UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-06-15 13:31

Úszás: Kós Hubertnek egyre nagyobb esélye van a tokiói olimpiára

Az UTE 17 esztendős úszójának, Kós Hubertnek a versenyek sorozatos törlése miatt az idén két Európa-bajnoki szerepléséről is le kellett mondania. Edzője szerint a sok rosszért jövőre az első olimpiája kárpótolhatja az UTE versenyzőjét.

Magyarovits Zoltán, a korosztályos csúcsokat gyermekúszóként tízesével döntő Kós Hubert edzője tavaly szeptemberben még úgy gondolta, hogy a titkos terveik már 2020-ban is valóra válhatnak, biztosra viszont inkább 2024-ben, a párizsi olimpián mehetnek. Vízválasztó esemény lehetett volna a vegyesúszó számokban jeleskedő versenyző számára az idén májusra meghirdetett budapesti Európa-bajnokság, ami viszont ugyanarra a sorsra jutott, mint a tokiói ötkarikás versenyek. A 2019-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál négyszeres ezüstérmesének mestere ezek után is arra számít, hogy az 2021-re áttolódott nyári játékok új reményt adhatnak nekik.

Kós Hubert akár már a tokiói olimpián is ott lehet Fotó: Szalmás Péter/MOB
Kós Hubert akár már a tokiói olimpián is ott lehet Fotó: Szalmás Péter/MOB
„A jól sikerült téli edzőtáborunk és a februári belgiumi versenyünk után mi még mentesültünk az otthoni bezárkózás alól, így csupán három és fél hétig nem edzhettünk uszodában – kezdte Magyarovits Zoltán az SzPressz Hírszolgálatnak. – Hubert szerencséje, hogy a kertjükben van egy 10 méteres medence, ami nem oldott meg mindent, de a derekára erősített gumikötél segítségével úgy tudta az úszását megnehezíteni, hogy az egyórás edzései a szárazföldi erősítéssel együtt komoly terhelést jelentettek a számára. Én írtam a szokatlan helyzetre szabott edzésterveket, Hubert folyamatosan adta a visszajelzéseket és videofelvételekkel tudósított a megvalósításról. Ennek köszönhetően az uszodastop végeztével a visszaállás zökkenőmentes lehetett. Azt viszont nagyon sajnáljuk, hogy nem csak a budapesti Eb maradt el, hanem a skóciai ifjúsági Európa-bajnokságról is le kellett mondani, ahol ott lehetett volna az éremvadászok között. Hiszek a tizennyolc évesek és annál fiatalabb úszók európai rangsorában a 200 és a 400 vegyesen is ő volt a listavezető, egészen addig, amíg le nem fújták a versenyeket. A kétszázas 2:01.5-ös eredménye tekintélyt parancsoló teljesítmény volt, amiért nagyon keményen meg kellett dolgoznia” Kós mestere úgy gondolja, hogy eminens tanítványa egyike azoknak a sportolóknak, akiknek a számára a tokiói olimpia 2021-re halasztása új esélyt adhat. Akiknek a fejlődésében egy év is nagyon sokat számít, mert ez idő alatt nem csak tizedeket, hanem másodperceket faraghatnak le az egyéni csúcsaikból, így a világranglistán elfoglalt helyükön is sokat javíthatnak. „Egyre nagyobb esélyét látom annak, hogy az olimpiai bemutatkozásra nem négy, hanem csak egy évet kell várnunk – folytatta a mester. – Olyan versenyzővel hozott össze a sors nyolc évvel ezelőtt, aki mindig is kitűnt a szorgalmával, aki gyors és robbanékony, a vízfekvése kiváló, a technikája pedig egyre inkább „nagyos.” Sikerült felpakolnia magára néhány kiló izmot, a férfivá változás jelei is egyre inkább felfedezhetők rajta. Kezd összeállni az a kép, amire az edző csak optimistán tekinthet. Megint nőtt egy kicsit, lehet már 194 centi magas, a jókora tenyerei és 46 és feles lábai hatalmas előnyt jelentenek számára a tempózásban. Hogy mekkora tehetség, azt az is bizonyítja, hogy két éve Milák Kristóf és Bernek Péter korosztályos magyar rekordját is meg tudta javítani. A helyzetet most még sem mondhatom rózsásnak, mert egyre inkább érezhető a nagy versenyek hiánya, azok a célok, amikért érdemes nekifeszülni és kitartani. Ezért is örülünk annak, hogy ezen a héten folytatódik a háziversenyek sorozata a Duna Arénában, a szövetség pedig gőzerővel dolgozik azon, hogy júliusban a Margitszigeten egy olyan erőpróba is lehessen, amire érdemes formát időzíteni, és felpaprikázza a versenyzőket.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.