UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2020-06-20 20:13

Atlétika: a győri súlylökő Horváth Márk (17) több mint két métert javított egyéni csúcsán a kényszerszünet után

Amíg más sportolók nem tudták, mihez kezdjenek a hosszú kényszerszünetben, addig Horváth Márk, a Győri Atlétikai Club 17 éves súlylökője mindössze egy hetet pihent a karantén alatt. Ennek, valamint töretlen lelkesedésének is köszönhető, hogy 17.69-es egyéni csúcsát több mint két méterrel felülmúlta az előző hétvégi, szegedi szabadtéri versenyen.

Fedett pályán a korosztályos országos bajnokságon még a 17.69-es egyéni csúcsának örült, az előző hétvégi szegedi szabadtéri versenyen viszont már 19.75 méterre lökte az ötkilós súlygolyót a győri Horváth Márk. Aki azon ifjú reménységeink közé tartozik, akinek ott lett volna a helye az idei U18-as Európa-bajnokságon. De mint tudjuk, az eredetileg július 16. és 19. közé tervezett viadalt a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, és nem is pótolják későbbi időpontban. „Amikor bejelentették, hogy nem lesz idén Európa-bajnokság, nem voltam boldog, hisz ez lett volna az első világversenyem. De gyorsan túltettem magam rajta, és a még előttem álló célokra koncentráltam, mert az idő telik és sok még a teendőm. És mindenképp hosszú távra tervezek, ez az Eb csak egy állomás lett volna a sok közül" – magyarázza a 17 éves sportoló a szövetségnek adott interjújában.

Horváth Márk (17) a karanténidőszak alatt több mint két méterrel megjavította egyéni rekordját Forrás: Győr Plusz
Horváth Márk (17) a karanténidőszak alatt több mint két méterrel megjavította egyéni rekordját Forrás: Győr Plusz
A győri súlylökő hozzátette, idei fő célja a korosztályos országos csúcs megdöntése, amihez nagyon közel került annak köszönhetően, hogy a kényszerszünetben nagyon komolyan edzett, még technikát is váltott. „Erre a szezonra fő célom az új országos csúcs elérése. És hogy a technikaváltás ennyit segített, azt gondolom, mindent elmond a hozzáállásomról és arról, hogy egy ilyen időszak sem gátol abban, hogy a céljaim felé haladjak. A karantén ideje alatt nekem összesen egy hét pihenőm volt. A többi időt edzéssel töltöttem az otthonomban, szerencsére mindent meg tudtam csinálni, és itt is köszönöm a Győri Atlétikai Clubnak, hogy sok eszközzel támogatta a munkám, ezalatt sokat tudtam előre lépni mind súlyemelésben, mind pedig súlylökésben. Úgy érzem, a befektetett munka meghozta a gyümölcsét." Persze, nem bízza el magát: tisztában van vele, hogy a forgásán még rengeteg a csiszolnivaló. És attól függetlenül, hogy a felnőttek között jelenleg a férfi súlylökés az egyik leggyengébb száma a magyar atlétikának, hisz benne, hogy idővel – na meg rengeteg munkával – köztük is eredményesen versenyezhet. „Úgy gondolom, ha a magyar élvonalt nézzük, rengeteg ígéretes sportoló van. A kiemelt súlylökő programban is sok tehetséges súlylökőt ismerek, és ahogy már említettem, a munka meghozza gyümölcsét, ki fog kerülni onnan nem is egy nemzetközi szintű súlylökő felnőttként." További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.