerepelt az első osztályban.  A Vasasban mégis más volt a koncepció: minden évben utánpótlás-válogatottak tömkelegét szerződtették a szakosztályból, így Földi lehetőségei behatároltak voltak. Miskolcon ellenkező a feladat: a meglévő, feltehetően stabil bázisból kell építkeznie. „Úgy vélem, ez utóbbi a könnyebb. Nehéz minden kiírásban az elejéről újrakezdeni a munkát, ezzel együtt új játékosokat nevelni – ahogyan ez a Vasasban történt. Ha valóban össze tudjuk tartani a kosarasokat Miskolcon, akkor – a megfelelő terv kidolgozása után – sikerülhet ütőképes csapattá válnunk. A nehézség ezúttal másból ered: rövid időnk van arra, hogy elérjük a célunkat. Gyorsan szeretnénk haladni, és a legjobb eredményekért küzdeni.” A keretben két utánpótláskorúval, valamint három ifjú, de már nem U20-as kosarassal számolhat Földi: a többszörös utánpótlás Európa-bajnoki érmes Kiss Angelikával és Tóth Frankával, két 21 évessel, Kányási Veronikával és Pusztai Petrával, valamint a 22 éves Aho Ninával. Ez nem azt jelenti, hogy rövid időn belül nem bizonyíthat más is: a DVTK akadémiája ugyanis a legnépesebb leányutánpótlás-nevelőműhely az országban. „A korosztályos csapatokat láttam játszani, de egyelőre nem ismerem olyan mélységben az akadémia tanítványait, hogy erről részletesebben nyilatkozzak. Fontos lenne azt szem előtt tartani, hogy minden korosztályból kitűnjön egy-két olyan játékos, aki bevethető az élvonalban. Néhány fiatalban abszolút megvan az ehhez szükséges potenciál, rajtam múlik legkevésbé a lehetőségük, de az egyértelmű, hogy csak azért nem teszünk be valakit a keretbe, mert diósgyőri – képviselnie kell azt a szinten, amelyikkel eredményesek lehetünk. A műhely jó kezekben van, kiváló edzők dolgoznak benne, úgyhogy nem gondolom, hogy probléma lesz ezzel. Az új csarnokot elvileg decemberben adják át, mindenki nagyon várja már, a felnőtt- és az utánpótlás-alakulatok egyaránt felelősséggel tartoznak azért, hogy méltó használóivá váljunk.” A szakember kifejtette, miként kell bánni a fiatalokkal, miközben a legmagasabb hazai szinten szerepelnek: „Az első, egyben a legfontosabb az, hogy bízni kell bennük. Ez nem könnyű olyan csapatban, amelyben nagy az eredményességi kényszer, és adott esetben az ember állása is múlhat rajta. Olyan közegből jövök, amelyben megtanultam, hogy igenis, a fiatalokkal is fel lehet venni a versenyt a légiósokkal felálló riválisokkal szemben. Bizalommal fordulok Miskolcon is feléjük, olyan szerepkörben bizonyíthatnak, amelyet nem biztos, hogy máshol is megkapnának. Biztos vagyok abban, ha érzik a bizalmat, élnek is vele!” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.